Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

O dinastie indiană a câştigat dreptul asupra unui templu unde s-au găsit 20 de miliarde de dolari

6
14 Jul 2020 19:00:58
Autor: Lizeta Oprea
Templul Sri Padmanabhaswamy, unul dintre cele mai bogate temple din lume FOTO livemint.com
Templul Sri Padmanabhaswamy, unul dintre cele mai bogate temple din lume FOTO livemint.com

În templu au fost găsiţi saci cu diamante şi tone de monezi din aur şi bijuterii - în valoare estimată de peste 20 de miliarde de dolari.

Curtea Supremă de Justiţie a Indiei a reafirmat, într-o decizie de luni, dreptul fostei dinastii regale indiene de Travancore de a controla templul Sri Padmanabhaswamy, unul dintre cele mai bogate temple din lume, după ce autorităţile guvernamentale au încercat să preia controlul asupra acestui templu în urma morţii patriarhului familiei regale, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Acest templu hindus vechi de secole din Thiruvananthanpuram, statul Kerala, a devenit celebru după ce într-una dintre criptele sale ascunse a fost găsită în 2011 o comoară desprinsă parcă din basme, conţinând saci cu diamante şi tone de monezi din aur şi bijuterii - în valoare estimată de peste 20 de miliarde de dolari.

Curtea Superioară din Kerala s-a pronunţat în 2011, dând curs unor petiţii formulate în virtutea interesului public, considerând că familia regală de Travancore trebuie să renunţe la custodia asupra templului după decesul capului său, Sree Chithira Thirunal Balarama Varma, ultimul maharajah din această familie, în 1991.

Însă luni, Curtea Supremă a revenit asupra acestei decizii, hotărând că moartea capului familiei de Travancore nu afectează (dreptul de) administrare şi mentenanţă asupra templului. De asemenea, instanţa a decis că familia regală va avea dreptul de a decide ce va face cu averea templului, inclusiv cu conţinutul unei a doua cripte, ce nu a fost încă deschisă şi în care nu se ştie ce se poate afla.

„Un mare număr de credincioşi s-au rugat pentru noi. Această decizie este victoria lor", a declarat unul dintre membrii familiei regale, Gauri Lakshmi Bai.

Travancore a fost un regat indian înfiinţat în circa 870 şi care a dăinuit până în 1949. Acest regat a fost condus de familia regală de Travancore din Padmanabhapuram şi ulterior din Thiruvananthapuram. La apogeu, regatul cuprindea cea mai mare parte din regiunile centrale şi de sud ale statului indian Kerala, precum şi un district din Kanyakumari, în prezent parte a statului indian Tamil Nadu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vic Hermann
14.07.2020, 19:22:34

Vai ce m-am emotionat. Sperasem ca au casit o cripta plina cu salam de vara ca "hetnicii"lu' Jellu the Sunday, imbracati cu cearceafu in care dorm, sa nu mai moara de foame pe strazi. Asa, cu diamantele alea, daca le inghit te strica la stomacde dai in diharee. Si tzechini de medicamente, ciu ciu, ca auru nu se primeste la vraciu din sat.

-1 (3 voturi)
Ionel Marcu
15.07.2020, 09:27:35

Cele 20 de miliarde îl împing pe Țiriac cu un loc mai jos în topul miliardarilor lumii. Nu cred că are Țiriac 21.

0 (2 voturi)
Bogdan Liviu
14.07.2020, 20:08:29

pacat ca nu le au cu cartea romulanii nostri ca acu cautau rude de gradu 17 cu raposatu' ... cat haur ....

+2 (2 voturi)
emoji
15.07.2020, 10:02:57

De la astia s-a inspirat Valcov....

Stanila Ion
15.07.2020, 10:37:49

Lizuco. corect e MONEDE, nu monezi...Mai treci pe la scoala, faci cam des greseli de l. romana...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)