Reducerea oboselii prin stimularea creierului: ce activităţi ne propun un neurolog şi un psiholog pentru pauzele de la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reducerea oboselii prin stimularea funcţionării creierului FOTO 123RF
Reducerea oboselii prin stimularea funcţionării creierului FOTO 123RF

Cortexul prefrontal este considerat partea cea mai evoluată a creierului uman, fiind răspunzător de nivelul de atenţie şi memorie. Pentru stimularea acestei zone, oamenii de ştiinţă recomandă câteva activităţi zilnice.

După numeroase cercetări, psihologul Adan Gazzaley şi neurologul Larry D. Rosen au explicat în cartea „The Distracted Mind: Ancient Brains in a High-Tech World“ importanţa pauzelor în timpul orelor de muncă, pentru reducerea oboselii mintale şi stimularea funcţionării creierului, scrie businessinsider.com.

Cei doi experţi atrag atenţia asupra faptului că pentru o bună stimulare a funcţiilor cognitive, activităţile din timpul pauzelor sunt extrem de importante. Dacă, de exemplu, se foloseşte telefonul ca mod de relaxare, următoarea dată când creierul se va simţi obosit ne va transmite semnale care să ne facă să butonăm din nou telefonul, întrerupând frecvent munca.

Cortexul prefrontal este răspunzător de nivelul de atenţie, memoria de lucru, precum şi alte resurse cognitive, în scopul de a ne ajuta să obţinem ceea ce ne dorim, fiind zona ce trebuie stimulată pentru o mai bună concentrare asupra sarcinilor pe care le avem de îndeplinit.

Pentru efectuarea unei sarcini dificile, care necesită o atenţie sporită, mintea are nevoie de restartare şi consolidare a motivaţiei pe tot parcursul zilei. Pentru a reuşi acest lucru, cei doi specialişti recomandă următoarele activităţi:

Ieşitul în natură

Cercetările arată că plimbarea în natură este un bun exerciţiu pentru restartarea minţii. Un studiu a raportat rezultate mult mai bune în ceea ce priveşte nivelul memoriei de lucru, după o plimbare în natură. Doar observând anumite imagini şi sunete vă puteţi reîncărca bateriile.

Găsiţi plante, aer curat, un acvariu de peşti sau o fântână. Aşezaţi-vă, respiraţi adânc şi bucuraţi-vă de peisaj. Dacă nu puteţi pleca din birou, vă puteţi încărca bateriile privind imagini sau un videoclip din natură.

Desenează sau visează cu ochii deschişi

Sunt puţine momentele în care să nu ai nimic de făcut atunci când eşti la serviciu. Câteva minute în care să desenezi sau chiar să mâzgăleşti pe o hârtie îţi vor relaxa mintea, făcându-te să îţi reiei activitatea cu mai mult entuziasm. De asemenea, lasă totul pentru câteva minute şi visează cu ochii deschişi. În micile pauze, nu butona telefonul şi adună-ţi gândurile pentru un restart motivaţional.

Exerciţii pentru ochi

La fiecare 20 de minute, uită-te la un obiect ce se află la cel puţin 20 de metri de tine, timp de 20 de secunde. „Acest exerciţiu (20-20-20) echilibrează fluxul de sânge din zona creierului, răspunzătoare de nivelul de atenţie“, au spus Gazzaley şi Rosen.

Râzi

Râsul creşte ritmul cardiac, îmbunătăţeşte respiraţia şi ajută la pomparea sângelui către partea superioară a corpului. Există dovezi conform cărora râsul poate îmbunătăţi memoria. Dacă nu aveţi un coleg care să vă facă mereu să râdeţi, ascultaţi o comedie sau păstraţi la birou o carte cu bancuri.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite