Remedii naturale care te ajută să ţii transpiraţia sub control: cum foloseşti ceaiul negru, bicarbonatul de sodiu şi oţetul de mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura insuportabilă vine la pachet cu tot felul de neplăceri, iar transpiraţia abundentă se numără printre principalele motive de disconfort în perioada estivală. Dincolo de antiperspirantele din comerţ, transpiraţia poate fi ţinută sub control şi cu ajutorul unor remedii naturale, mult mai sănătoase, care pot fi preparate rapid acasă.

Deşi transpiraţia este un proces natural prin care corpul îşi reglează temperatura şi evită supraîncalzirea, cantitatea eliminată în timpul zilelor caniculare poate deveni stânjenitoare. Dacă doriţi o alternativă sănătoasă la produsele din comerţ, remediile naturale se pot dovedi de ajutor în combaterea transpiraţiei excesive şi multe dintre ele sunt şi simplu de făcut acasă. 

Ceai negru

Ceaiul negru conţine acid tanic, substanţă cu proprietăţi antiperspirante şi astringente. O variantă este să puneţi 2 plicuri de ceai negru la o cană cu apă fierbinte, apoi să înmuiaţi două comprese. După ce se răcesc, puteţi să le aplicaţi la subraţ timp de 5 minute. Procedura se repetă timp de două săpătămâni pentru a obţine cele mai bune rezultate.

Băile cu ceai negru se pot dovedi de ajutor şi atunci când picioarele transpiră abundent. Puneţi 2 sau 3 plicuri de ceai într-un lighean în care aţi turnat un litru de apă fierbinte. Lăsaţi lichidul să se răcească până la o temperatură suportabilă şi apoi introduceţi picioarele timp de 20-30 de minute. La fel puteţi proceda şi dacă vă transpiră palmele foarte mult.

Infuzii cu salvie, pelin sau muşeţel

Pentru transpiraţia care apare pe fondul temperaturilor foarte ridicate sunt recomandate şi infuziile cu ghintură, pelin, muşetel, salvie, coada-şoricelului, echinacea, mentă, pătlagină, păpădie, care pot fi utilizate atât intern (ceaiuri pe care le bem în mod regulat), cât şi extern.

Sare şi suc de lămâie

Pentru palme transpirate poate funcţiona şi un amestec format dintr-o lingură de sare amestecată cu suc de lămâie. Masaţi mâinile cu acest mix care reduce activitatea glandelor sebacee.

Oţet de mere

Oţetul de mere are, de asemenea, proprietăţi astringente şi ajută la echilibrarea pH-ului. Este de ajuns ca seara, înainte de culcare, să aplici o compresă înmuiată în oţet, apoi să-l laşi să se usuce cât mai bine. Dimineaţa poţi să te speli cu apă şi săpun, iar axila va rămâne uscată pe parcursul zilei şi nici nu vei mirosi a transpiraţie. Pentru picioare, adăugaţi jumătate de ceaşcă de oţet de mere într-un litru de apă şi ţineţi-le în lighean timp de 15 minute, conform recomandărilor rapidhomeremedies.com. Oţetul de mere poate fi eficient şi dacă este consumat dimineaţa: 1-2 linguri de oţet de mere adăugate într-un pahar cu apă sau 2 linguriţe de miere amestecate cu 2 linguriţe de oţet, care trebuie luat tot dimineaţa, înainte de micul dejun.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este şi eficient în combaterea transpiraţiei. Poate fi aplicat la subraţ cu ajutorul unui prosop umezit sau puteţi prepara rapid o pastă groasă, din bicarbonat de sodiu şi apă, pe care o lăsaţi să acţioneze la subraţ timp de 25 de minute, după care spălaţi bine cu apă sau puteţi să-l lăsaţi pe post de antiperspirant. Tratamentul se repetă timp de câteva zile pentru a obţine rezultatele dorite. Efectul pastei este unul de neutralizare, ţinând cont că transpiraţia este acidă, iar bicarbonatul de sodiu este o bază, deci reacţia chimică duce la uscarea transpiraţiei.

Piatra de alaun (piatra acră)

 Piatra de alaun este un mineral recunoscut pentru proprietăţile sale astringente, antibacteriene şi hemostatice. Acest deodorant natural reglează secreţiile şi neutralizează mirosurile neplacute, fiind tolerat si de pielea sensibilă.

  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite