Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Scările rulante, o poveste de groază inspirată din fapte reale

11
16 Jul 2019 11:57:24
Lavinia Bălulescu
FOTO: Pexels.com
FOTO: Pexels.com

În copilărie în oraşul meu natal erau scări rulante doar la magazinul central. Puteam urca şi pe scările obişnuite, dar dacă rulantele funcţionau în ziua aia le alegeam mereu pentru că mă emoţionau.

Cineva din familie îmi spusese să am mare grijă la capătul scărilor: dacă nu eşti atent, acolo, în locul acela în care scările dispar în podea, s-ar putea să fii înghiţit de un monstru ascuns, motiv pentru care trebuie să păşeşti foarte repede şi să fii pe fază, să nu-ţi fie prinse hainele. Urcam deci cu scările rulante numai pentru adrenalina de a ajunge la capătul călătoriei şi a mă pregăti să fac un salt peste monstrul care îi mănâncă pe oamenii neatenţi.

La prima mea excursie într-o altă ţară, într-un oraş mult mai mare, în care totul se baza pe scări rulante, am avut norocul că un prieten m-a luat deoparte şi mi-a zis frumos: dacă vrei să scapi cu viaţă, nu te opri pe partea stângă a scărilor! Păi cum, stai aşa, sunt două părţi? Atenţionarea a fost de mare ajutor, practic am reuşit să mă întorc acasă întreagă, nesfârtecată atât de monstrul scărilor rulante, cât şi de persoanele grăbite şi nervoase.

În ziua de azi, scările rulante sunt un loc în care oamenii sunt pur şi simplu prea aproape unii de alţii. Cei care se grăbesc se vor lovi mereu de cei care sunt blocaţi în lumea viselor. Cei care circulă pe partea stângă întâlnesc în drumul lor obstacole. Cei care staţionează pe stânga habar n-au care e problema şi de ce s-ar supăra cineva pe ei. În fine, cei care staţionează pe dreapta au dreptul să-şi lustruiască un pantof şi au destul timp să se gândească ruşinaţi că ar fi putut urca pe jos, doar nici nu era aşa departe.

Oamenii care adorm în partea stângă a scărilor rulante sunt una dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Întrebaţi, vă rog, pe oricine doriţi. De fapt a spus şi aseară la ştiri. Ceasul Apocalipsei, ăla care ne arată apropierea de sfârşitul lumii, cel mai probabil tocmai a mai înaintat vreo 20 de secunde numai din cauza celor care staţionează pe partea stângă a scărilor rulante. În plus, după cum am aflat recent, pentru fiecare om care stă gură-cască pe partea stângă a scărilor, de cealaltă parte a Globului se formează un uragan.

Înarmat cu aceste noţiuni, un om care avea de folosit scările rulante de două ori pe zi, la Metroul din Bucureşti, şi care de multe ori se şi grăbea, şi-a acceptat soarta de veşnic pierzător, dar s-a apucat să noteze ce fac oamenii care zac pe partea stângă. În primul rând, nu fac nimic. Ba chiar vor găsi necesar să te bage undeva dacă-i rogi să îţi facă loc, pentru că în fond dacă nu-ţi convine poţi urca pe jos, cine te-a pus să foloseşti scările?

Dacă ai scăpat fără să iei bătaie, vei observa că mulţi alţi oameni care încremenesc în stânga se uită pe pereţi sau în telefoane. A treia categorie de oameni care staţionează pe stânga e reprezentată de cei care îşi ţin de mână iubirea vieţii şi în situaţii din astea e complicat să dai drumul la mână. E practic imposibil.

Printre toate aceste categorii de persoane care aleg să se transforme în stâlp de sare în stânga în timp ce călătoresc între Unirii 1 şi Unirii 2 se numără şi unii oameni pe care trebuie să-i înţelegem, deoarece au un motiv bun şi rezonabil. Da, ei cunosc regulile nescrise ale vieţii, da ştiu că pe dreapta te opreşti şi pe stânga înaintezi, da, s-au prins că cineva din spatele lor e grăbit şi trebuie să-l lase să treacă, dar totuşi au nevoie să stea pe loc. De ce? E simplu. Pentru că trebuie să se oprească fix acolo şi să se scarpine în fund.

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

MadWolf
16.07.2019, 12:18:30

...ca de n-ar fi, nu s-ar povesti!

+1 (3 voturi)
Alex.T
16.07.2019, 12:29:50

Problema cu cei care "dorm" pe partea stanga este mai stringenta in cazul trotuarelor rulante din aeroporturi... atunci cand mai ai fix 5 min se prinzi avionul si trotuarul rulant, care ar putea compensa un pic din lipsa ta de antrenament la atletism, este blocat de tot felul de indivizi/ individe cu ochii in telefoane... Este o chestie de bun simt sa respecti aceste reguli, daca nu te grabesti stai frumos la rand pe partea dreapta si lasa-i pe cei care se grabesc sa ajunga unde vor. Nimeni nu alearga de nebun pe scari sau trotuare rulante, oamenii aia chiar se grabesc undeva.

+4 (4 voturi)
Radu Mircea
16.07.2019, 14:10:49

# Am o intimplare haioasa cu scarile rulante . Veneam de la Spitalul Universitar dupa un control la un genunchi proaspat operat . Al doilea genunchi . Abia mergeam intr-o cirja . Nu mai stiu la ce ce statie de metrou am lasat toti grabitii sa urce si eu fiind ultimul eram cu ochii in pamint sa pot sa fac pasul peste '' locul monstrului ascuns '' . Mi-a reusit trecerea si ridic ochi : Ce credeti ca veneau dea dura din virful scari rulante ??? Doi copii de clasa a treia - a patra cu ghiozdanele in spate . Am inghetat . Scara urca in continuare si eu aveam inima unui popic ( nu ala cu barba ) ce urma sa ma doboare doua bile care se rostogoleau . Acu' pe linga spaima mea ma gindeam si la copii si la mamele lor ce ajunsesera in capul scarii si tipau de spaima . Nu stiu cum am facut dar am infipt mina in balustrada , m-am proptit in piciorul mai sanatos si cirja am propti-o oblic pe scara . Oricit de ciudat ar fi dar am prins ambii copii fara sa ma darime pe mine . Culmea cind s-au ridicat rideau . Asta pina am ajuns sus . Mamele nici nu m-au bagat in seama , in schimb si-au luat copiii la palme de-mi venea sa rup cirja pe ele . Proastele dracu' , in loc sa-si tina copiii de mina statea la birfa pe scara .

+6 (10 voturi)
Ursula.K.LeGuin
16.07.2019, 14:22:41

Norocul dv și al copiilor că nu exista nimeni altcineva pe toată scara, în afara dvs și a mamelor ajunse deja sus și a nestașnicilor de copii, care se rostogoleau și cu ghiozdanele în spate. Dar nu ne-ați spus dacă se rostogoleau pe stânga sau pe dreapta, fiindcă acesta e rostul civic al discuției. Că dacă se rostogoleau pe stânga, erau de-a dreptul prost crescuți!

+2 (6 voturi)
Ursula.K.LeGuin
16.07.2019, 13:55:09

Apel la conștiință civică! Persoana de pe partea stângă a scărilor rulante, care s-a scărpinat în fund sub privirea inocentă a domnișoarei Lavinia Bălulescu, să scoată mâna de unde-o ține nepermis și s-o ridice în sus ca să știm și noi cine e. Apoi să-și recunoască fapta, să-și ceară scuze public, în gura mare și să-și continue naibii activitatea doar pe partea dreaptă a treptelor, unde e locul fundului de scărpinat!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările