Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

O varză frumoasă

14
7 Nov 2019 13:50:53
Lavinia Bălulescu
FOTO: Pexels.com
FOTO: Pexels.com

„Tu cu cine votezi, băi, Gogule?“, a întrebat un tip la telefon. Traversa strada, cu umărul drept ţinea telefonul, iar în fiecare mână ducea cu greu câte o plasă plină cu varză. „Alo, ascultă tu aici la fratele tău care ştie mai bine“, a continuat bărbatul.

A mai făcut cinci paşi, a ajuns pe celălalt trotuar, şi atunci brusc una din plase s-a rupt. Patru căpăţâni de varză s-au rostogolit. Una s-a oprit lângă roata unei maşini parcate în apropiere, alta s-a îndreptat spre mijlocul drumului, iar două au rămas pe loc. Bărbatul s-a holbat neîncrezător, a lăsat şi cealaltă plasă jos şi a mormăit ceva în barbă. „Gogule, te las, am pierdut varza“, a mai spus la telefon, apoi a dat din mâini a lehamite. Pe lângă căpăţâna din mijlocul străzii deja treceau maşini în lung şi-n lat. Pentru ea era prea târziu. 

Bărbatul a blestemat punga ruptă, a privit-o cu neîncredere pe cea rămasă încă întreagă şi a adunat lângă el, pe asfalt, celelalte trei căpăţâni. O bătrână care-şi scosese la plimbare câinele mic şi gălăgios s-a apropiat de el şi l-a întrebat cu cât vinde varza. Câinele a încercat să facă şi un pipi pe plasa încă neruptă, dar a fost alungat la timp. Bărbatul a rămas în continuare pe trotuar, calculându-şi şansele de reuşită. Dacă lăsa toată varza acolo pentru a se duce să cumpere o altă plasă, exista varianta să nu mai găsească nimic la întoarcere. Dacă voia să plece cu tot cu varză, se afla în imposibilitatea de a căra cele trei căpăţâni „eliberate“, iar altă plasă goală nu avea. În fine, mai era şi varianta ca pur şi simplu să abandoneze varza, dar asta nu prea-i convenea, mai ales că acasă îl aştepta soţia. 

Bărbatul şi-a scos iar telefonul şi a format ultimul număr apelat. „Alo, Gogule, sunt io, mă! Fii atent! Mi s-a rupt o plasă mai devreme, când vorbeam cu tine, şi am rămas cu varza pe trotuar. Tre’ să vii să mă iei! Nu am cum să o car şi nici n-o las aici! Cum? Nu las varza, omule! E varză frumoasă! Am luat-o s-o pun la murat! Ce anume? E frumoasă! Ţi-am zis că e frumoasă!“ În timp ce vorbea, bărbatul a realizat că de fapt şi varza din mijlocul şoselei e încă bună. Nu fusese lovită de nicio maşină, ba chiar avusese norocul să ajungă pe o insuliţă, ferită de roţile automobilelor, aşa că s-a decis să traverseze şi să o salveze. „Da, o varză frumoasă, ai auzit bine! De unde şi vorba că e frumoasă ca o varză!“, a mai apucat să spună la telefon, apoi a realizat că i s-a terminat bateria. A recuperat şi a patra varză şi s-a întors pe trotuar. Între timp, acolo revenise şi bătrâna cu câinele. Femeia tocmai începuse să pipăie căpăţânile de pe asfalt. „Nu e de vânzare! E varza mea!“, i-a răcnit, iar câinele pensionarei a început să latre şi să facă spume. 

Până la urmă, bărbatul şi-a fixat cele patru căpăţâni de varză la subsiori, a apucat şi plasa încă întreagă şi a pornit încet spre casă. Un avion care decola de pe aeroportul din apropiere a despărţit cartierul în două. Iar bărbatul cu varza a nimerit fix pe linia mediană. A ridicat capul, s-a holbat la avion, i-a înjurat în gând pe fericiţii care zburau probabil în vreun concediu şi apoi, împiedicându-se de un bolovan, s-a dezechilibrat şi a scăpat din nou varza. De data asta cele patru căpăţâni s-au dus în cele patru puncte cardinale. 

La sfârşitul zilei, femeia cu câine mic a găsit sub balcon două verze. „Ce minune!“, şi-a zis. Unei căpăţâni i-a dat un şut, pentru că nu arăta bine, aşa că a mai rămas o varză. A dus-o în casă şi s-a apucat s-o toace, pentru că avea chef de varză călită. Până şi câinele a acceptat să mănânce, aşa că bătrâna a ajuns la o concluzie clară: varza chiar era un miracol. În noaptea următoare, câinele pitic a lătrat fără oprire opt ore, trezind pe toată lumea din bloc, din cartier şi din oraş, ca în fiecare noapte. 

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Lucifer
7.11.2019, 13:54:31

Cine să fie varza şi cine câinele? O fi USR şi Barna?

-5 (9 voturi)
Constantine Constantine
7.11.2019, 15:42:55

Intimplarea nu poate fi fictiune deoarece in viata mea am vazut de multe ori episoade de genul celui descris de autoare.Nu stiu cit de mare trebuie sa fie o punga de plastic pentru a putea cara cu ea 4 verze si nu stiu nici cit de rezistenta.Dar stiu ca pina la cutremurul din 1977 dupa care au iesit pungile de plastic si pe piata noastra, numeni nu a risipit varza pe jos.Si asta pentru ca pina atunci la"moda" era plasa impletita, mai intii din ata groasa si apoi din fire de nailon.Erau si incapatoare si rezistente.Prin anii 60 cind au aparut primele magazine tip Comaliment au aparut si pungile de hirtie cu doua toarte insa erau doar pentru cumparaturi minime ca volum si grutate.Acum revenind la omul nostru cu varza ,stau si ma gindesc ca daca ar fi renuntat la telefon ar fi putut pleca cu o traista in mina si cu cele trei verze in brate tinute la piept.Din cauza nervilor a preferat sa le"piarda".Pacat de banii cheltuiti aiurea, spun asta pentru ca pretul la varza intrece orice bun simt deoarece mai mereu ( ca si in cazul celorlalte legume si fructe) ,la mijloc , pina la consumatorul final sint prea multe miini.Daca citeste articolul (valabil si pentru alti Stan Patitu') ii recomand sa ia un sac de rafie in care poate pune cu usurinta10 verze, apoi hopa sus cu el in circa! Avantajul consta in fapul ca pe distante mici e cea mai buna solutie iar in plus are o mina libera cu care poate vorbi la telefon, tot drumul pin acasa.Iar ca bonus, va avea varza murata pentru sarmalele de Craciun caci 45 de zile sint suficiente ca aceasta sa se mureze.Ii spun de pe acum pofta buna!

+6 (6 voturi)
Sârbul Vasile
7.11.2019, 14:49:02

Sa incerc pe google translate. O varza...

0 (2 voturi)
Nirolf
7.11.2019, 14:59:02

Varza , varza si iar varza Si calita esti tot varza .

+8 (8 voturi)
Jane Doe
7.11.2019, 17:05:30

S-a rupt țara-n două, fraților, la unirea-n Uniune, nici scriitorii noștri nu mai sunt ce-au fost. Nu mai colaborează, nu mai știu ei între ei care a trecut peste noapte de la stânga la dreapta sau invers, sincer, e un moment în care mai bine păstrezi distanța. E omenește de-nțeles, dar uite că dacă ar fi colaborat, nu se pierdea bunătate de varză, exact în țara făcută varză. Se cerea doar o discretă colaborare între doamna Lavinia și domnul Petre. Scriitori. Domnul Petre Barbu, scriitor și coleg de blog la Adevărul a scris numai ce, adică să fie vreo lună, o ”Declarație de iubire”, un fel de odă melancolică, închinată căruciorului său de cumpărături . Un cărucior ce ar fi făcut cică și războiul (ultimul, presupun dar nu pun mâna-n foc) și pe care domnul Barbu și-l visa de-acum dotat cu Inteligență Artificială, ca să nu mai trebuiască împins, ci să se țină după el îndemnat duios cu ”dii, boală, mișcă-te mai repede!” sau cam așa ceva. Vă dați seama că ar fi fost de ajuns ca doamna Lavinia să-i ceară împrumut domnului Petre căruciorul, cu sau fără IA, pentru ca personajul domniei sale să-și care varza până la domiciliul conjugal, în cele mai tandre condiții și s-o depună pasional la picioarele distinsei doamne, care-l aștepta lângă butoiul din pivniță. Victorios! Ar fi fost așa de simplu, dacă n-ar fi fost acel - ”Tu cu cine votezi, bă?”. Adică afurisita de campanie electorală românească 2019, în care nimeni nu-și face campanie, doar distruge campania celorlalți. Și toți se țin departe de toți, chiar și doamna Lavinia Bălulescu, de domnul Petre Barbu, posesorul acelui cărucior venerabil. Așa se pierde varza țării, domnule... Varză românească, de-a noastră, că dacă era de la unguri sau de la bulgari, mai treacă-meargă. Dar era varză românească, cu V de la Viorica. Sau Vasilica. Sau Videle. Românească neaoșă, ce mai...

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările