Principiile de viaţă care i-au asigurat fericirea lui Mahatma Gandhi, supranumit „Marele suflet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mahatma Gandhi se numară printre cele mai fascinante personalităţi ale secolului XX. Atitudinea sa non-violentă împotriva discriminării şi învăţăturile sale l-au tranformat într-unul din cele mai importante modele ale umanităţii.

Mahatma Gandhi (2 octombrie 1869- 30 ianuarie 1948 ) este considerat părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă paşnică. Numele de „Mahatma“ (în sanscrită înseamnă „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore. 

Una dintre afirmaţiile sale celebre spune că „violenţa este arma celor slabi; non-violenţa este arma celor puternici“.

Gandhi a promovat simplitatea şi puritatea spirituală. Exemplul său de simplitate a început prin renunţarea la modul de viaţă occidental pe care îl dusese în Africa de Sud, uitând de cheltuielile inutile. A militat pentru fabricarea propriilor haine, îndemnând toţi indienii să lucreze pânză în casă şi să îşi confecţioneze singuri îmbrăcămintea. Gandhi a purtat un dhoti pentru tot restul vieţii sale şi a decis să petreacă o zi din fiecare săptămână în tăcere. El credea că abstinenţa de la vorbire îi aducea pacea interioară. Totodată, Gandhi a avut perioade în care se abţinea total de la mâncare.

Printre lecţiile oferite de Gandhi se numără:

Încercaţi să duceţi o viaţă simplă şi productivă

Gandhi a renunţat la tot ce însemna lux şi a supravieţuit doar cu strictul necesar. Arta simplităţii poate fi învăţată din exemplul său. Un stil de viaţă simplu vă poate ajuta să vă dedicaţi mai mult timp şi resurse auto-îmbunătăţirii spirituale. Vă puteţi concentra mai mult pe creşterea spirituală şi mai puţin asupra câştigurilor materiale, scrie monstersandcritics.com.

Înceracă să fii tu însuţi

Gandhi a renuntat la o carieră de succes în avocatură, alegând să-şi dedice timpul ajutorării celor din jur. Acest lucru explică puterea trecerii peste importanţa realizărilor personale şi conştientizarea vieţii într-o lume largă şi diversă. Oricare dintre noi poate participa la cauze sociale, ajutându-i pe cei mai puţin privilegiaţi.

Mintea este mai puternică decât corpul

Omul trebuie să aibă o minte foarte puternică pentru a putea suporta durerea fără să riposteze. Gandhi şi adepţii săi non-violenţă şi-au dovedit superioritatea minţii asupra materiei prin suferinţă fizică suportată cu stoicism.  

Iertarea are nevoie de tărie

Gandhi considera că oamenii trebuie să fie suficient de puternici şi mărinimoşi pentru a putea să ierte şi să uite de păcatele comise împotriva propriei persoane. Nu trebuie să ripostezi orbeşte atunci când cineva te deranjează, ci încearcă să rezolvi problema într-un mod paşnic, fără a avea resentimente. Pune accentual pe aspectele pozitive ale celor din jur şi mai puţin pe trăsăturile lor negative.

Păstrează-ţi controlul

Cu toate că soarta determină ce se întâmplă cu tine, ai puterea de a controla modul în care reacţionezi. Nu pune totul la inimă şi găseşte-ţi alinarea gândindu-te că totul se întâmplă cu un scop. Reacţionează cu inteligenţă şi seninătate chiar şi atunci când lucrurile nu stau chiar aşa cum îţi doreşti.

Citatele celebre ale lui Gandhi:

„Trăieşte ca şi cum ai muri mâine şi învaţă ca şi cum ai trăi veşnic“

„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume“

„Ochi pentru ochi şi lumea va deveni oarbă“

„A învăţa că în viaţă e mai uşor să învingi ura cu dragostea, minciuna cu adevărul şi violenţa cu abnegaţia ar trebuie să fie un element esenţial în educaţia fiecărui copil“

„Sunt şapte rele în lume: cunoştinţă fără caracter, bogăţie fără muncă, plăcere fără conştiinţă, negoţ fără moralitate, ştiinţă fără omenie, politică fără principii şi închinare fără predare“
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite