Povestea impresionantă a lui Kim Phuc, simbolul viu al Războiului din Vietnam: fetiţa arsă cu napalm îşi vindecă cicatricile după 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Phuc a suferit arsuri grave pe când avea 9 ani, în urma unui atac cu napalm lansat accidental asupra civililor din Trang Bang, localitate situată în apropiere de Saigon, în iunie 1972. FOTO mrs-durden.deviantart.com
Kim Phuc a suferit arsuri grave pe când avea 9 ani, în urma unui atac cu napalm lansat accidental asupra civililor din Trang Bang, localitate situată în apropiere de Saigon, în iunie 1972. FOTO mrs-durden.deviantart.com

A suferit arsuri cumplite la doar 9 ani, în urma unui atac cu napalm, devenind involuntar un simbol viu al ororilor războiului din Vietnam, însă abia acum, la vârsta de 52 de ani, Kim Phuc va beneficia de tratament medical pentru a-şi vindeca cicatricile, informează The Independent.

Kim Phuc a suferit arsuri grave pe când avea 9 ani, în urma unui atac cu napalm lansat accidental asupra civililor din Trang Bang, localitate situată în apropiere de Saigon, în iunie 1972. Huynh Cong Ut, jurnalist vietnamez angajat de Associated Press, a realizat fotografia care avea să devină unul din simbolurile tragediei pe care le provoacă războiul. Imaginea copiilor care fug pe stradă strigând îngroziţi, iar printre ei o fetiţă complet dezbrăcată care plânge, i-a adus fotografului Premiul Pulitzer.

Kim Phuc trăieşte, din 1990, în Canada, iar acum, la 52 de ani, va fi supusă unui tratament cu laser pentru a-şi trata arsurile din timpul războiului, relatează The Independent. Medicul Jill Waibel, de la  Miami Dermatology and Laser Institute, speră că tratamentul o va ajuta să scape de durerile pe care le resimte şi va ameliora arsurile care i se întind pe întreg braţul stâng, pe gât şi pe aproape tot spatele.

"Ani la rând m-am gândit că voi scăpa de cicatrici şi de durere doar când voi ajunge în ceruri", a spus femeia. "Acum e raiul pe pământ pentru mine", a adăugat ea. La clinica din Statele Unite, Kim Phuc a fost însoţită de soţul său, dar şi de Huynh Cong Ut, fotoreporterul Associated Press. Este omul care i-a salvat şi i-a schimbat viaţa.

fetita

Kim Phuc. FOTO kristakennell.photoshelter.com

În 8 iunie 1972, la scurt timp după ce a fost făcută fotografia, fetiţa de 9 ani care fugea să se salveze cu fraţii şi surorile sale, şi-a pierdut cunoştinţă din cauza durerilor cumplite. Avea arsuri pe trei sferturi din trup. Cel care a dus-o la spital a fost chiar fotograful şi tot el a insistat că ea să primească îngrijiri, atunci când medicii i-au explicat că rănile sunt prea grave şi aceasta nu va putea să supravieţuiască. “Am plâns când am văzut fetiţa alergând. M-am gândit că dacă va muri, o să mă sinucid şi eu", a povestit Huynh Cong Ut, amintindu-şi că, în acele momente, micuţa striga: "Sunt pe moarte, mă arde, e prea cald, sunt pe moarte".

Într-un interviu pentru CNN, Kim Phuc a mărturisit că la început a fost jenată de fotografia care a făcut înconjurul lumii şi că, deşi i-a fost greu să facă faţă publicităţii, a reuşit să treacă treptat peste acest lucru. Mai mult, ea decis să îşi pună imaginea în slujba păcii. "Îmi amintesc constant acea zi oribilă în care alergam dinspre moarte spre viaţă", a spus ea.

Fotoreporterului i se adresează acum cu "Unchiul Ut". "El este începutul şi sfârşitul. El a făcut fotografia şi acum va fi aici cu mine pe acest nou drum. Este un nou capitol", a declarat Kim Phuc, referindu-se la tratarea arsurilor care au chinuit-o întreaga viaţă.
Medicii au decis că femeia va avea nevoie de şapte şedinţe de tratament care se vor întinde pe durata a aproximativ nouă luni.

"Poate este nevoie de un an. Dar eu sunt foarte încântată şi recunoscătoare", a spus Kim Phuc, mărturisind că deşi tratamentul este inconfortabil, nu se va lăsa descurajată.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite