Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

România, fruntaşă pe lista ruşinii europene: mulţi români consideră că violul poate fi justificat în anumite situaţii şi că femeia este vinovată

26
25 Nov 2016 18:24:13
Autor: Alexandra Constanda
25% dintre români consideră că violul poate fi scuzat dacă victima era îmbrăcată sumar FOTO Shutterstock
25% dintre români consideră că violul poate fi scuzat dacă victima era îmbrăcată sumar FOTO Shutterstock

Un studiu al Uniunii Europene poziţionează România pe primul loc în topul ţărilor ai căror cetăţeni consideră că violul poate fi provocat de victimă, fiind astfel justificat în anumite situaţii.

Eurobarometrul a fost publicat pentru a coincide cu Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, celebrată anual pe 25 noiembrie, şi relevă aspecte îngrijorătoare, printre care faptul că unul din patru europeni consideră că violul poate fi justificat în anumite circumstanţe, în timp ce unul din cinci spune că violenţa împotriva femeilor este adesea provocată de către victimă.

De asemenea, se precizează că una din trei femei din statele membre ale Uniunii Europene s-au confruntat cu violenţă fizică şi/sau agresiuni sexuale începând cu vârsta de 15 ani.

Ce părere au românii?

Violul poate fi justificat dacă victima este sub influenţa alcoolului sau a drogurilor – 30% dintre români au răspuns afirmativ

Violul poate fi justificat dacă victima acceptă să însoţească agresorul acasă – 26 % dintre români au răspuns afirmativ

Violul poate fi justificat dacă victima poartă haine provocatoare, sumare, sexy – 25% dintre români au răspuns afirmativ

Violul poate fi justificat dacă victima nu refuză în mod clar sau dacă nu se împotriveşte fizic – 22% dintre români au răspuns afirmativ

În schimb, 40% dintre români au considerat că niciuna dintre variantele de mai sus nu justifică agresiunile sexuale.

România ocupă locul fruntaş în topul general, 55% dintre cetăţenii ţării noastre considerând că cel puţin unul dintre aspectele de mai sus îndreptăţeşte agresorul să violeze o femeie. Printre ţările ai căror cetăţeni împărtăşesc o părere similară se numără Ungaria (locul doi, cu 47%) şi Bulgaria (locul 3, cu 43%)

La polul opus, doar 6% din suedezi consideră că femeia ar putea fi vinovată pentru o asemenea tragedie, în Spania – 8% învinovăţesc femeia, iar în Finlanda 11% cred că ar putea exista cazuri în care violul poate fi justificat.

FOTO imgur.com

Alte ţări în care un procent mare crede că starea de ebrietate sau consumul de droguri scuză violul sunt Ungaria (24%), Bulgaria (21%) şi Letonia (20%), iar cele în care foarte puţini cetăţeni sunt de acord cu această afirmaţie sunt Suedia, Finlanda, Spania şi Danemarca, toate cu un procent de doar 2%.

În afară de România, ţări precum Ungaria şi Letonia (ambele cu 20%) mai cred că victima este vinovată dacă îşi însoţeşte agresorul acasă, în timp ce 3% dintre suedezi şi spanioli sunt de aceeaşi părere.

Şi în ceea ce priveşte faptul că alegerea vestimentaţiei ar incita agresorii România este „campioană“, iar Suedia, Spania şi Danemarca „codaşe“, cu 2%.

Mai mult de unul din cinci europeni au spus că femeile exgerează acuzaţiile de abuz sau viol, punct de vedere larg răspândit în Malta, Cipru şi Lituania, dar, în schimb, doar 8 % dintre suedezi au convigeri similare. De asemenea, cetăţenii din România şi Ungaria desconsideră acuzaţiile formulate de femei, într-un procent mai mare în comparaţie cu respondenţii din Suedia.

Majoritatea respondenţilor (96 %) au declarat că violenţa domestică împotriva femeilor este inacceptabilă, deşi 12 % nu cred că ar trebui să fie întotdeauna pedepsită prin lege. 

Printr-o declaraţie comună a nouă comisari europeni, Uniunea Europeană a hotărât să demareze proiecte pentru a sensibiliza cetăţenii cu privire la violenţa domestică. „Împreună trebuie să contestăm stereotipurile care subminează vocile femeilor şi să arătăm că violenţa împotriva femeilor este inacceptabilă şi nu va fi tolerată“, se arată în declaraţie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Marcel Cristea
25.11.2016, 18:42:24

You're Muslims.

-2 (10 voturi)
Stan Toma
25.11.2016, 18:49:15

Subțirimea perdelei de separație intre a fi sau a nu fi viol creaza confuzie. O oarecare prevenție nu strica. Violuri vor fi întotdeauna , contează sa fie cât mai puține și pedepsele sa fie pe măsură. Cum se practică în România ,violatorul face pușcărie și nu-si despăgubește material victima este de neînțeles.

+9 (11 voturi)
Andrei Popa
25.11.2016, 18:59:23

Pe vremea mea nu erau atatea violuri, fetele munceau din greu atunci in sat, erau ocupate cu semanatul, cu prasitul, nu le interesa cine le violeaza.

-8 (10 voturi)
Ion Popescu
25.11.2016, 18:59:47

Sa ne bucuram ......ca suntem primii in ....ioropa ....ioropa cea perfecta .....care si-a rezolvat toate problemele .....asta mai ramasese..... si faptul ca romanii i-si taie porcul de Craciun - Ignat ....traditional . Europa ....dasteptii Europei se plictisesc si-si cauta de lucru . Si se gasesc bani..... ca sa-i plateasca .

-2 (10 voturi)
Andrei Popa
25.11.2016, 19:20:26

Pai Suedia e prima la violuri in Europa, cum adica Romania e prima pe lista rusinii, aia au primit imigranti la greu in numele corectitudinii politice, care acum isi fac de cap cu suedezele, Stockholmul a ajuns capitala internationala a violurilor si tot Romania e de rusine?

0 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările