Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Pacientul român

8
12 Sep 2019 10:25:50
Petre Barbu

Pacientul român este spălat pe creier. Sistemul l-a spălat. Nu are minime cunoştinţe sanitare, nu are obiceiul spălatului pe mâini şi nici bun simţ.

Relaţia pacientului român cu farmacistul este proastă. Pentru că farmacistul trebuie să-l servească instant, chiar dacă e coadă la tejghea, să nu-l contrazică, să nu pună la îndoială reţeta (uneori greşită, pentru că medicul are întotdeauna dreptate, doar are o facultate!), să-i dea trei-patru antibiotice pentru că a răcit, să nu-şi dea aere de specialist (deşi are şi el o facultate) şi să vândă medicamentele la kilogram precum cartofii.

Pacientul român are întotdeauna dreptate, farmacistul este vinovat: pentru că nu vrea să-i dea o cutie de Cipralex fără reţetă, pentru că-l trimite la medic pentru consult, pentru că nu are medicamente, iar cele existente sunt scumpe, pentru că nu funcţionează cardul de sănătate, pentru că pe el îl doare urechea, dar farmacistul nu empatizează cu durerea lui, pentru că îl pune să semneze o grămadă de formulare, dar şi-a uitat ochelarii şi nu vede unde trebuie să scrie (aiurea, pacientul e analfabet!), pentru că nu-i dă alifia de picioare pe care a văzut-o aseară la reclama de la televizor, am uitat cum o cheamă!, pentru că nu-i explică de ce supozitoarele se bagă în cur şi nu se înghit, pentru că îi interzice să intre în farmacie cu căţelul, cum să lase „copilul“ afară, pe trotuar?... După două ore de stat la coadă, la uşa medicului, pacientul român trebuie să se descarce pe cineva. Primul văzut, primul atacat: farmacistul! Este ceva firesc ca pacientul român să boscorodească, să urle, să ameninţe, să înjure, să blesteme, să se vaiete, să facă pe victima, pe oropsitul, să bată cu pumnul, să se descarce.

Pacientul român nu are încredere în farmacist. De aceea îl tratează ca pe un servitor. 

Pe pacientul român nu-l interesează presiunile enorme pe care le fac patronii, managerii şi învârtitorii de hârtii din reţelele de farmacii asupra farmaciştilor, care doresc doar să-şi facă meseria. Cu onestitate. Pacientul român habar n-are de sistemul birocratic al Casei de Asigurări. Pacientul român este „educat“ de campaniile de publicitate deşănţate, neruşinate, mincinoase pe care le dirijează firmele de medicamente, în complicitate cu funcţionarii statului care ar fi trebuit să-i protejeze pe români de manipulări. Pacientul român este convins că farmacia este locul unde se face bine. Miraculos. El ar vota cu două mâini la un referendum care să prevadă deschiderea unei farmacii personale. Adică, să vină zilnic farmacistul ca să-i bage pastile şi pe gură şi pe anus, ca să-l salveze de boală, de durere, de chinuri, aşa cum zice la reclame. Pacientul român are nevoie de un tratament la psihiatrie, dar nu e dispus să se caute. Mai bine înghite ce vede la TV, ce aude de la vecini, ce citeşte pe internet.

Consumul de medicamente a scăpat de sub control, dar toată lumea închide ochii: pacienţii înghit cu voluptate bulinele, patronii îşi rotunjesc profiturile, funcţionarii statului nu-şi bat capul. Pacientul român trăieşte ca să mănânce medicamente pe pâine, ca să fie sigur că atinge suta de ani, ca o „legumă“. Sănătate!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

mihai radu
12.09.2019, 11:32:37

Reclamele cele mai desantate sunt la suplimentele alimentare,daca te iei dupa ele nici nu mai ai nevoie de medicamente,ia un supliment si ti-ai rezolvat toate problemele !

+1 (5 voturi)
Mapsi Mapsi
12.09.2019, 12:11:14

Săracul farmacist! Cât de stresat trebuie să fie când îl întrebi de vreo 5 ori ”Altul mai ieftin nu aveți?”, pentru că, ați ghicit, inițial îți propune un produs de 100 de lei, nu îți spune ceva de genul ”cel mai ieftin e 10 lei, cel mai scump e 100” și trebuie efectiv să îl interoghezi ca la poliție, până îți propune un produs mai ieftin. Și ce drăguț e când îl rog să îmi dea un Cipralex că mi-am uitat cutia acasă, și nu vrea, iar a doua zi vine un muncitor de pe un șantier, zice că îl doare măseaua și același farmacist îi dă o cutie întreagă.

+5 (7 voturi)
of of
12.09.2019, 14:38:30

Știți, cred, că nu toți din farmacii sunt farmaciști. Așa cum nu toți din ministere sunt profesioniști. Așa cum nu toți bugetarii sunt competenți... Mediocritatea ne roade rădăcinile. Mulțumim tv-ului și reclamelor difuzate.

+6 (6 voturi)
Caius Iulius Caesar
12.09.2019, 14:41:29

Sunte de acord cu observatia postatorului "Mapsi". Articolul este in mare parte tendentios si chiar mincinos, cu atat mai mult cu cat exista o doza de adevar strecurata pentru credibilitate. Nu suntem analfabeti domnule Barbu si nu suntem nici chiar asa de prosti (unii din noi, cel putin). Sistematic la farmacii ti se propun medicamentele scumpe in locul celor generice (exact strategia vanzatorilor auto...) si ca sa te "invinga" nu au aproape niciodata medicamentul mai ieftin, ci numai cele mai scumpe. Si uneori, doctorul tau iti indica expres acel medicament pentru ca stie care are efect, si nu cel pe care vrea sa ti-l bage pe gat un anumit farmacist. NOTA: vorbim aici numai de extreme comportamentale din cauza lamentabilului articol care induce senzatia de ura intre oameni. Sa continuam: doresti doar trei pastile si esti refuzat (pe ce motiv ?), cica nu poate vinde decat toata folia - supriza ! farmacistul de vis-a-vis nu are nicio problema functionala la degete sa utilizeze foarfeca. In concluzie, generalizarea fara nuante, dezechilibrul in tratarea partilor implicate si accentele agresive si insultatoare la adresa bolnavilor au distrus acest articol. Domnule Barbu, pentru acest articol prostesc, veti avea mult de lucru ca sa va spalati reputatia gazetareasca. Fara stima

+4 (10 voturi)
Andronic Dan
12.09.2019, 16:03:43

Farmacia este o unitate comercială destinată COMERŢULUI ! Întâmplător, obiectul comecializat este medicamentul, dar asta nu înseamnă DELOC un motiv pentru care regulile şi practicile COMERCIALE să nu se aplice! Scopul, UNICUL scop al comerţului de când există este PROFITUL. Cine are alte idei despre o farmacie, trăieşte într-o utopie care nu există în lumea reală. Cum să acuzi un vânzător pentru dorinţa de maximizare a profitului doar pentru că nu vinde cartofi, ci medicamente?! Farmaciile NU sunt unităţi sanitare, ci doar COMERCIALIZEAZĂ produse destinate utilizării medicale.

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările