Nutriţionistul Şerban Damian, despre cum putem scăpa de kilogramele acumulate în timpul sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul nutriţionist Şerban Damian
Medicul nutriţionist Şerban Damian

Zilele de răsfăţ şi tentaţii culinare din perioada sărbătorilor au lăsat urme pe corpul celor care nu au ţinut cont de regulile nutriţioniştilor. Medicul nutriţionist Şerban Damian explică ce trebuie să facem pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă de răsfăţ, de mâncăruri tradiţionale şi de pauză în ceea ce priveşte exerciţiile fizice, iar încercarea de a reveni la obiceiurile sănătoase poate fi copleşitoare. Medicul nutriţionist Şerban Damian ofertă câteva sfaturi care să vă ajute să scăpaţi de kilogramele în plus şi să reveniţi la greutatea ideală.

„Începutul unui nou an vine în mod inevitabil cu cele mai bune intenţii pentru o schimbare pozitivă. Pentru cei mai mulţi mulţi oameni, ianuarie este momentul să reseteze ceasul şi priorităţile, în special în ceea ce priveşte sănătatea şi sportul. Este normal să ne bucurăm de Crăciun şi de Anul Nou şi de o pauză bine meritată, dar cum ne întoarcem rapid pe drumul cel bun acum că suntem în ianuarie? Iată câteva sfaturi pentru perioada post-sărbători care vă vor ajuta să vă îndepliniţi obiectivele.”

Revenirea la un stil de viaţă sănătos

Perioada sărbătorilor este plină bunătăţi dulci, sărate, porţii mari şi uneori mult alcool. Este important ca după această pauză să vă întoarceţi pe drumul cel bun cât de repede puteţi. Cu cât veţi continua să vă răsfăţaţi mai mult, cu atât va fi mai greu să reveniţi la rutina obişnuită. Orice cadou caloric primit de Crăciun ar trebui să dispară din casă, astfel încât să nu existe tentaţia de a-l consuma. “Respectarea unei diete sănătoase în timpul sărbătorilor de iarnă este o sarcină dificilă pentru multe persoane. Este important să reveniţi cât mai rapid la o dietă echilibrată. Pentru a slăbi, corpul are nevoie de nutrienţii potriviţi. Adaugaţi în dietă doar proteine bune, carbohidraţi sau grăsimi. De exemplu, avocado, iaurtul grecesc şi ouăle sunt perfecte atunci când doriţi să slăbiţi. Shake-urile de fructe de pădure, ovăz şi nuci sunt alegerile potrivite pentru un mic dejun sănătos şi săţios.Asiguraţi-vă că mesele conţin proteine de înaltă calitate şi carbohidraţi cu eliberare lentă care ajută la furnizarea de energie pentru mai mult timp pentru a evita gustările. Cartofii dulci şi orezul brun sunt exemple de carbohidraţi cu elibrarare lentă. Asiguraţi-vă de asemenea că mesele includ legume şi încercaţi să evitaţi grăsimile saturate.”, recomandă medicul nutriţionist Şerban Damian.

Hidratare pe primul loc

Ceea ce majoritatea oamenilor adoră să consume în timpul sărbătorilor îi face adesea să se simtă deshidrataţi, cum ar fi gustările sărate, băuturile zaharoase şi băuturile alcoolice. “Reducerea consumului de alcool este, de asemenea, cheia pentru a merge pe drumul cel bun cu alimentaţia şi antrenamentul. Alcoolul conţine o cantitate mare de calorii ceea ce evident atrage după sine creşterea în greutate. Alcoolul afectează şi nivelul de hidratare, ceea ce va avea un impact negativ asupra performanţei şi antrenamentului. Din fericire, vă puteţi rehidrata rapid, bând multă apă pe tot parcursul zilei. Apa nu doar rehidrateaza, ci face lucrurile mai uşoare pentru sistemul digestiv. Lămâia şi ceaiul verde, pot fi folosite pentru a vă curăţa organismul după excese. Aceste băuturi forţează sângele să treacă prin rinichi mai repede, ceea ce înseamnă că orice impurităţi sunt filtrate mai repede. Reţineţi că ar trebui să rămâneţi hidratat pentru a vă ajuta corpul să fie în formă.”, explică nutriţionistul Şerban Damian.

Începeţi încet

Mulţi dintre noi nu reuşesc să îsi menţină forma fizică de-a lungul sărbătorilor de iarnă.  După o pauză sportivă, corpul nostru nu mai este pregătit pentru aceleaşi exerciţii dificile. Aşadar, reîncepeţi încet şi cu răbdare.  “Pentru a reveni rapid în formă, pe lângă modificarea dietei este important să reintroducem în schemă şi exerciţiile fizice. Corpul are nevoie de câteva zile să îşi revină pentru a putea creşte dificultatea exerciţiilor. Începeţi cu exerciţii mai uşoare şi mai scurte. Începeţi cu 10 minute pe zi şi faceţi exerciţiile în ritmul impus de corp. Nu vă stabiliţi aşteptări mari. Aveţi nevoie de câteva zile de sală pentru a vă reobisnui cu antrenamentul.” , explică medicul nutriţionist sportiv

Mâncaţi puţin şi des

Există mitul conform căruia o strategie cheie pentru pierderea în greutate este să sărim peste mese, însă nu este cazul. Mâncatul puţin şi des ajută la prevenirea apariţiei senzaţiei de foame, menţine constant nivelul de zahăr din sânge care ajută la prevenirea poftei de alimente dulci. Mâncatul puţin şi des se traduce şi prin faptul că ne asigurăm că vă furnizaţi organismului suficient combustibil pentru antrenament.

Orice reducere a aportului de alimente ar trebui făcută pe parcursul zilei şi între mese, nu prin evitarea sau sărind peste o masă. Unii oameni încearcă să întrerupă dieta, ceea ce induce un deficit caloric mare, cu scopul de a pierde rapid în greutate. Deşi acest lucru poate funcţiona în unele cazuri, nu este cea mai bună soluţie pentru scăderea în greutate şi poate determina corpul să păstreze energia sub formă de depozite de grăsime, încetinind astfel metabolismul şi prevenind metabolizarea grăsimii pe termen lung. Dacă aţi revenit la programul de antrenament, trebuie să mâncaţi în mod regulat pentru a evita senzaţia de foame şi pentru a maximiza efectele antrenamentului.”, continuă medicul Şerban Damian.

Acceptaţi o provocare de o lună şi găsiţi un prieten cu care să vă antrenaţi

Revenirea în formă poate părea mai dificilă la început. După o vacanţă de răsfăţ nivelul de motivaţie este cu siguranţă unul scăzut. Dacă doriţi să reveniţi rapid în formă şi să vă atingeţi obiectivele, puteţi începe cu o provocare de o lună. “Exerciţiile fizice regulate sunt una dintre cele mai eficiente moduri de a arde excesul de grăsime şi de a reveni în formă.  Există o mulţime de săli de sport care oferă programe de fitness care vă pot ajuta să vă recăpătaţi motivaţia şi forma. Uneori, a avea un prieten cu aceleaşi obiective vă poate ajuta să fiţi mai motivaţi. Vă puteţi susţine unul pe celălalt atunci când nu aveţi chef să faceţi efort fizic. În acest fel, vă menţineţi rutina de exerciţii în timp ce o faceţi distractivă. Reţineţi că ar trebui să faceţi activitate fizică cel puţin 30 de minute pe zi. Alternaţi mai multe tipuri de activitate pentru a vă recăpăta şi a vă menţine în formă. Includeţi asta în rutina zilnică şi veţi reveni la greutatea normală în cel mai scurt timp.”, ne sfătuieşte medicul Şerban Damian.

Toţi avem nevoie de o pauză, dar revenirea în formă nu trebuie să fie un demon de temut. Aveţi răbdare, veniţi cu un plan detaliat şi faceţi din el rezoluţia pentru noul an.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite