Războiul din dormitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile arată că, în medie, un cuplu se ceartă într-un an de 167de ori doar în intimitatea dormitorului. Iar motivele de scandal sunt dintre cele mai puerile.

„În fiecare dimineaţă mă trezeam dezvelită. Şi nu pentru că s-ar fi acoperit el cu toată pilota, ci şi-o face sul şi şi-o trage sub el. Începuse să mă enerveze la culme povestea asta, aşa că am decis să mai cumpărăm o pilotă", povesteşte Mariana Tomozei (36 de ani), din Bucureşti. Situaţia tinerei nu este însă unică. Cu siguranţă tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să ne luăm la harţă cu partenerul că-şi trage toată plapuma pe ei, mai ales în nopţile friguroase.

De altfel, un studiu recent, efectuat în Marea Britanie, arată că, într-un singur an, cuplurile se ceartă de nu mai puţin de 167 de ori. Ceea ce înseamnă o ceartă la două-trei zile. Sau nopţi. Principalul motiv de harţă în în dormitor este tocmai cine pe cine a dezvelit peste noapte. Un cuplu din zece a recunoscut că  noaptea nu este mereu un sfetnic bun şi că se ceartă cel puţin de două ori pe săptămână.

De la picioare reci la îmbrăţişări

Al doilea loc în topul motivelor de dispută, potrivit studiului, este sforăitul. Astfel, mai mult de jumătate dintre respondenţi au recunoscut că îi învinovăţesc pe bărbaţi de disensiunile dintre aşternuturi. „Cele mai multe dispute din dormitor se referă la obiceiuri la care putem renunţa odată cu dezvoltarea relaţiei. Sforăitul este o problemă care îi afectează pe parteneri în măsura în care unul dintre aceştia nu reuşeşte să se odihnească suficient noaptea", a declarat
Claire High, reprezentant Premier Inn, autorul studiului. De asemenea, cercetarea a mai arătat că mulţi dintre respondenţi se trezesc măcar o dată pe săptămână nu doar din cauza sforăitului, ci şi a respiraţiei grele şi a senzaţiei de sufocare.

Alte motive de ceartă sunt temperatura prea ridicată, faptul că unul dintre soţi le permite copiilor să doarmă în patul conjugal, dar şi faptul că unul dintre parteneri nu are dispoziţia necesară pentru sex. Nu sunt de neglijat nici alte obiceiuri, cum ar fi faptul că unul dinte cei doi se aventurează pe partea celuilalt de pat sau că are picioarele reci. Alte motive importante de tensiune în cuplu îl reprezintă faptul că unul dintre parteneri ţine lumina aprinsă pentru a mai răsfoi o carte sau că îşi lasă paharul cu apă pe noptieră.

Nici îmbrăţişările de peste noapte nu sunt motiv de bucurie sau de linişte în cuplu dacă sunt prea multe sau, dimpotrivă, prea puţine. „Când ne băgăm în pat, îmi place ca soţul meu să mă ţină măcar pentru câteva minute în braţe. Ştiu că nu mă poate ţine toată noaptea, dar mi se pare normal să-mi acorde măcar puţină atenţie, chiar dacă nu facem sex. În schimb, el îşi găseşte mereu de lucru: citeşte, butonează telecomanda, programează alarma, orice numai să mă enervez eu şi să mă întorc cu spatele, exasperată", a explicat Ioana Grigoraş (30 de ani), din Iaşi.

Cooperare,nu compromis

Specialiştii susţin că certurile de acest fel, deşi mărunte, pot deteriora o relaţie atât timp cât niciunul dintre cei doi nu este dispus să discute şi să facă un pas spre a îndrepta situaţia. „Tindem să ne protejăm interesele într-o relaţie, chiar dacă acest lucru este în detrimentul celorlalţi de multe ori. Instinctul nostru fundamental de supravieţuire ne ţine legaţi de propriile interese. Astfel, cooperarea, nu compromisul este cheia unei relaţii fericite. Compromisul este cu dus-întors deoarece implică faptul ca unul dintre parteneri să cedeze ceva, să renunţe la ceva. Cooperarea, pe de altă parte, întăreşte o relaţie printr-o comunicare adevărată şi o înţelegere reciprocă", a explicat psihoterapeutul american Michael J. Formica în publicaţia „Psychology Today".

Potrivit specialistului, cea mai bună soluţie pentru a evita certurile din cuplu este să te pui în poziţia celuilalt, să priveşti lucrurile din punctul său de vedere, să fii tolerant. Acest lucru, la care se adaugă premisa că prietenul tău cel mai bun este partenerul tău de viaţă, reprezintă cheia către o relaţie sănătoasă şi armonioasă.

"Cooperarea întăreşte o relaţie printr-o comunicare adevărată şi o înţelegere reciprocă.
Michael J. Formica psihoterapeut, SUA

Deşteptătorul ne strică ziua

Un studiu efectuat în Marea Britanie arată că aproape jumătate dintre respondenţi se trezesc dimineaţa la 30 de minute după ce a sunat ceasul. Sunetul enervant care se repetă până când unul dintre parteneri se ridică din pat este un motiv important de dispută. Un cuplu din patru a recunoscut că se ceartă din cauza faptului că partenerul se trezeşte prea greu, iar un cuplu din trei îşi lasă ceasul la distanţă pentru a fi nevoit să se ridice din pat pentru a opri alarma.

Banii, cel mai frecvent motiv de ceartă

Un studiu recent publicat de site-ul „The Huffington Post" arată că situaţia financiară este motivul de dispută cel mai des întâlnit în cupluri, fie acestea căsătorite sau nu. 27% din respondenţi au declarat că nu locul de muncă, prietenii, copiii sau treburile casnice creează cele mai multe disensiuni, ci banii. Iar media certurilor din acest motiv este de trei pe lună.

Lipsa comunicării, factor agravant

Cercetătorii americani sunt de părere că disputele au rădăcina în faptul că partenerii nu discută în mod regulat despre situaţia lor financiară, 55% din respondenţi încadrându-se în această categorie. „Una dintre cele mai mari piedici pe care le întâlnim într-o relaţie este lipsa de comunicare în privinţa  banilor, care se pare că se înrăutăţeşte odată cu avansarea relaţiei. Este important ca partenerii să comunice şi despre subiecte delicate", a precizat Jennifer Calandra, expert financiar, citat de „The Huffington Post".

Experţii Comisei Naţionale pentru Competenţe Financiare din Statele Unite ale Americii au alcătuit o listă de sfaturi pentru ca partenerii să treacă mai uşor peste eventualele dispute din cauza banilor.

Fiţi sinceri. Înainte de a accepta să vă mutaţi împreună sau să vă puneţi bunurile la comun, trebuie să-i spuneţi celuilalt adevărul despre situaţia voastră financiară. Iar sinceritatea nu ar trebui să se încheie aici. Fiecare dintre parteneri ar trebui, periodic, să-i prezinte celuilalt situaţia cardurilor de credit şi a conturilor.

Stabiliţi o dată fixă pentru a discuta bugetul familiei.  Cel puţin o dată pe lună, dar de preferat pe săptămână, discutaţi despre finanţe. Acest lucru asigură un dialog deschis despre bani într-un moment când niciunul nu are alte preocupări.

Împărţiţi responsabilităţile. De obicei, unul dintre parteneri preia responsabilitatea achitării facturilor şi controlul asupra conturilor. Acest aranjament poate duce însă la stres, tensiune şi, uneori, la confuzie. E important să împărţiţi sarcinile: unul plăteşte facturile, celălalt verifică mereu conturile. Astfel, se menţine un echilibru între povara responsabilităţilor financiare. 

50% din cupluri se ceartă din cauza cheltuielilor neprevăzute.

30% din parteneri intră într-o dispută din cauza lipsei de economii.

30%
din cupluri au ascuns partenerilor cheltuieli importante, iar acest lucru a determinat o ceartă majoră.

50%
din cuplurile a căror situaţie financiară s-a înrăutăţit în ultimii ani au avut şi numeroase

Plictiseala în cuplu duce la divorţ

Unul dintre motivele de divorţ destul de des întâlnit nu este, aşa cum ne-am aştepta, infidelitatea, ci faptul că mariajul a devenit plictisitor, iar partenerii nu mai comunică. Acesta este şi motivul pentru care vârsta la care soţii aleg să se separe a scăzut simţitor, dar şi explicaţia pentre faptul că tot mai multe femei aleg să iniţieze acţiunea de divorţ, susţin specialişti britanici citaţi de presa de la Londra. Acest lucru se întâmplă mai ales după ce copiii cresc şi soţii se trezesc singuri, fără un scop precis, iar întreaga zi devine un motiv de ceartă.

„Am divorţat după 27 de ani de căsătorie şi toţi apropiaţii ne-au crezut nebuni. Dar între noi nu mai era nimic altceva decât o linişte apăsătoare. După ce fiica noastră s-a mutat, am văzut că nu avem nimic să ne spunem, doar ne certam din motive stupide: cine merge la piaţă, cine spală vasele, cine duce gunoiul. În rest, nu aveam nimic de spus, nici măcar nu ne făcea plăcere să luăm masa împreună.

La început, am fost revoltată: «De ce nu vrei să vorbeşti cu mine?!». Aşa începeau toate discuţiile. Încet, ne-am dat seama că pur şi simplu nu mai avem nimic să ne spunem", povesteşte Maria Radu (49 de ani), din Bucureşti. Femeia susţine că s-au căsătorit din dragoste şi că nicio o clipă nu şi-a urât soţul sau s-ar fi gândit să-l înşele. „Nici el nu a avut vreo aventură. Nici acum nu are pe nimeni, mai vorbim din când în când, dacă ne vedem cu fata noastră. Pur şi simplu ne-am schimbat, ne-am distanţat, iar când ne-am pierdut motivul de luptă împreună - să ne creştem fiica -ne-am dat seama că nu mai avem nici măcar despre ce vorbi", a mai spus Maria.

Specialiştii susţin că povestea Mariei nu este una singulară. Într-adevăr, este mai puţin comună în România, dar mult mai uşor de acceptat în străinătate. Iar faptul că unii au curajul să pună capăt unei relaţii în care certurile ocupă tot timpul este lăudabil. „Tot mai multe cupluri care au copii se gândesc că, odată ce aceştia au părăsit casa în care au crescut, mariajul lor şi-a atins scopul şi că nu mai este nimic de făcut în doi. Multe persoane consideră că a venit din nou momentul să se pună pe primul plan şi atunci cer soţilor să investească la fel de mult în partener", a explicat Francine Kaye, terapeut de cuplu din Marea Britanie.

Divorţ la centenar

Deşi se crede că, odată cu vârsta, oamenii renunţă la ideea sepărării pe motiv de teamă de singurătate, britanicii Jessie şi Bertie Wood au vrut să demonstreze contariul. În 2009, la 98 de ani, după 36 de ani de căsnicie, cei doi au decis să-şi despartă drumurile.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite