Obiceiurile lumii în consumul de cafeină: „În Costa Rica şi bebeluşii beau cafea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafeaua este cel mai popular drog al planetei FOTO Shutterstock
Cafeaua este cel mai popular drog al planetei FOTO Shutterstock

„Cât de multă cafeină e prea multă? Cum ne afectează cafeina corpul?” se întreabă BBC News. Ca răspuns la această întrebare, cititorii publicaţiei online au oferit mai multe răspunsuri, pe cât de felurite, pe atât de uimitoare.

Cafeina este considerată cel mai popular drog al planetei, iar unele poveşti ale oamenilor simpli pot fi văzute ca adevărate „călătorii în ceaşca de cafea”. 

„Beau doar o ceaşcă de cafea cu zahăr pe zi. Fiind originar din Belgia, am început devreme, cam pe la 10 ani. Cred că la mijloc e un nivel de obişnuinţă, de dependenţă, la fel cum este pentru anumite mâncăruri sau băuturi. Când beau o cafea (sau altă băutură cu cafeină) peste limita mea, nu dorm bine. Mie îmi ajunge o singură ceaşcă“, spune Christian Franken, Minnesota, SUA.


În Costa Rica şi bebeluşii beau cafea, atunci când mamele lor îşi înmoaie degetul în ceaşcă şi le dau să guste. Normal că ceaşca de la amiază reprezintă siesta: totul se opreşte atunci când o bei. Cu siguranţă că această parte a culturii noastre nu e ceva rău, nu-i aşa?“, spune Max Ruiz din Santa Barbara, Costa Rica.


„Când am împlinit 25 de ani, la petrecere am servit cafea „expresso“ ca şi cum ar fi fost cafea normală. Invitaţii au băut-o ca pe apă. A doua zi mi-au mărturisit că nu au reuşit să doarmă, se holbau la tavan“, adaugă Hans Aberg din Stockholm, Suedia.


„Sufăr de o boală autoimună, printre simptome numărându-se şi pierderea echilibrului. Medicaţia nu prea mă ajută s-o tratez. Totuşi, şase ceşti de cafea tare, băute pe tot parcursul zilei, îmi oferă echilibrul necesar“, spune M. Birch din Yorkshire, Marea Britanie.


„Trăiesc într-un oraş unde este normal să ţi se livreze acasă băuturi cafeinizate. Obişnuiam să beau peste doi litri de cola pe zi şi, pe lângă, patru căni de ceai şi vreo două-trei de cafea. Într-o zi am hotărât să mă opresc. În următoarea zi nu am fost bun de nimic. Mi-a luat vreo trei zile să revin la normal şi am descoperit că am slăbit peste două kilograme“, spune Clive Warner din Monterrey, Mexic.


„Fiecare are un alt metabolism. Eu am început să beau cafea de la cinci ani, atunci când bunica mea din Peru ne făcea cafea cu lapte. Acum sunt adult şi-mi cunosc limitele: o singură ceaşcă de cafea cu frişcă şi zahăr dimineaţa şi, opţional, una după-amiază. Dacă beau seara cafea, nu pot dormi“, spune Jorge Collantes din Toronto, Canada.


„Sunt columbian şi rezistenţa mea la cafea este foarte mare. Nu mă simt mai stimulat după ce o beau şi mă pot duce la culcare chiar dacă am consumat cea mai tare cafea cu doar câteva minute înainte. Pe acelaşi principiu, nu am suferit de sevraje din cauza cafelei. Sper ca mulţi oameni să se poată bucura de cafea cum o fac eu. Să se bucure de gustul ei şi de ritualul pe care îl implică şi să nu adauge alte băuturi bogate în cafeină la dieta lor“, mărturiseşte Juan Villarreal din Bogota, Columbia.


După 30 de ani în care am băut mereu cafea, am ajuns la concluzia că este cel mai bun catalizator pentru idei“, spune Emilio de los Raos din Merida Yucatan, Mexic.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite