Reîmprospătează locuinţa cu accesorii de toamnă – idei practice şi de efect

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamna este cunoscută ca anotimp de tranziţie în toate aspectele vieţii, deci poate fi un moment potrivit pentru a împrospăta aspectul locuinţei, a face unele modificări de decor, mai mari sau mai mici, o curăţenie mai amplă, dar şi pentru a te pregăti de iarnă.

În ceea ce priveşte elementele de design, folosirea unei palete neutre şi a unor decoraţiuni simple poate fi o bună bază pentru toate sezoanele. Astfel, atunci când simţi nevoia unei schimbări, nu este nevoie decât de adăugarea unor accente de sezon.

Flori de toamnă

Dacă eşti mulţumită de designul locuinţei şi nu găseşti motive pentru a face modificări radicale de sezon, o idee bună ar fi să aduci culorile toamnei în casa ta cu ajutorul unor buchete de flori, agrementate cu frunze îngălbenite. În funcţie de spaţiul disponibil, fie că locuieşti într-o garsonieră fără balcon, într-un apartament spaţios dintr-un ansamblu rezidenţial sau ai o casă cu curte, poţi opta pentru flori de sezon în ghivece mai mari sau mai mici ori pentru mici buchete colorate într-o vază elegantă. Hortensii, crizanteme, dalii de toate culorile, formele şi mărimile se pot folosi pentru a crea buchete de efect, iar pentru ghivece se poate opta pentru trandafiri de toamnă sau orhidee.

Imagine indisponibilă

Nuanţe de alb şi accente de toamnă

Dacă paleta cromatică pentru care ai optat în locuinţa ta este una neutră, în tonuri de alb, crem şi fildeş, poţi adăuga în acest sezon accente de culoare prin câteva decoraţiuni simple. Dacă eşti o persoană căreia îi plac culorile mai vii, alege atunci decoraţiuni în nuanţe neutre. Schimbă feţele de pernă de pe canapea, perdelele sau adaugă un covoraş în living pentru o pată de culoare. Portocaliul şi galbenul în nuanţe stinse sunt minunate în acest sezon, aducând o pată de culoare, dar se combină foarte bine şi cu alte tonuri mai aprinse. Ideea de toamnă poate fi adusă şi prin suprapunerea texturilor: o pătură aruncată pe spătarul canapelei adaugă senzaţia de căldură şi confort.

Foloseşte elemente naturale

Una dintre cele mai bune metode de a împrospăta aspectul casei este să foloseşti elemente naturale de sezon. Fă o incursiune în piaţă, în parc sau într-o pădure din apropiere. Mere, pere, dovleci, tărtăcuţe, frunze îngălbenite, crengi, ghinde, muşchi sunt simboluri ale toamnei şi sunt ieftine sau chiar gratuite. Un simplu bol cu mere şi crenguţe de merişoare va arăta minunat pe măsuţa de cafea din living. De asemenea, centrul mesei pentru cină poate fi decorat cu o coroană din frunze uscate şi ghindă ori cu tărtăcuţe.

Schimbă ţesăturile

Imagine indisponibilă

Dacă vara sunt preferate ţesături vaporoase, aşa cum este inul, toamna este momentul în care poţi opta pentru catifea, tricot şi alte materiale mai groase şi confortabile, pentru canapea, pături şi covoare. Este momentul pentru culori calde şi texturi bogate, precum stofa de lână şi blana artificială, iar pentru lenjeriile de pat alege un bumbac mai gros.

Lumină mai blândă, arome mai intense

Imagine indisponibilă

Zilele se scurtează, motiv pentru care este nevoie de mai multă lumină artificială. Mici lumânări plasate în borcane pot constitui un decor simplu şi de efect pentru masă. Dacă ai copii mici sau animale, de exemplu, şi nu ţi se pare sigur să foloseşti lumânări, există şi variante electrice ale acestora, de bună calitate, care, odată aprinse, oferă acelaşi sentiment. În funcţie de preferinţe, poţi alege lumânări parfumate, care să aducă aminte de toamnă. Aromele de sezon sunt intense, bogate, calde: tonuri de mosc, dar şi tradiţionalele miresme de dovleac copt, mere şi scorţişoară, care se pot obţine fie cu ajutorul lumânărilor, fie cu beţişoare parfumate sau spray-uri de cameră.

O casă confortabilă nu înseamnă doar estetică, designul acesteia putând influenţa starea psihică şi emoţiile. Mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu depresia de sezon, crearea unui spaţiu confortabil poate fi un pas excelent în gestionarea stresului cu care se confruntă zilnic. Este suficientă concentrarea pe schimbări mai mici, simple, dar care pot avea un impact maxim în aspectul locuinţei şi asupra stării de bine.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite