Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Obiceiuri frecvente după masă care cresc riscul de oboseală cronică, accident vascular cerebral sau cancer intestinal

0
21 Oct 2017 17:32:48
Autor: Lizeta Oprea
Obiceiuri care pun sănătatea în pericol. FOTO plusonline.nl
Obiceiuri care pun sănătatea în pericol. FOTO plusonline.nl

Dincolo de avertizările cu privire la alegerea alimentelor consumate, specialiştii atrag atenţia că inclusiv obieciurile pe care le adoptăm după masă ne pot pune viaţa în pericol. Printre cele mai frecvente se numără dormitul, fumatul sau consumul de ceai.

După o masă copioasă, oamenii au tendinţa de a face cele mai nesănătoase alegeri în ceea ce priveşte obiceiurile pe care le adoptă. Întinsul pe canapea şi privitul la televizor sau, şi mai rău, aprinderea unei ţigări, sunt printre cele mai frecvente, scrie davidwolfe.com. În listă mai sunt incluse şi consumul de fructe sau ceai, şi duşul fierbinte, avertizează specilaiştii.

Dormitul

Dormitul imediat după masă provoacă discomfort, balonare şi agitaţie în timpul somnului. Un studiu al Universitaţii din Ioannina a descoperit că persoanele care după masă au aşteptat câteva ore înainte de a  merge la culcare au fost mai puţin predispuse la accident vascular cerebral.

Fumatul

Deşi este unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care le puteţi face, specialiştii recomandă să încercaţi să evitaţi fumatul măcar după masă. Conform studiilor, nicotina din ţigări intră în contact cu oxigenul necesar digestiei, permiţând corpului să absoarbă mai multe substanţe cancerigene decât în ​​mod obişnuit. Potrivit studiilor, fumatul după masă este echivalentul fumatului a zece ţigări dintr-o dată. Acest obicei creşte riscul de cancer intestinal şi pulmonar.

Duş

În timpul duşului, creşte circulaţia sângelui în corp, dar scade cantitatea de sânge către stomac. Acest lucru slăbeşte sistemul digestiv, ceea ce poate provoca dureri de stomac.

Consumul fructelor

Deşi sunt extrem de sănătoase, fructele ar trebui consumate pe stomacul gol. În acest mod, beneficiaţi de toate substanţele nutritive, fibrele şi zaharurile simple. Consumate după masă, fructele rămân în stomac pentru o perioadă îndelungată şi se descompun în intestine, provocând indigestie, arsuri la stomac şi alte disconforturi.

Ceaiul

Mulţi oameni consumă ceai după masă fără să ştie că acest obicei este foarte nesănătos. Acidul tanic împiedică organismul să absoarbă proteinele şi fierul din alimente cu aproximativ 87%. Un nivel scăzut al fierului poate declanşa anemie, o deficienţă a globulelor roşii din sânge, oboseală cronică, piele palidă, dureri toracice, ameţeli, mâini şi picioare reci, unghii fragile şi apetit scăzut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii