Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Pisica Negruţa - vedeta de pe Facebook a familiei Cărtărescu

0
30 Jan 2015 16:25:33
Autor: Florin Ghioca
Pisica neagră nu i-a adus ghinion lui Mircea Cărtărescu, dar scriitorul i-a purtat noroc patrupedului
Pisica neagră nu i-a adus ghinion lui Mircea Cărtărescu, dar scriitorul i-a purtat noroc patrupedului

Se poate spune că în cazul scriitorului Mircea Cărtărescu pisica neagră poartă noroc. Într-un răstimp foarte scurt, o pisică găsită de scriitor zgribulită pe stradă s-a transformat într-o adevărată vedetă pe Facebook, cu mii de admiratori.

La începutul lunii decembrie, chiar de Moş Niculae, în familia lui Mircea Cărtărescu şi-a făcut loc un ghem de blană cu ochi mari: o pisică neagră ca tăciunele, care se cuibărise chiar lângă roata maşinii scriitorului.
 
"Uite ce ne-a adus anul ăsta Moş Niculae! Am mers la Mall Băneasa să luăm brad şi am parcat într-o zonă uriaşă, îmbeznată, plină de gropi cu apă murdară, în care erau sute de maşini. Când ne-am întors cu bradul am văzut-o: zgribulită ca vai de ea lângă roata maşinii noastre, micuţă cât un pumn, neagră-negruţă peste tot. Cine ştie ce mizerabil a abandonat-o acolo. Acum e la noi acasă, la căldură, a mâncat, a făcut baie, s-a uscat cu foenul, şi-a făcut manichiura şi pedichiura şi a luat-o somnul. Are între timp şi un nume pus cu mare fantezie: Negruţa. Ne-am luat atât cu ea că n-am mai împodobit pomul, cum am fi vrut", scria Mircea Cărtărescu la acea vreme pe pagina de Facebook.
 
Şi popularitatea micului animal a crescut instantaneu, spectaculos, fotografia Negruţei alături de scriitor adunând mii de admiratori care au apăsat butonul "like".
 
"Negruţa mulţumeşte frumos pentru cele 4600 de like-uri primite în două zile! Între timp am făcut o vizită la doctor, am scos jegul din urechi şi mucişorii din nas şi e mult mai bine. Suntem gata pentru alte câteva poze", scria Cărtărescu, mirat de succesul patrupedului. Şi a urmat un shooting care a strâns şi mai mulţi admiratori ai (deja) cunoscutei Negruţa. 

 
"Cât despre stăpânul ei, se gândeşte să se lase de îndeletnicirile lui păguboase şi să se facă agentul Negruţei. Ar fi mai bine pentru toată lumea", a adăugat cu ironie şi umor scriitorul.
 

Vremea a trecut, iar Negruţa s-a adaptat tot mai bine în noua locuinţă, alături de Cindy, cealaltă felină a familiei. A fost adoptată de toţi ai casei, inclusiv de scriitoarea Ioana Nicolaie (foto), soţia lui Mircea Cărtărescu. Şi pentru că şi-a luat rolul de "agent" în serios, scriitorul a început chiar un fel de jurnal pisicesc, în care intră în rolul "clientei" sale, Negruţa. Într-o postare datată 27 decembrie, scriitorul notează: 
 
"Am crescut considerabil de la ultima postare, fiindcă le mănânc şi urechile tipilor care m-au adus în noua mea casă. Am avut câteva frecuşuri cu Cindy, dar pân' la urmă ne-am înţeles: mâncăm din acelaşi castron şi ne lingem reciproc între urechi toată ziua. Pe Cindy au găsit-o acum vreo patru ani, zăcând pe-un maidan, cu coastele-mpungând prin piele, atât de jegoasă încât nici nu-ţi dădeai seama că e birmaneză. Acum e mama mea adoptivă şi învăţ multe de la ea: de pildă că n-am voie nici pe masă, nici în pat. Sofaua e însă a noastră, la fel ca şi poala celor trei tipi care se tot uită la televizor. Sunt foarte deşteaptă: în trei săptămâni aproape că am reuşit să-mi învăţ numele, şi e un nume greu, de trei silabe: Ne-gru-ţa!".
 
Povestea continuă....

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările