Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Parabenii: ce sunt şi de ce să-i evităm

0
6 Mar 2017 12:14:03
Autor: Alexandra Tudor
Unele produse cosmetice care con­ţin mai multe tipuri de parabeni pot duce la deteriorarea pielii.
Unele produse cosmetice care con­ţin mai multe tipuri de parabeni pot duce la deteriorarea pielii.

Pe tot mai multe produse de îngrijire vedem menţiunea „fără parabeni”. Substanţe cu rol de conservare, parabenii ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii.

Parabenii sunt conservanţi, adică au rolul de a mări durata produselor în care aceştia sunt adăugaţi. Îi regăsim sub mai multe forme, cei mai cunoscuţi fiind metil-, butil-, propil- şi etil-parabenii.

Părerile specialiştilor referitoare la modul în care parabenii ne afectează sănătatea sunt împărţite. Unii consideră că trebuie evitaţi, pentru că sunt chimicale care, folosite pe termen lung, dăunează pielii şi chiar sănătăţii, pentru că prin epidermă ajung în organism. Alţii sunt de părere că, dimpotrivă, parabenii ne sunt mai mult prieteni decât duşmani.

Argumentele celor din a doua categorie se bazează pe faptul că, fără aceşti conservanţi, produsele cosmetice s-ar deteriora rapid şi ar risca să devină adevărate incubatoare pentru bacterii.

Să fim realişti şi atenţi la detalii, spun ei. Desigur, extractele naturale, din plante, sunt preferabile substanţelor chimice. Dar adevărul este că nu orice producător îşi permite să respecte standarde de producţie atât de înalte, încât produsele sale să fie complet ferite de riscul de a fi contaminate cu germeni.

Mai ales atunci când acestea au preţuri convenabile, accesibile oricui -pentru că parabenii sunt relativ ieftini şi, în combinaţie cu alţi agenţi de conservare (cum este fenoxietanolul), le asigură produselor de îngrijire un termen de garanţie mult mai lung.

Care sunt riscurile posibile

Parabenii şi-au căpătat reputaţia proastă în urma unor studii, care au concluzionat că aceştia pot avea un potenţial cancerigen. După ce în ţesutul afectat al unor femei care aveau cancer la sân au fost găsiţi parabeni, s-a considerat că ar putea exista o legătură cauzală între folosirea deodorantelor care conţin astfel de conservanţi şi apariţia cancerului.

Specialiştii de la FDA (Agenţiaamericană pentru siguranţa alimentelor şi a medicamentelor) au efectuat teste toxicologice, în urma cărora au conchis  că parabenii nu prezintă un pericol pentru sănătate. La aceeaşi concluzie a ajuns şi CSSC (Comitetul ştiinţific pentru siguranţa consumatorilor), care a efectuat un studiu amplu privind posibilele efecte ale parabenilor, dar nu s-au găsit confirmări în privinţa unui prezumtiv efect cancerigen.

Şi alergiile la parabeni sunt relativ rare. S-a demonstrat, în schimb, că unele produse cosmetic care con­ţin mai multe tipuri de astfel de substanţe pot duce la deteriorarea pielii.

Află pe clicksanatate.ro de ce este bine să foloseşti produse naturale!

Tratamente naturiste care te scapă de punctele negre

Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei prea multă cafea?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările