Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Pariul pe neconvenţional câştigat de domnul Bodo

7
17 Jul 2017 11:06:33
George Butunoiu

La Kostas a fost deschis acum cinci ani într-o magazie de lângă Foişorul de Foc, o vulcanizare, un atelier sau ceva de felul acela, cu o curte alături. Era un fel de street food sau un mic loc de adunare pentru prieteni, nu cred că s-au gândit de la început că vor face o adevărată afacere cu asta. Au pus câteva bănci de lemn direct pe pietriş şi gata terasa La Kostas.

Am înţeles că a fost pariul unui membru al formaţiei de muzică pop Proconsul, Bodo (cred că e un pseudonim sau o poreclă), fiindcă ori de câte ori se vorbeşte despre La Kostas, apare şi Bodo în propoziţie. În ştirile care anunţau deschiderea La Kostasului scria că investiţia a fost de 5.000 de Euro.

Însă conceptul a prins bine, bucureştenii sunt foarte amatori de neconvenţional, oricare ar fi el, aşa că li s-a părut cool să mănânce ca la ţară. Au început să vină unii chiar de departe pentru o mâncare banală la La Kostas, şi ajunseseră spună că vai ce bună e, ştiţi foarte bine cum e cu autosugestia. 
 
Am fost de câteva ori la La Kostas, chiar la început. Nu a fost rea mâncarea, însă erau câteva lucruri pe care le puteai mânca oriunde altundeva în Bucureşti, ba chiar şi acasă cu puţin efort. Peste un an sau doi au făcut progrese vizibile, au luat gătitul mult mai în serios, au mai citit nişte reţete, au găsit şi nişte furnizori mai buni, poate, aşa că La Kostas a devenit între timp un adevărat restaurant de peşte şi fructe de mare, chiar dacă mic şi fără emfaza restaurantelor din nord.
 
Am revenit la La Kostas şi am găsit o casă în toată regula. Înainte era doar o terasă neamenajată. Presupun că ce am găsit acum acolo e fosta terasă pe care au acoperit-o compact, au făcut un un fel de baracă sub formă de salon, dar au lăsat în spate o bucăţică descoperită, că terasa interioară. Dacă nu e aşa, înseamnă că au luat o altă casă de alături, dar cred, totuşi, că e fosta lor terasă. 
 
Amenajarea interioară e simplă, făcută cu cele mai ieftine materiale şi accesorii, e mult lemn, totul în alb-murdar, ca să sugereze şi asta autenticitatea, probabil. Peretele dinspre stradă e din sticlă. Scaunele din lemn brut sunt incomode. De fapt, acesta pare să şi fie conceptul, să arate ca o adevărată tavernă, în care important e ce mănânci, nu cum sunt pereţii.
 
Spre deosebire de ambianţă, meniul de la La Kostas e meniu de restaurant în toată regula, cu destul de multe feluri. E bucătărie grecească tradiţională, însă are şi note de originalitate, am găsit şi câteva feluri pe care mai rar le-am văzut la celelalte restaurante greceşti din Bucureşti. Cele mai multe sunt cu peste şi fructe de mare, însă au şi câteva, foarte puţine, cu alte cărnuri.
 
Mâncarea a fost serioasă şi chiar bună de data aceasta, faţă de cum mi-o aduc aminte de acum câţiva ani. Am luat o supă cremă de somon afumat cu cartofi şi un ghimbir pe care eu nu l-am simţit, destul de bună, deşi aş fi preferat-o cu somon neafumat şi mai puţin groasă; Calmarul umplut cu brânză Feta a fost bun şi el, chiar şi sosul; Creveţii cu sos de unt aveau cozile întregi, ceea ce nu m-a făcut câtuşi de puţin să exclam, vai, cât de autentic e, ci dimpotrivă, să mă enervez. 
 
O regulă elementară din bucătărie spune să nu laşi crustele la creveţi când sunt în sos sau în mâncare. Poţi să le laşi atunci când sunt doar ei în farfurie şi vezi exact ce trebuie să cureţi, nu există riscul să îţi rămână solzi prin sos, orez sau ce mai ai în farfurie. Replică promptă a bucătarilor care fac asta este că, vai, dar în Grecia, în Portugalia şi pe unde mai mănânci aşa ceva la fel ţi-i dau, deci acesta este „originalul“. Da, e adevărat, ţi-i dau aşa la micile taverne şi bistrouri din port, sau la street-food, unde mâncarea se face la repezeală, din produse atunci aduse, direct din marea din spate (ca de aceea sunt bune), nu stau ei să se încurce cu scoaterea solzilor. Însă, cu cât mergi mai mult spre centrul oraşului, cu atât mai mult sunt decorticaţi şi creveţii. Or, La Kostas nu e pe malul mării, lângă cherhana, şi nici preţurile nu sunt ca acolo.
 
Dar să revenim la creveţii lui Kostas. Au fost buni, nimic de zis. Sosul foarte bun şi el, dar l-aş fi făcut cu mai puţin unt şi cu mai multă lămâie, mi s-a părut prea vâscos, puteai să-l ungi pe pâine. Sunt sigur, însă, că sunt destui cărora le place să mănânce unt cu furculiţa, aşa că nu e foarte relevantă observaţia. Am luat şi legume la tigaie, bine făcute.

Preţurile sunt rezonabile, în general, dar sunt greu de calculat dinainte, pentru că de cele mai multe ori plăteşti respectivele vietăţi întregi (aşa cum e şi normal de altfel), cântărite necurăţate, aşa că în farfurie ajunge invariabil mult mai puţin decât te aştepţi. O masă completă în doi la La Kostas, cu o sticlă de vin bun, îţi scoate fără să observi 300 de lei de pe card, sau chiar mai mult.
 
Una peste alta, La Kostas e un restaurant de peşte şi fructe de mare în toată regula, în care se mănâncă bine. Sunt printre primii care au mers contra curentului şi s-au ocupat exclusiv de mâncare şi nu de decoruri, cu o amenajare lăsată (probabil intenţionat şi ostentativ) minimală. Ideea de neconvenţional (în Bucureşti, pentru că în alte părţi aceasta e normalitatea) a prins, şi au făcut şi alţii la fel, e o tendinţă care va continua să se dezvolte, fără îndoială. Nu ştiu dacă a fost vorba despre viziune la cei care au făcut La Kostas, de întâmplare sau de noroc, însă le-a ieşit bine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ciprian Apetrei
17.07.2017, 19:14:00

La aceste preturi mananci la un restaurant grecesc din centrul Parisului si iti raman si bani de metrou. Pentru ca fite mai putine.

+5 (5 voturi)
gi
17.07.2017, 21:43:02

Crevetii - dupa parerea mea - se servesc cat mai putin elaborat . Scopul este de a putea sa gusti cu adevarat savoarea sucurilor si gustul de mare . Portugalia si alte tari Mediteraneene nu is mai permit de mult sa prepare in taverne si baruri din port fructe de mare proaspete - tot ce este mai bun pleaca la resturantele mari. Pe vremuri acum multi ani de zile in Constanta se sarbatorea intr-un mod anume sarbatoarea de 23 August . Dupa ce toata lumea defila prin fata tribunei oficiale la care se lafaiau fele de fel de imbecili gusati si tampi reprezentand PCRul local ( ani de zile PS a fost un bulgar care vorbea o romana aproximativa asemenatoare loazei care se auto intituleaza Paul de Romania sau Margarete a lui Duda din curu' satului ) foarte familii se retrageau pe a berarii (cea mai polulara finnd cea din parcul liceului Mircea - la coloane) unde capii de familie beau halbe de bere in timp ce sotiile si copiii (inclusiv eu) se bucurau de deliciile garizilor ( creveti de Marea Neagra - fierti in apa cu sare) serviti in cornete de ziar . Nicicand nu am mancat crustacee mai bune de cat garizii aia - erau " intregi " cu tot cu " armura" iar sucul care iesea cand ai mestecai este exhivalentul madelenelor lui Proust . intr-un singur loc din lume am mancat ceva echivalent - intr-un cartier marginas al New Orleans unde era un Sea Food Parlour celebru ( Nu Buba Shrimp Boat bar ) . Se serveau NUMAI creveti fierti in ierburi aromate in boluri imense la mese inalte fara scaun iar pe jos era numai talas . Fiecare client rontaia fericit cfreveti simpli aromati si fierbinti si scuipa "shell-ul " pe jos fara inhibitii . Tin minte ca localul era pe jumate plin cu politisti " off si on duty " cu uniforma si accesorile complete si cu Block-ul la centura langa perechea de catuse si cu BMI (body mass index) mult catre "morbid obesity ". Concluzia - fructe de mare cu sosusri si fonfleuri = snobism de Balcani si de " baieti de baieti " Cu cat sunt mai aproape de starea naturala - gen Jachinzinho ( Portugalia) sau Bouillabaise (Marsilia ) cu ata sunt mai de apreciat si m ai adevarate . " I rest my case "

+2 (2 voturi)
George Butunoiu
17.07.2017, 22:19:52

Da, crevetii pescuiti cu cateva ore inainte, in marea sau oceanul de peste drum. Asta am zis si eu. Doar ca Bucurestiul si marea sau oceanul nu au prea multe in comun... GB

-1 (1 vot)
gi
17.07.2017, 23:14:33

Nu neaparat pescuiti cateva ore mai devreme cat pregatiti cat mai putin "sofisticat" , adevaratul rafinament (uneori) consta in lipsa oricarui rafinament . Fara gluma - inca mai simt sucul sarat al garizilor de Marea Negra prinsi la " cancioc " cu ciorap de dama in ape calme si adanci ( un loc perfect era la Anastasia epava de la Agigea . Prins , sarati un pic , fierti ( 10 minute aproximativ) si serviti la cornet de ziar (Scanteia) Ou sont le neiges d'antan ? Oisive jeunesse a tout asservie ... In Pireu , Ikonios cei mai buni pesti proaspeti sunt si vor fi GAVROS - un fel de stavrizi de Mediterana prajiti in uleide masline cu salata a la greque si o carafa de Retsina sec si rece . Toate servite cu Mediterna in fundal si cu un bouzouki cantand de of si jale . Daca vreti va spun cea mai buna taverna unde inca mai puteti manca mancare adevarata fara sa va vindeti vre-un rinichi . Simplu - fara fonfleuri , fara sote =uri si fara sosuri care sa denatureze gustul . Precum era "easy speak" ul din New Orleans - boluri imensie de creveti aburinzi fierti in ierburi " cajun style " - nimic altceva decat cate un Bud rece de la gheata . Si Aretha Franklin sau Janis Joplin cantand in surdina ....

+2 (2 voturi)
George Butunoiu
18.07.2017, 07:12:13

In niciun caz!!! No way!!! Asta e altul dintre numeroasele mituri urbane. Nu orice e gatit taraneste e mai bun, nici pe departe. GB

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările