Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Psiholog român: „Cuplurile fericite nu au nevoie să se etaleze pe Facebook“

0
16 Jul 2019 11:54:54
Autor: Lizeta Oprea
Cuplu în timp ce face selfie
Cuplu în timp ce face selfie

În epoca „Facebook-ului oficial“ şi a selfie-urilor devine din ce în ce mai obişnuit să postăm frecvent informaţii despre viaţa noastră şi chiar despre relaţia noastră de cuplu. S-a creat o percepţie comună conform căreia dacă un lucru important din viaţa noastră nu se regăseşte şi în mediul virtual, acel lucru, cel mai probabil, nu s-a întâmplat niciodată.

Dacă ne gândim la social media ca la echivalentul pieţei publice moderne, locul unde sunt făcute anunţurile, este postată informaţia şi unde comunităţile sunt legate prin experienţe împărtăşite, atunci este oarecum logic să fim înclinaţi spre a ne împărtăşi bucăţile de viaţă pe care le considerăm ca fiind demne de documentat.

Cu toate acestea, cunoscutul psiholog Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, afirmă că social media are în plus şi o altă nuanţă, cum ar fi un supliment (dacă nu o proiecţie) a identităţii noastre, conectivităţii şi respectului de sine. Prin intermediul Facebook, putem pune cap la cap o imagine a noastră, să cuantificăm cât de iubiţi şi de bine văzuţi suntem de către ceilalţi şi, într-un final, începem să etalonăm unde ne aflăm din punct de vedere social.

„Astfel, nu ar trebui fie o surpriză faptul că sfârşim prin a deveni dependenţi de emoţia puternică pe care click-urile şi pixelii ne-o dau, pentru că acele lucruri pe care le prezintă social media – statutul de persoană, conectivitate, valoare intrinsecă – sunt lupte foarte adânc încorporate în condiţia umană. Dacă vrei să ştii cum vrea cineva să fie văzut de lume, nu trebuie să cauţi mai departe de caracteristicile din social media feeds. Iar acest lucru nu este nicăieri mai adevărat (sau mai interesant, că să fim sinceri) decât când vine vorba despre cele mai intime relaţii ale oamenilor. În timp ce a fi mândru public în legătură cu partenera/ul este normal şi chiar sănătos, în acelaşi timp există o conexiune clară între cât de mulţumit cu adevărat eşţi de relaţia ta şi cât de des postezi despre ea“, explică psihologul Angela Nuţu. 

6 motive pentru care cuplurile fericite nu se expun pe Facebook

Totodată, specialistul în psihologia de cuplu afirmă că sunt cel puţin 6 motive demonstrate ştiinţific conform cărora cuplurile fericite evită să-şi expună în social media aspecte din viaţa lor amoroasă.

Îţi distorsionezi singur imaginea asupra vieţii tale de cuplu, începi să o vezi prin ochii celorlalţi, uitând că ceilalţi văd oricum o imagine parţială şi, mai important, „prelucrată“.

„Cu alte cuvinte, dacă nu primim acel «extaz» din ariile vieţii despre care noi credem că sunt responsabile pentru mulţumirea emoţională, căutăm acest sentiment altundeva. Cel mai des întâlnit, acest lucru vine de la cum credem noi că percep ceilalţi oameni situaţia în care suntem. Spre exemplu, dacă ne convingem că alţi oameni văd relaţiile noastre ca fiind fericite, suntem mai fericiţi în ceea ce le priveşte, pentru că în mod subconştient ne influenţează, ne schimbăm punctul de vedere“, explică psihologul Angela Nuţu.

Atunci când eşţi fericit cu viaţa ta (sau cu o relaţie) eşţi în mod natural mai prezent pentru ea

„Îţi vine mai rar să faci poze sau să-ţi verifici noutăţile de pe social media. Nu e ca şi cum nu faci lucrurile astea niciodată, ci doar că atunci când viaţa te face atât de fericit, de ce să te laşi distras de asta?“, explică specialistul.

Oricărui cuplu ce îşi păstrează argumentele intime sau certurile în offline îi este întotdeauna mai bine

Indiferent de context, nicio problemă nu s-a rezolvat cu bine prin spălatul rufelor în public, în faţa tuturor prietenilor de pe Facebook.

Relaţia lor îi validează, aşadar nu trebuie să caute acel sentiment în exterior

Cu alte cuvinte, se pare că nu prea are farmec să faci constant actualizări despre relaţie. Bucuria lor este aceea de a fi împreună, nu de a posta despre a fi împreună.

Nu ai nimic de dovedit

„Nu se folosesc unul de celălalt pentru a demonstra lumii că sunt fericiţi, demni de iubire, valoroşi şi atractivi. Sunt împreună pentru că îşi doresc, nu pentru că problemele lor bine înrădăcinate îi determină să stea împreună“, declară Angela Nuţu.

Cercetările arată că oamenii care folosesc mai puţin social media sunt, în general şi per total, mai fericiţi

„Oamenii care stau o săptămână fără Facebook sunt semnificativ mai fericiţi. Depresia poate fi legată de folosirea în exces a social media, din cauza teoriei de comparaţie socială. Folosirea intensă, exagerată a social media este în mod obişnuit asociată cu lipsa sănătăţii mintale. Merge la nesfârşit. Aşadar nu este vreo surpriză că s-ar putea scurge această nefericire şi în relaţiile noastre interpersonale“, explică psihologul.

Sfaturile psihologului Angela Nuţu pentru cei care-şi trăiesc viaţa numai în social media

„Trăim astăzi mai mult ca oricând într-o eră a informaţiei. Dar haideţi să păstrăm acest lucru exact aşa cum este – adică drept un avantaj şi nu un alt lucru de care să devenim dependenţi. Să păstrăm avantajele faptului că suntem întotdeauna la un click distanţă de orice şi oricine, dar să ne păstrăm mai aproape de noi înşine! Adevărata validare nu vine din niciun click sau like, în ultimă instanţă nici măcar de la familie sau din relaţia ta offline, ci din interiorul tău. Păstrează contactul cu tine, cunoaşte-te, recunoaşte-ţi trăirile, nevoile, valorile, observă-te cu sinceritate, acceptă-te, iubeşte-te aşa cum eşti şi, în acelaşi timp, mergi spre mai binele tău în fiecare zi. Vei vedea atunci cum acea bucurie palidă a recunoaşterii exterioare (a like-ului vânat pe Facebook) va fi înlocuită de bucuria autentică a propriei valori şi a conştiinţei de sine. Iar asta nu ţi-o poate lua nimeni, indiferent de conjunctură“, conchide psihologul Angela Nuţu.

Angela Nuţu este psihoterapeut şi unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experienţă de peste 10 ani în domeniul comunicării şi al instruirii adulţilor şi de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului şi al afacerilor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii