Poluarea sonoră face păsările să cânte în tonalităţi mai înalte, acest lucru nefiind pe placul femelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poluarea sonoră provenită de la drumuri, fabrici şi alte surse de zgomot puternic au determinat păsările să cânte în tonalităţi mai înalte. Prin schimbarea tonului vocii, masculii devin mai puţin atractivi pentru femele.

Un nou studiu a descoperit că păsările îşi modifică tonalitatea atunci când sunt înconjurate de zgomot puternic. Concluziile acestui studiu sugerează că păsările de sex masculin trebuie să facă compromisuri mari în zonele urbane, riscând să nu mai fie auzite de loc de femele, informează Discovery News.

"Dacă femelele aud la fel toate melodiile, le vor alege pe cele mai sexy, dar dacă nu le pot auzi pe cele sexy, atunci e posibil să le aleagă pe cele pe care reuşesc să le audă. Prin urmare, poluarea fonică interferează cu deciziile femelelor privind reproducerea", a declarat Wouter Halfwerk, ecologist la Universitatea Leiden din Olanda.

Halfwerk a realizat un experiment alături de colegii săi în care au înregistrat 30 de masculi înainte şi după împerechere. Rezultatele au arătat că masculii au cântat în tonurile cele mai joase chiar înainte ca femelele să depună ouăle.

După eclozare, cercetătorii au urmărit care masculi au fost păcăliţi de femelele lor care au fugit şi s-au împerecheat cu alt mascul. Rezultatul a fost că masculii care au cântat în tonalităţi înalte au fost înşelaţi mai uşor de perechea lor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite