Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Palmieri în Antarctica

0
2 Aug 2012 15:31:51
Autor: adevarul
În urmă cu 50 de milioane de ani, țărmurile Antarcticii erau pline de palmieri
În urmă cu 50 de milioane de ani, țărmurile Antarcticii erau pline de palmieri

Ţărmurile Antarcticii erau pline de palmieri, în urmă cu 50 de milioane de ani, atunci când temperaturile de pe continentul sudic au ajuns la peste 20 de grade Celsius, arată un nou studiu.

Oamenii de știință atrag atenția că, dacă Antarctica se va încălzi, din nou, nivelul apelor va creşte cu 60 de metri, ştergând de pe faţa Pământului oraşe de coastă precum New York, Sidney sau Hong Kong. Cercetătorii au forat 1.000 de metri adâncime în podeaua oceanului pentru a colecta mostre de polen fosilizat. Acestea arată o Antarctica complet diferită faţă de ceea ce cunoaştem astăzi.

În timpul Eocenului, acum 48-55 milioane de ani, nivelul foarte mare de gaze cu efect de seră din atmosferă a dus la creşterea temperaturilor. Marea Britanie, de exemplu, era cu 15 grade Celsius mai caldă decât în zilele noastre şi era acoperită de jungle. Cel mai dramatic efect al încălzirii globale din Eocen a fost văzut, însă, la poli, potrivit noilor informaţii.

Cercetătorii au descoperit pe fundul oceanului, în apropiere de Wilkes Land, pe coasta de est a Antarcticii, polenul fosilizat al unor plante care trăiesc în zone diferite: o zonă de păduri tropicale, dominate de ferigi, baobabi şi palmieri, şi o zonă montană, cu fagi şi conifere. Polenul arată că temperaturiile medii în Eocen, pe coasta Antarcticii, erau de circa 16 grade Celsius, iar vara ajungeau la 21 de grade Celsius. Iarna se înregistrau peste 10 grade Celsius, chiar şi în zilele cele mai „friguroase".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările