Opt mituri despre pisici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psicile au nevoie de activităţi fizice pentru a fi sănătoase şi fericite Foto Shutterstock
Psicile au nevoie de activităţi fizice pentru a fi sănătoase şi fericite Foto Shutterstock

Indiferent că eşti un vechi iubitor de pisici sau ai devenit stăpânul uneia de curând, ceea ce crezi că ştii despre aceste animale fascinante poate fi greşit. Iar asta pentru că atunci când iei o pisică în casă aduci odată cu ea toată sălbăticia, susţine veterinarul american Marty Becker.

El dezvăluie, pentru publicaţia „Woman's Day“, adevărul din spatele a opt dintre cele mai cunoscute mituri despre pisici.

Pisicile pot explora natura singure

În timp ce ai putea crede că pisicii tale i-ar plăcea să se întoarcă la activităţile de vânător, de fapt este riscant să îţi laşi pisica afară singură. Pisicile de interior trăiesc de aproape patru ori mai mult decât pisicile care stau afară, a spus Becker.

Pisicile care stau în aer liber sunt expuse la infecţii, paraziţi şi răni cauzate de câini, maşini sau alte pisici. Pur şi simplu nu este sigur pentru ele să hoinărească singure“, a declarat un alt veterinar, de la Spitalul Central de Pisici Texas.

Pisicile aterizează întotdeauna în picioare atunci când cad

Nu este tocmai aşa, deşi există un fenomen numit „sindromul înălţimii“, care se referă la pisicile care au căzut de la etaj şi au supravieţuit. „În timpul unei căderi, pisicile îşi rotesc capul astfel încât să poată vedea pământul şi îşi spiralează restul corpului. Ele se întind ca o veveriţă zburătoare şi îşi relaxează muşchii înainte de aterizare, astfel încât să distribuie impactul cu solul asupra celor patru lăbuţe“, a explicat Becker.

Dar această metodă nu poate fi aplicată dacă pisica nu dispune de o distanţă suficientă pentru a se redresa. De aceea, cele mai periculoase căderi sunt cele de la etajele cuprinse între nivelul doi şi şase. Şi rostogolirile de la distanţe scurte, cum ar fi de pe un dulap, o pot răni.

Este bine să-i dai lapte ocazional pisicii

Chiar dacă pisica îl va bea fără să răsufle, laptele nu este tocmai o idee bună pentru organismul ei, iar asta din cauză că majoritatea pisicilor sunt intolerante la lactoză. Acestea se aleg cu diaree din cauza laptelui şi pot dezvolta, de asemenea, pietre la vezica urinară, dacă primesc prea mult calciu.

Când toarce, pisica este fericită

pisici

Este adevărat că pisicile torc atunci când sunt mulţumite, dar şi atunci când sunt nervoase, accidentate, atunci când nasc sau când încearcă să ne comunice ceva. „Este o formă de a crea şi de a exprima confortul“, a spus doctorul Becker. Însă nu ne putem da seama de diferenţa dintre un tors de fericire şi unul generat de stres, decât dacă ştim acţiunea la care a fost expusă anterior. Spre exemplu, dacă toarce după o vizită la veterinar ne putem da seama că stresul este cauza.

Femeile însărcinate ar trebui să evite pisicile

Şi acest mit este fals: prin urmare gravidele îşi pot alinta în continuare pisicile. În schimb, ar cam trebui schimbată rutina de îngrijire a pisicii, iar asta pentru că toxoplasmoza, o boală pe care pisicile  o iau prin consumul de rozătoare infectate, păsări sau alte animale, poate afecta copilul în curs de dezvoltare.

Pisicile bolnave, chiar dacă nu prezintă simptome, elimină paraziţii prin fecalele lor. „Există un risc mare de a contacta texoplasmoza prin curăţarea litierei“, a explicat Becker.

Pisicile sunt creaturi singuratice şi nu au nevoie de stimulare

„În ultimul deceniu am învăţat despre cel mai bun mediu de viaţă pentru pisici. Ele au nevoie de activităţi mentale şi fizice în fiecare zi, pentru a rămâne sănătoase şi fericite“, a spus Ilona Rodan, proprietarul unei clinici veterinare, foarte utile fiind jucăriile care-i dezvoltă aptitudinile de vânător.

pisici

Pisicile nu pot fi dresate mai mult decât cum să folosească litiera

Pisicile par să ştie instinctiv cum să folosească litiera. Dar aceasta nu este tot ce poate învăţa o pisică. „Pisicile sunt inteligente. Oamenii pur şi simplu nu ştiu cum să le dreseze. Ele nu răspund la pedepse fizice sau ţipete. Ele trebuie să fie recompensate pozitiv“, a spus doctorul Rodan.

Spre exemplu, dacă pisica ta începe să zgârie mobilierul, încearcă să-i redirecţionezi atenţia către sisal (folosit pentru ascuţirea ghearelor pisicii). Sau ea poate fi învăţată comenzi de bază, cum ar fi cea de „şezi“, cu ajutorul unui dispozitiv care emite zgomote asemănătoare unui ticăit. Apoi, răsplăteşte-o cu ceva ce-i place. În timp va ajunge să asocieze comanda cu ticăitul şi recompensa.

Pisicile nu au nevoie de consult medical regulat

Din păcate, pisicile sunt duse la veterinar mai rar decât câinii, motiv pentru care multe suferă de afecţiuni ce pot fi prevenite, cum ar fi cele dentare sau paraziţii. Unii medici veterinari cred că multe pisici bolnave sunt netratate deoarece stăpânii nu-şi dau seama că sunt bolnave.

Pisicile îşi ascund bolile şi rănile pentru a nu-şi dezvălui vulnerabilităţile din cauza cărora pot deveni pradă“, a spus doctorul Becker. Unele boli letale, cum ar fi cele de rinichi sau de inimă, nu au simptome vizibile. Aceste vizite de rutină la veterinar poate salva viaţa pisicii tale.


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite