Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Soţ şi soţie sau angajator şi menajeră? Bărbaţii care îşi plătesc nevestele casnice după ce le evaluează anual performanţele

1
19 May 2015 14:47:27
Autor: Oana Bâltoc
Alocaţia nevestei este stabilită la final de an, în funcţie de veniturile soţului şi de cât de bine reuşeşte aceasta să se achite de îndatoririle casnice. FOTO thetimes.co.uk
Alocaţia nevestei este stabilită la final de an, în funcţie de veniturile soţului şi de cât de bine reuşeşte aceasta să se achite de îndatoririle casnice. FOTO thetimes.co.uk

O practică pusă sub semnul întrebării a apărut recent în sânul familiilor americane cu o situaţie financiară bună, în care soţia preferă să fie casnică în timp ce soţul aduce banul în casă. Mai exact, nevasta primeşte un bonus financiar la final de an, suma fiind stabilită de soţ în funcţie de cât de bine s-a achitat aceasta de îndatoriri.

Tot mai multe familii înstărite din SUA, în care soţul munceşte şi soţia este casnică, decid să includă în contractele prenupţiale, dar şi după căsătorie, o clauză referitoare la acordarea unui stimulent sau bonus financiar nevestei, conform publicaţiei americane „The New York Times“.

Alocaţia nevestei este stabilită la final de an, în funcţie de veniturile soţului şi de cât de bine reuşeşte aceasta să se achite de îndatoririle casnice, fie că este vorba despre administrarea bugetului familiei, de găsirea unor şcoli bune pentru copii sau alte asemenea obligaţii. 

Scriitoarea Wednesday Martin, psiholog şi sociolog, care a descoperit această practică în cercurile bogătaşilor din New York, are de gând să publice cât de curând o carte despre acest trend controversat. Psihologul observă că un astfel de mariaj, în care soţul evaluează performanţele nevestei şi îi oferă compensaţii financiare pe baza rezultatelor, seamnănă mai mult cu relaţia dintre un patron şi angajat, eventual o menajeră.

Pe de altă parte, există opinii din partea femeilor mulţumite de un astfel de aranjament, pentru că se pot baza pe un venit sigur, sub forma unei compensaţii care le permite să fie independente financiar, în loc să fie puse în situaţia de a le cere mereu bani soţilor pentru cheltuielile personale. Un exemplu este oferit de psihologul Wednesday Martin, care a surprins într-un grup al nevestelor motivate financiar de soţi o discuţie despre nerăbadarea cu care era aşteptat finalul anului, respectiv bonusul, pentru a merge la cumpărături. Pe de altă parte, femeile care nu se bucură de răsplată financiară din partea partenerilor de viaţă fac referire la eventuale performanţe sexuale pe care ar trebui să le atingă pentru a primi o alocaţie mai consistentă. 

Bonusul financiar pentru nevastă este însă un subiect tabu în aceste cercuri, motiv pentru care încă nu se ştiu foarte multe detalii despre modul în care o astfel de înţelegere schimbă dinamica unui cuplu căsătorit. Psihologul Wednesday Martin punctează că reticenţa de a discuta deschis despre acest subiect este, într-o anumită măsură, dovada că respectivul aranjament financiar ascunde probleme mai complexe decât pare la o primă vedere. 

„Aceste soţii se aseamănă în multe privinţe cu amantele, dependente şi lipsite de orice fel de putere de decizie. Numai observând acest dezechilibru, abisul care separă femeia de bărbatul atotputernic, situaţia ar trebui să pună o femeie pe gânduri“, conchide psihologul. 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

6548155445666
20.05.2015, 07:20:47

o idee buna. daca tot au intrat intr-o casatorie pentru bani macar s-o faca legal prin acte.

Modifică Setările