Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

S-a găsit sensul vieţii: umblatul de colo-colo!

39
2 Jan 2020 10:50:07
George Butunoiu
FOTO Instagram / muradosmann
FOTO Instagram / muradosmann

Mulţi pun umblatul de colo-colo prin lume în lista activităţilor culturale, amăgindu-se singuri şi încercând să-i convingă şi pe alţii că ei fac asta nu pentru că nu ştiu ce altceva să facă, ci că se duc “pentru a învăţa”. Să înveţe cum sunt alţii, ce fac şi cum îşi trăiesc viaţa, ce mănâncă, unde îşi fac shoppingul, şi câte şi mai câte.

Dar dacă-i întrebi ce au făcut sau ce intenţionează să facă ei cu aceste “învăţături”, cum le-au folosit ca să tragă vreo concluzie la care nu ar fi ajuns altfel – citind o carte, să zicem -, nu înţeleg ce spui.
 
Pentru ei, “învăţatul” este să ţii minte ce ai văzut, să memorezi toate prostiile, până în cele mai mici amănunte, ca apoi să povesteşti altora. Cei mai emancipaţi fac şi poze şi le pun pe Internet.
 
 • George, să vezi, în Paraguay casele sunt strâns lipite una de alta de-a lungul străzilor, care străzi nu sunt niciodată drepte, însă dacă nu sunt la stradă, nu sunt lipite una de alta.
 • Da? Ce chestie… Şi?
 • Şi bărbaţii au toţi pălării. Cei tineri au pălării cu boruri mari, largi, pe când cei tineri cu boruri mai scurte şi în mai multe culori. Unii dintre ei au şi pene de vultur pleşuv la pălărie.
 • Aha! Şi?
 • Şi femeile poartă câte o floricică în piept în zilele de duminică. Cele dinspre munte au câte o floricică mov, însă cele dinspre câmpie îşi pun floricele roz, sau chiar roşii, dacă vor să iasă mai mult în evidenţă.
 • Bine, şi ce e cu asta?
 • Cum adică, George, ce e cu asta? Să ştii şi tu cum trăiesc oamenii acolo…
 • Dar asta pot să văd şi pe National Geographic sau să citesc în Britannica, nu e nevoie să zbor câteva mii de kilometri ca să le aflu. Dacă mă interesează să ştiu, evident.
 • Vai, dar ce insensibil eşti, George! Una e să vezi pe Discovery şi alta să vezi cu ochii tăi…
 • Aici sunt total de acord! Cele de pe Discovery sunt făcute de specialişti, sunt documentate, sintetizate, explicate.
 • Da, dar stând acasă cu o carte în mână, sau uitându-te pe Discovery nu simţi că trăieşti. Nu aia e viaţa, George…

Da, acesta este întotdeauna argumentul ultim, suprem, decisiv. Ce e viaţa, care e sensul ei, pentru ce trăim. Sau, exprimat şi mai plastic pentru presă de cei doi tineri care şi-au lăsat joburile şi şi-au vândut apartamentul ca să călătorească prin lume, până li se termină banii: “Ne lipsea timpul acela preţios în care să trăim cu adevărat pentru noi, efectiv. Să nu alergăm mereu după ceva, să fim pe fugă, nervoşi, blocaţi în trafic. Cu gândul la rate, facturi sau alte responsabilităţi. Ne doream să trăim liber, să ne dăm seama cine suntem cu adevărat, să ne îndreptăm către noi înşine mai des, să ne întrebăm: cum suntem, ce mai facem? Să explorăm lumea asta atât de frumoasă! Ne doream să ne trezim când şi unde vrem.“ Da, mişcător, exact ce aştepta ziarista ca să-şi edulcoreze articolul…
 
PS: citiţi şi asta

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Alexandru Bublic
2.01.2020, 12:12:18

Depinde. Pentru unii, sensul vietii (lor) este bombanitul iritat, comentariul bosumflat si superior, dojana didactica asupra sensului vietii altora. Lasati, domnule, sa-si defineasca fiecare sensul vietii lui si sa traiasca fiecare conform viselor, sperantelor si dorintei proprii, atata timp cat nu deranjeaza pe nimeni. Daca asta le confera un sens vietii.

+10 (16 voturi)
sebastian hanes
2.01.2020, 12:23:57

"Cu gândul la raţe, facturi sau alte responsabilităţi" Pai da, mai bine cumperi ratze decat gaini, daca vine inundatzia ratzele scapa...

+4 (6 voturi)
Scorilo
2.01.2020, 12:54:20

Se adevereste astfel (referire la titlu) ca "romanu-i filosof" (printre altele) ! Suntem asa (atat) de filosofi ca,in curand,cautand sensul vietii,vom tinde nu spre infinit (filosofic vorbind) ci spre ZERO (ca numar de locuitori). Dar,satisfactia noastra va fi maxima deoarece vom contribui la cresterea numarului de filosofi pe plan mondial ! PS. Numarul mare de filosofi poate fi constatat din plin si cu ocazia unor transmisiunil sportive (din diverse colturi ale lumii)...Activitatea Simonei Halep (spre exemplu) a devenit un important subiect (tinand cont de numarul si imprastierea geografica a filosofilor) de dezbatere.

0 (6 voturi)
Scorilo
2.01.2020, 12:56:03

PPS. Oare de ce altii (alte popoare) nu au asa multi filosofi ?

0 (8 voturi)
Paun Al
2.01.2020, 13:26:32

Exista diverse metode de a acumula cunostinte ,intelegere , de a evolua . Iar a vedea ,a intelege direct , a trai o experienta pe viu , cum se spune, este modul care ramane cel mai bine imprimat . Dar natura , sau Cel de Sus ne-a inzestrat si cu neuroni -oglinda … pentru a simula experiente pe care le vedem ... Daca urmarim un jucator de tenis de ex. , neuronii oglinda ...simuleaza experienta loviturilor , “joaca “si ei tenis , chiar daca practic nu facem asta . Exista si o alta fata a acestor acumulari ...o amplificare a egoului ... Cei ce acumuleaza case , masini de lux , bijuterii , bani multi ... au senzatia ca aceste bunuri le sporesc valoarea ca oamenii , ii "completeaza " . Aceste bunuri materiale ii fac sa se uite de sus... la saracii , neputinciosii , care isi duc viata incercand sa supravieuiasca . O alta forma de amplificare a egoului este acumulare in minte de experiente , de cunostinte ... dupa care se uita la cei din jur cu superioritate , ca la niste bieti ignoranti , ce nu au atins nivelul respectivului de cunostinte , de experiente ... Exista si modul de viata ...Carpe diem „Trăiește clipa!” , in care facem ce ne place , pentru ca nu stim ce aduce ziua de maine ... Nu calatoriile sunt problema , ci ce ramane dupa ele ... o evolutie in intelegere ,in intelepciune . Sau un mod de a ne construi un piedestal .

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările