O româncă, pe podium la Miss Holocaust 2018. Cine este marea câştigătoare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tova Ringer, încoronată Miss Holocaust 2018 FOTO Times of Israel
Tova Ringer, încoronată Miss Holocaust 2018 FOTO Times of Israel

Cea de-a şasea ediţie a concursului de frumuseţe Miss Holocaust a fost câştigată, duminică seară, de o participantă în vârstă de 93 de ani, Tova Ringer. La concurs a participat şi o femeie născută în România.

Lansat în 2012 şi organizat anual în oraşul Haifa din nordul Israelului, la concurs participă femei care au supravieţuit lagărelor de concentrare naziste, scrie Times of Israel. 

În 2014 a fost singurul an în care competiţia nu a mai avut loc.

Printre cele 12 concurente de anul acesta, s-a numărat şi Madeleine Schwartz, o femeie născută în România, în vârstă de 74 de ani, care a fost, de altfel, şi cea mai tânără dintre participante.

Toate concurentele au fost coafate şi machiate de o echipă de specialişti, înainte de a urca pe podium. Pe scenă, ele au relatat spectatorilor şi membrilor juriului diverse poveşti personale şi au descris felul în care au reuşit să supravieţuiască Holocaustului.

Madeleine Schwartz, (stânga, lângă marea câştigătoare), s-a clasat pe locul 2  

image

Născută în Polonia, Tova Ringer, marea câştigătoare, a fost transferată la Auschwitz pe vremea când avea vârsta de 14 ani, unde a petrecut trei ani.  Femeia şi-a pierdut ambii părinţi, patru surori şi o bunică în lagărul de la Auschwitz.

„Datorită supravieţuitorilor Holocaustului avem astăzi statul Israel şi trebuie să îl protejăm, pentru a cinsti şi mai bine memoria supravieţuitorilor (…). Mulţi oameni nu sunt conştienţi de magnitudinea ororilor Holocaustului şi, uneori, există anumiţi oameni care cred că supravieţuitorii Holocaustului nu sunt normali şi că ei exagerează descrierea faptelor de atunci“, a spus câştigătoarea, care s-a declarat de asemenea fericită pentru faptul că a primit un titlu de frumuseţe, la cei 93 de ani.

Tova Ringer deţine un magazin de bijuterii, pe care l-a deschis în colaborare cu regretatul ei soţ în Haifa şi are doi fii şi 11 strănepoţi.

Pe podium au mai urcat concurentele Rita Kasimow Brown (85 de ani), Madeleine Schwartz (74 de ani), originară din România, şi Tamara Weitzman (81 de ani).

Concursul de frumuseţe Miss Holocaust Survivor a fost câştigat de două ori de către două femei originare din România. 

Este vorba de Hava Hershkovitz, în vârstă de 78 de ani, care a câştigat chiar prima ediţie din 2012 şi de Rita Berkowitz, în vârstă de 83 de ani, câştigătoarea ediţiei din 2014.

Hava Hershkovitz

image

Rita Berkowitz

image

Concursul a stârnit controverse

Concursul de frumuseţe Miss Holocaust Survivor a fost puternic promovat în presă şi a generat dezbateri aprinse. Cei care au criticat acest concurs au denunţat o „înfrumuseţare“ a subiectului, o ciocnire bizară a culturii pop cu cea mai sumbră parte din cel de-Al Doilea Război Mondial. Alţii au sugerat că participantele au fost înşelate, că a existat o anumită publicitate făcută pe spatele lor.

Colette Avital (78 de ani), diplomat şi politician, născută în Bucureşti, e de părere că acest concurs este unul macabru: „Sună absolut macabru pentru mine. Sunt în favoarea îmbunătăţirii vieţii, dar participarea într-un concurs de frumuseţe care le îmbracă pe supravieţuitoare în haine frumoase nu le va face viaţa mai semnificativă“.

În schimb, Tami Sinar, purtătoarea de cuvânt a organizatorilor concursului, e de părere că  mulţi dintre supravieţuitorii Holocastului se simt stigmatizaţi de acea experienţă, „ca şi cum ar purta o pată“. „Acest eveniment oferă concurentelor un sentiment bun, sentimentul că sunt frumoase“, adăugat ea.

Competiţia a fost iniţiată de Izabella Grinberg, psihiatru geriatru, şi Shimon Sabag, director al Centrului de asistenţă pentru supravieţuitorii Holocaustului. Mulţi dintre aceşti supravieţuitori sunt rezidenţi ai azilului administrat de această asociaţie. 

Potrivit experţilor, aproximativ 200.000 de supravieţuitori ai Holocaustului trăiesc în prezent în Israel. Circa 6 milioane de evrei au fost ucişi în timpul genocidului nazist.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite