Psiholog: „Sentimentul de singurătate afectează creierul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentimentul de ingurătate, bolile cardiovasculare sau nivelul crescut al zahărului din sânge sunt doar câţiva din factorii care afectează creierul şi duc la pierderi de memorie.

Înainte de a începe să căutaţi pe Google „semne ale demenţei”, asiguraţi-vă că unele schimbări ale memoriei nu fac parte din normalitatea procesului de îmbătrânire, mai ales dacă se manifestă ca un lapsus sau uitarea numelor. Vestea bună este că procesul poate fi încetinit prin alegeri inteligente privind stilului de viaţă.

Încercaţi să vă amintiţi informaţia de care aveţi nevoie înainte de a da căutare pe internet

Internetul alimentează o condiţie modernă numită „amnezie digitală“, oamenii ajungând să uite anumite informaţii pentru că îşi pun baza într-un dispozitiv computerizat. Acest proces, conştientizat sau nu de oameni, declanşează eliberarea de hormoni care interferează cu memoria pe termen scurt. De aceea, dacă sună telefonul când vă aflaţi în mijlocul unei conversaţii cu cineva, poate fi dificil să vă amintiţi ce spuneaţi înainte de a răspunde.

Consumă alimente benefice creierului

Nutriţia are un impact semnificativ atunci când vine vorba despre memorie şi concentrare. Specialiştii recomandă includerea în dietă a alimentelor benefice creierului, cum ar fi fructele de pădure, turmericul, nucile, peştele gras, ciocolata neagră.

Afecţiuni care au legătri surprinzătoare cu demenţa

Bolile cardiovasculare

 „Factorii care îţi perturbă inima afectează şi capacitatea creierului de a funcţiona optim”, spune psihologul American Joel Kramer. Pacienţii care suferă de boli de inimă şi hipertensiune arterială au şanse mai mari la un declin cognitiv accelerat. Faceţi tot ce puteţi pentru a preveni sau trata bolile cardiovasculare, precum şi obezitatea, care este strâns legată cu problemele de memorie.

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge

Specialiştii susţin că riscul de a dezvolta demenţă creşte la persoanele cu diabet zaharat tip 2, însă pericolul de declin cognitiv există şi în cazul non-diabeticilor care au un nivel ridicat al zahărului din sânge. Riscul este pus pe seama efectelor inflamatorii ale zahărului asupra creierului. Specialistul recomandă înlocuirea zahărului cu îndulcitori naturali, cum ar fi mierea şi sirop de arţar.

Singuratatea

 Sănătatea creierului este compromisă de izolarea socială. „Este foarte stresant să te simţi singur. Şi stresul este toxic pentru creier şi corp. Singurătatea afectează creierul“, spune Kramer. Pentru a vă dezvolta viaţa socială, încercaţi să faceţi voluntariat sau să vă înscrieţi la diferite cursuri pentru adulţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite