Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Sfârşitul lumii nu vine în 2012: Omenirea va mai rezista 16 milioane de ani, spun cercetătorii

0
15 Jul 2010 12:34:19
Autor: adevarul

Viaţa pe Pîmânt dispare la fiecare 27 de mil. de ani! Până la următoarea extibcţie mai sunt 16 milioane de ani. Concluzia aparţine unor cercetători de la Universitatea din Kansas şi Institutul Smithsonian din Washington.

În anii '80, cercetătorii credeau că dispariţiile regulate ale vieţii de pe Pământ ar putea avea legătură cu o stea pitică întunecată, care se presupune că ar orbita Soarele la o distanţă de 1-2 ani lumină, numită Nemesis. Teoria susţinea că, la fiecare 27 de milioane de ani, steaua Nemesis trece prin Norul lui Oort, trimiţând în sistemul solar o ploaie de asteroizi de mari dimensiuni.

Cercetătorii susţin că Norul lui Oort, care se află la aproape un an lumină faţă de Soare şi care este format din praf şi gheaţă, ar fi cauza formării cometelor care traversează sistemul solar.Care sunt cauzele extuincţiei ciclice

În prezent, oamenii de ştiinţă nu mai cred că orbita stelei Nemesis are vreo legătură cu extincţia ciclică a vieţii pe Terra, deaorece ea s-a modificat de-a lungul timpului.

Ultima catastrofă de asemenea proporţii a avut loc acum 11 milioane de ani, când 10% din viaţa de pe Pământ a fost distrusă. Astfel, omenirea mai are între 6 şi 16 milioane de ani până la următoarea extincţie.

Un comitet internaţional alcătuit din 41 de oameni de ştiinţă au analizat o serie de studii efectuate în ultimii 20 de ani, încercând să confirme cauza extincţiei din Cretacic-Terţiar (KT), care ar fi creat un "mediu diabolic", în urmă cu 65 de milioane de ani, ce a cauzat dispariţia a peste jumătate din totalul speciilor de pe planetă. De altfel, prăbuşirea unui asteroid uriaş pe Pământ este singura explicaţie plauzibilă pentru dispariţia dinozaurilor, potrivit oamenilor de ştiinţă, care au încercat să se pună de acord în privinţa acestei teorii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările