Sindromul Clopoţica: de ce simt femeile că trebuie să „o facă pe proastele“ la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajatele care prezintă sindromul Tinkerbell se percep drept „nesemnificative“ în comparaţie cu şefii sau colegii bărbaţi şi încearcă să treacă neobservate ca nu cumva să deranjeze pe cine nu trebuie. De aceea, adevăratul lor potenţial profesional rămâne adesea nevalorificat. FOTO Shutterstock
Angajatele care prezintă sindromul Tinkerbell se percep drept „nesemnificative“ în comparaţie cu şefii sau colegii bărbaţi şi încearcă să treacă neobservate ca nu cumva să deranjeze pe cine nu trebuie. De aceea, adevăratul lor potenţial profesional rămâne adesea nevalorificat. FOTO Shutterstock

Egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei la locul de muncă este o direcţie în care se fac astăzi tot mai multe eforturi pentru a echilibra balanţa, dar multe reprezentante ale sexului frumos încă sunt de părere că trebuie să joace rolul naivei la serviciu.

Femeile din ziua de azi au tendinţa de a se subaprecia profesional, iar 39% din ele cred că o atitudine de tipul „Zoe, fii bărbată!“, în ideea de a adopta pe cât posibil un comportament masculin pentru a avea succes într-o lume pe care o percep ca aparţinând încă bărbaţilor, le ştirbeşte din feminitate şi, drept urmare, nu vor mai fi la fel de atrăgătoare pentru cei din jur.

Urmare a acestei realităţi, mai mult de jumătate din participantele care au luat parte la studiul realizat recent de Centrul de cercetare în Cancer din Marea Britanie au admis că le este teamă să se dezică de conceptul tradiţional de feminintate atunci când lucrează cot la cot cu bărbaţii. 

Psihologii au denumit această atitudine des întâlnită în rândul angajatelor din întreaga lume „sindromul Tinkerbell“ (sindromul Clopoţica-n.r.), după numele personajului de desen aminat extrem de fragil şi feminin, dar foarte muncitor şi inteligent, pentru a sublinia că o astfel de mentalitate nu face decât să le ţină pe femei în loc din punct de vedere profesional.

image

Tinkerbell: un personaj de poveste muncitor, inteligent şi extrem de feminin FOTO disney.co.uk

Mai exact, angajatele care prezintă sindromul Tinkerbell se percep drept „nesemnificative“ în comparaţie cu şefii sau colegii bărbaţi şi încearcă să treacă neobservate ca nu cumva să deranjeze pe cine nu trebuie. De aceea, adevăratul lor potenţial profesional rămâne adesea nevalorificat. 

Sabotate şi de propria mentalitate 

Studiul mai arată că una din cinci femei consideră că discriminarea între sexe care se face la locul de muncă le-a făcut extrem de dificilă atingerea ţelurilor profesionale stabilite. Mai mult, 38% din participantele la cercetare au mărturisit că din acest motiv le lipseşte încrederea în propriile competenţe profesionalei, iar 37% nu au curajul de a insista pentru o eventuală promovare, atitudine care le împiedică să urce pe scara ierarhică.

Femeile oferă aproape inconştient acest răspuns pseudo-infantil, aproape copilăresc, care transformă comportamentul multora dintre angajatele moderne într-unul mai supus decât ar fi cazul la locul de muncă, tocmai pentru că au impresia că astfel sunt pe placul bărbaţilor, a explicat expertul comportamental Judi James pentru revista britanică „Look“, citată de Daily Mail.

Specialistul a atras atenţia că în ciuda progreselor care s-au făcut în direcţia egalităţii dintre bărbaţi şi femei, acestea din urmă încă mai pun semnul egal între afişarea puterii la locul de muncă şi ideea de conflict, respectiv cea de a nu fi plăcută de cei din jur. „Numai că această credinţă nu face decât să inducă un sentiment de jenă legat de susţinerea cu tărie a unor opinii sau, cu alte cuvinte, ruşinea de a se comporta tipic masculin“, a punctat expertul comportamental.

Româncele, plătite mai puţin

În ceea ce priveşte România, o statistică a Băncii Mondiale din 2011 anunţa că angajatele din ţara noastră câştigă 90 de cenţi comparativ cu un dolar primit de un bărbat care are acelaşi job. Potrivit raportului "Egalitatea de gen - soluţia corectă şi inteligentă", în toate statele, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii şi au acces mai scăzut la afacerile companiilor mari. Nu în ultimul rând, în România, în Belarus sau în alte state din zonă, se înregistrează o rată de participare mai mare a femeilor pe piaţa muncii, dar diferenţele care există între locurile de muncă ale femeilor şi cele ale bărbaţilor se traduce în salarii mai mici pentru femei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite