Ora de iarnă 2015: când se face schimbarea orei şi care sunt efectele negative asupra organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ora de iarnă 2015. FOTO ninareschovsky.com
Ora de iarnă 2015. FOTO ninareschovsky.com

Ora de iarnă 2015. România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an. Trecerea la ora de iarnă poate avea şi efecte neplăcute asupra organismului nostru.

Ora de iarnă 2015. Când are loc trecerea la ora de iarnă

Weekendul acesta trecem la ora de iarnă. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că în noaptea de 24 spre 25 octombrie, ora 4.00 dimineaţa va deveni ora 3.00, ceea ce înseamnă că duminică vom dormi mai mult cu o oră. 

Ora de iarnă a fost denumită astfel prin contrast cu ora de vară (ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie), introducerea acestui tip de orar convenţional fiind gândit pentru prima dată de entomologul neo-zeelandez George Hudson, în anul 1895.

Ora de iarnă 2015. Schimbarea orei nu va modifica mersul trenurilor

Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 25 octombrie. Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 24 spre 25 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de iarnă. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale are loc tot în 25 octombrie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina trenurile vor circula după orarele din mersul de tren în vigoare.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.
România se află în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită "timpul legal român".

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Ora de iarnă 2015. Cum suntem afectaţi de schimbarea orei

Chiar dacă vom avea parte de o oră de somn în plus, medicii au observat că modificarea orei de trezire induce un anumit tip de stres la care organismul reacţionează. Mai exact, trecerea la ora de iarnă sau de vară duce la creşterea activităţii sistemului nervos simpatic, ducând la dereglarea ritmului circadian (somn-veghe). Tocmai de aceea, multe persoane se confruntă timp de câteva zile după ce are loc schimbarea de oră cu insomnii, stare de oboseală accentuată, nervozitate şi chiar stare de depresie.

Specialiştii consideră că aceste modificări ale orelor favorizează şi instalarea aşa-numitei Seasonal Affective Disorder, sau mai exact astenia de toamnă. Aceasta se resimte mai ales în cazul femeilor cu vârsta între 30 şi 40 de ani, după cum au indicat mai multe cercetări. Printre cele mai frecvente simptome se numără dificultatea de a ne trezi dimineaţa, stări de rău general, astenie şi nervozitate.

O cercetare desfăşurată în 2012, la Universitatea Glasgow Marea Britanie, la care au participat peste 3.000 de adulţi, a arătat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului scade timp de câteva zile, însă efectele negative ar trebui să dispară după cel mult patru zile. Oamenii de ştiinţă au observat că ora de somn în plus pare că oferă un plus de energie, dar că efectele benefice sunt aparente, mai ales în cazul persoanelor care au probleme cu somnul. La scurt timp după schimbarea orei, subiecţii au mărturisit că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite