Sondaj: câtă încredere au europenii în români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Austriecii, slovenii şi elveţienii au cea mai puţină încredere în români. FOTO Arhiva Adevărul
Austriecii, slovenii şi elveţienii au cea mai puţină încredere în români. FOTO Arhiva Adevărul

Un sondaj efectuat de revista Reader’s Digest în zece ţări din Europa, inclusiv România, plasează elveţienii pe primul loc în topul încrederii, în timp ce românii reprezintă naţiunea în care ceilalţi europeni au cea mai puţina încredere.

Publicaţia Reader’s Digest a realizat un sondaj în cadrul chestionarului Trusted Brands 2014, în perioada septembrie - noiembrie 2013, pentru a se afla în ce măsură au încredere sau nu naţiile din Europa în vecinii lor, dar şi în propriii conaţionali.

În acest scop, respondenţii aleşi din zece ţări europene, printre care şi România, au fost întrebaţi dacă au încredere în cetăţenii din 20 de state din Europa (Austria,  Belgia, Republica Cehă, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria), precum şi din China, India, Iran şi SUA. Printre întrebările cuprinse în sondaj s-au numărat şi „Care sunt cei care nu le inspiră un sentiment de siguranţă?“, „Ce factori determină încrederea celorlalţi?“, „Ce naţiuni au repurtat un câştig de imagine în ultimii ani?“.

Centralizarea răspunsurilor a arătat că locuitorii din două ţări, Elveţia şi Suedia, sunt consideraţi de restul europenilor cei mai demni de încredere: 68% din cei chestionaţi au încredere multă sau foarte multă în aceste două naţiuni. Pe locul trei s-a situat Germania, cu un procent de încredere de 65%.

La polul opus, naţiunile în care subiecţii europeni au cea mai puţină încredere sunt românii (74%), urmaţi de iranieni (72% ) şi de ruşi (70%). Conform sondajului, austriecii, slovenii şi elveţienii au cea mai puţină încredere în români. Un detaliu important scos în evidenţă de studiu este că ţările europene aflate în topul neîncrederii au o economie şi o situaţie politică şi economică instabile.  

Românii au mai multă încredere în germani decât în conaţionali 

Studiul prezintă informaţii relevante şi referitor la atitudinea pe care europenii o au faţă de propriul popor. Astfel, cei mai critici faţă de conaţionali s-au arătat francezii, gradul de incredere în propria naţiune fiind de 27%. Românii au fost următoarea naţie extrem de autocritică, 52% considerând că românii nu sunt demni de încredere. Pe de altă parte, românii au mai multă încredere în germani şi în elveţieni decât în propriii concetăţeni. De asemenea, 43% din ruşi nu au încredere în români, în timp ce 62% din respondenţii români privesc Rusia cu neîncredere. 

Comparativ cu anul 2008, când Reader’s Digest a efectuat un sondaj similar, patru ţări au înregistrat o scădere de peste 20% în ceea ce priveşte gradul de credibilitate: Portugalia (-21%), România (-29%), Spania (-30%) şi Italia (-33%).

Bogdan Voicu, sociolog la Institutul pentru Calitatea VieŢii (ICCV) interpretează rezultatul slab obţinut de români la capitolul încredere prin prisma faptului că încrederea se construieşte prin interacţiune, care poate fi directă sau mediată.

Dacă o luăm pe cea directă, există tendinţa naturală de a credita cu mai multă încredere pe cei care arată mai bine, sunt mai bine îmbrăcaţi, se spală, au maniere alese, sunt mai bine educaţi. România stă rău la toate aceste capitole: avem mai puţini indivizi cu educaţie superioară decât aproape oriunde în UE, abandonul şcolar prematur este enorm în comparaţie cu media UE, avem mai puţin acces la apa curentă decât oriunde în UE, suntem mai săraci decât oricine, exceptând bulgarii. Asta face ca românul mediu de care se izbesc alţi europeni să fie unul care nu are portretul-tip al omului de încredere, explică Voicu.

Cât despre interacţiunea mediată, ea este dată de faptele relatate de mass-media. Oamenii de încredere sunt „cei care nu fură, care nu au relaţii conflictuale, care fac lucruri bune, dar acest lucru nu reiese din ştirile-tip pentru România“, adaugă Bogdan Voicu. „Hai să le ignorăm pe cele despre isprăvi ale romilor români prin Italia sau Franţa. Rămân disputele dintre preşedinte şi premier, plagiatul premierului, veşnicele cazuri de corupţie şi delapidare“, spune sociologul.

Pentru efectuarea sondajului s-au trimis în Europa (prin corespondenţă şi online), în perioada septembrie - noiembrie 2013, 784.176 de chestionare cu întrebări deschise, din care 50.000 în România. În România, s-au înregistrat 4.831 de chestionare completate. Selectarea eşantionului consultat a fost efectuată astfel încât sa reflecte profilul populaţiei din fiecare ţară. Ţările europene care au participat la sondaj sunt Austria, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Polonia, Portugalia, România, Rusia şi Slovenia. 

Clasamentul încrederii

Elveţia 68%
Suedia 68%
Germania 65%
Finlanda 62%
Austria 60%
Olanda 59%
Belgia 54%
Marea Britanie 53%
Franţa 47%
SUA 40%

Clasamentul neîncrederii

România 74%
Iran 72%
Rusia 70%
Grecia 68%
Turcia 65%
China 64%
India 62%
Polonia 56%
Italia 56%
Cehia 51%

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite