Sindromul vibraţiei-fantomă: senzaţia pe care o poate simţi oricine are un smartphone şi ce indică acest tip de halucinaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fenomenul reprezintă o formă de halucinaţie indusă de folosirea intensă a telefoanelor inteligente, urmare a încercării corpului uman de a integra un nou obicei, notează New York Post. FOTO fastcompany.com
fenomenul reprezintă o formă de halucinaţie indusă de folosirea intensă a telefoanelor inteligente, urmare a încercării corpului uman de a integra un nou obicei, notează New York Post. FOTO fastcompany.com

Sindromul vibraţiei fantomă este un fenomen cât se poate de real, fiind denumit astfel de cercetătorii care au încercat să afle de ce avem uneori impresia clară că smartphone-ul vibrează, deşi nu este cazul şi, uneori, nici nu avem telefonul asupra noastră. În urma studiilor desfăşurate pentru a desluşi misterul s-a găsit o explicaţie care ar putea să-i sperie pe mulţi.

În ultimii ani s-au realizat mai multe studii pentru a descoperi de ce tot mai multe persoane vorbesc despre impresia clară că la un moment dat telefonul mobil vibrează, dar se dovedeşte că acest lucru nu se întâmplase, pentru că nu primiseră nicio notificare sau sms, iar telefonul nu sunase. Cel mai interesant este când persoana care simte vibraţia realizează mai apoi că nici măcar nu avea telefonul asupra ei. 

În cadrul unei cercetări realizate la Universitatea din Indiana, în SUA, de psihologii Michelle Drouin, Daren H. Kaise şi  Daniel A. Miller, au fost analizaţi 290 de studenţi, dintre care 89% experimentaseră sindromul vibraţiei fantomă. 

Mai exact, tinerii povestiseră că au simţit vibraţiile unui gadget care nu vibrase în realitate. În timpul studiului, aceştia au menţionat că acest fenomen apărea, în medie, la fiecare două săptămâni.

Foarte puţini dintre subiecţi s-au declarat deranjaţi de o astfel de întâmplare, însă cei care au menţionat că simt un disconfort din această cauză s-a dovedit că prezentau o formă de dependenţă de mesajele primite prin intermediul smartphone-ului sau altui tip de gadget. 

Profesorul american Robert Rosenberger, de la Şcoala de Tehnologie din Georgia, a explicat sindromul vibraţiei fantomă prin intermediul unei animaţii video postate pe YouTube. Acesta este de părere că fenomenul reprezintă o formă de halucinaţie indusă de folosirea intensă a telefoanelor inteligente, urmare a încercării corpului uman de a integra un nou obicei, notează New York Post.

Este ca şi cum smartphone-ul devine tot mai mult o parte din noi şi, fără să ne dăm seama, suntem antrenaţi să percepem vibraţiile care anunţă un apel telefonic sau un mesaj. Datorită acestui tip de obiceiuri nou dobândite, este destul de simplu să avem impresia că simţim anumite lucruri, chiar dacă acest lucru se întâmplă doar în mintea noastră, precizează acesta.

Deşi poate să pară ciudat, Sorin C. din Bucureşti ne-a povestit că şi lui i s-a întâmplat, în repetate rânduri, să simtă vibraţiile telefonului, pentru ca mai apoi să vadă că acesta nu sunase, nu primise niciun mesaj sau notificare. Nu a încercat să găsească o explicaţie, deşi i s-a părut destul de bizară întâmplarea, crezând că de vină sunt actualizările pe care le face telefonul. „Explicaţia cu sindromul vibraţiei fantomă mi se pare destul de plauzibilă pentru că, într-adevăr, eu unul sunt mereu cu ochii în telefonul mobil, la fel ca cele mai multe persoane pe care le cunosc. Nu ar fi de mirare să fie un efect al unei modalităţi prin care corpul uman se adaptează la noi stimuli, la un nou stil de viaţă, până la urmă”, crede Sorin în legătură cu teoria avansată de cercetătorii americani. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite