Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Nutriţionistul Mihaela Bilic, despre întărirea imunităţii prin alimentaţie: „În Franţa, tuturor bolnavilor din spitale li se dă zilnic salată de pătrunjel“

15
14 Oct 2020 19:00:36
Autor: Lizeta Oprea
Nutriţionistul Mihaela Bilic în studioul Adevărul Live
Nutriţionistul Mihaela Bilic în studioul Adevărul Live

Cunoscutul doctor nutriţionist Mihaela Bilic vorbeşte despre alimentele care au capacitatea de a creşte imunitatea, prin asigurarea întregului necesar de vitamine şi nutrienţi.

Prezentă în emisiunea „Vorbeşte lumea“, Mihaela Bilic a vorbit despre importanţa alimentaţiei în această perioadă, făcând o listă a alimentelor care pot asigura necesarul de vitamine şi nutrienţi care ne asugură un sistem imunitar puternic:

„Avem pe toate drumurile pătrunjel, doar că greşeala nostră este că nu-l mâncăm, îl punem în ciorbă de decor. Nu există în alt aliment mai multă vitamina C, fibre, minerale şi fier ca în pătrunjel. Trebuie să învăţăm din bucătăria libaneză să-l facem salată, adică să-l mâncăm cu snopul. Vreau să vă spun că în Franţa, tuturor bolnavilor convalescenţi din spitale, li se dă zilnic salata aceea de pătrunjel. Este un aliment atât de banal pe care nu îl apreciem la adevărata lui valoare. Poate fi combinat cu ulei de măsline şi lămâie. Avem piaţa plină de pătrunjel, haideţi să-l mâncăm cu snopul. Pătrunjelul înseamnă vitamina C şi Fier, iar când vorbim despre imunitate avem nevoie de aceşti antioxidanţi, de vitamina A, C şi E, pentru că antioxidant înseamnă blocarea oxidării din organism. Iar oxidare înseamnă ruginire. Ca să blocăm ruginirea organismului îi dăm vitamina C, fructe şi legume proaspete. Cu cât mai colorate, cu atât mai bine pentru că mai sunt şi acei pigmenţi vegetali care au şi ei efecte benefice. Atenţie mare cu vitamina C pentru că este extrem de sensibilă. Depozitarea îndelungată, lumina şi căldura o distrug. Din cauza aceasta, atunci când simţim că suntem mai slăbiţi, este recomandat să luăm chiar şi suplimente de vitamina C, tocmai pentru că nu avem de unde să luăm fructe şi legume culese de mai puţin de 48 de ore.

 Vitamina A este uşor de găsit în toate produsele de origine animală cu grăsime – lapte, ficat sau ou, dar mai există şi o formă vegetală pe care o găsim în toate legumele şi fructele portocalii.  Cât despre vitamina E, o lingură de ulei asigură strictul necesar.

Toată lumea vorbeşte de vitamina D, dar trebuie să ştim că organismul are capacitatea lui de a o produce. Culmea este că sintetizăm vitamina D şi dacă stăm la lumină într-o zi mai înnorată.

Printre alte substanţe care cresc imunitatea mai sunt şi acizii graşi omega 3, acesta putând fi luat din peşte gras, un gălbenuş de ou, sardină sau hamsie.

Tot la capitolul imunitate, nu aş vrea să uitaţi de alimentele fermentate. Imunitatea locuieşte în colon, important fiind echilibrul între culturile de bacterii benefice şi cele mai puţin benefice. Acestea nu ar trebui omorâte prin antibiotic, ci prin multiplicarea celor benefice. Acest lucru îl facem cu ajutorul un produse ca murăturile,  sana, chefir, iaurt şi brânzeturile. 

Vreau să vă mai amintesc de ceaiul verde, care are o capacitate ontioxidantă extraordinară, dacă bem cel puţin 5 căni pe zi. Nu uitaţi nici de echinacea sau ciocolată. 

Pe de altă parte, ţineţi cont de faptul că stresul şi lipsa somnului prăbuşesc imunitatea cum noi nu putem să o compensăm prin mâncare“, a spus doctorul Mihaela Bilic la PRO TV.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Aspida
14.10.2020, 20:03:58

. răspuns de la medic de spital, la Paris: Nu e adevărat! Libanezii fac salata de pătrunjel cu cus cus mare f puțin, bucatele de roșii și sos de lămâie Pătrunjelul e f bogat in fier. Trebuie să mănânci cam o legătură pe zi. ♒️ 🐵

+3 (3 voturi)
Ludwig
15.10.2020, 08:28:28

Patrunjel? Da stevia nu e buna? in final vom deveni capre toti de atatea frunze rumegate..

+1 (3 voturi)
Giorgione
15.10.2020, 09:46:10

Bulgur nu cus cus. De gustibus non disputandum. Si nu-nteleg de ce se intelege ca recomandarea unui fel de mancare este echivalenta cu consumarea ei 7/7, 24/24, 365/365. Mancati fratilor ce va place nu-i nevoie sa tineti cont de activitatea pe care o desfasurati. Daca stati la birou va recomand saorma cu detoate, papanasi , sunca, sucuri la pet , fast food si ce va mai place. "Ierburile proaspete si cele uscate sunt pline cu vitamine si aduc multe beneficii organismului. Cimbrul are cel mai mare aport de vitamina C dintre ierburi cu 160 mg de vitamina C per 100 g de cimbru (adica 1,6 mg intr-o lingurita de cimbru). Patrunjelul contine 133 mg la o portie de 100 de grame " si " O portocală de dimensiuni medii conţine 69,7mg de vitamina C "

0 (4 voturi)
miron miron
14.10.2020, 20:34:24

Nu-i bine nici prea mult patrujel sa mancati. Eu am un vecin cam nastrusnic. La un moment dat a inceput sa se ingalbeneasca la fata si avea lipsa de pofta de mancare. S-a dus la un nutritionist privat pentru consultatii. Doamna doctor i-a dat un complex de vitamine, apoi i-a spus sa consume mult pantrujel si leustean. Nu stiu cat de multa a consumat, dar a venit la mine sa-mi spuna ca nu stie ce sa mai faca, ca de cand mananca patrunjel si leustean ,,Lapusteanul,, nu-l mai lasa in pace. Asa i-a pus numele. Nevasta era plecata in Italia la munca. L-am sfatuit sa ia ceva ceaiuri sau calmante. N-a avut ce face si intr-o zi, a sarit gardul la vecina, care era cumva tot de meserie, a dat jos pantaloni si chiloti ca s-o impresioneze cu ,,Lapușneanu. Ghinion, tocmai atunci barbatul vecinei era acasa, nu plecasa la lucru asa cum era normal. L-a pocnit cu un ciomag in cap. A venit la mine cu capul spart, plin de sange. L-am trimis sa-si faca analize, sa vedem ce are. De fapt analiza a aratat destul de clar ca avea hepatita B. Traiesc cu o dilema, oare adaosul de leusten la patrunjel a provocat tragedia la vecinului.

+3 (3 voturi)
A.S.
15.10.2020, 09:18:07

Se cheama tabouleh si aia-l mananca in primul rand pentru ca harapii sunt pe cale sa devina majoritari in Franta. Cu parere de rau, dar mie unuia nu-mi place gustul patrunjelului.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările