Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Studiu: oamenii simt mai multă compasiune pentru câini decât pentru fiinţe umane aflate în dificultate

15
2 Nov 2017 21:31:01
Autor: Adelina Mărăcine
Oamenii simt mai multă compasiune pentru câini, decât pentru fiinţele umane, arată un studiu FOTO Getty Images
Oamenii simt mai multă compasiune pentru câini, decât pentru fiinţele umane, arată un studiu FOTO Getty Images

Două studii efectuate  recent dezvăluie faptul că oamenii nutresc mai multă compasiune pentru câini, decât pentru fiinţe umane aflate în dificultate.

Un studiu efectuat recent de fundaţia britanică Harrison a dezvăluit faptul că oamenii răspund cu mai multă lejeritate şi compasiune campaniilor de strângere de fonduri pentru a ajuta rasa canină, decât pentru oamenii aflaţi în situaţii dificile. 
 
Astfel, cercetătorii au printat două afişe publicitare, pe care era scrisă întrebarea: «Ai dona 5 lire sterline pentru a-l salva pe Harrison de la o moarte lentă şi dureroasă?». Singura diferenţă dintre afişe a fost faptul că pe una dintre ele, Harrison figura drept un băieţel bolnav, iar pe celălalt, un câine. Cei mai mulţi bani s-au strâns, desigur, pentru cel din urmă, scrie The Independent.
 
De asemenea, câţiva cercetători de la o universitate americană le-au oferit celor 240 de participanţi la studiu câte unul din cele patru rapoarte false pregătite în prealabil, care descriau „un atac cu o bâtă de baseball din partea unui făptaş necunoscut“. 
 
„Sosind la faţa locului, la câteva minute după atac, un ofiţer de poliţie a găsit victima având un picior rupt, multiple leziuni şi era în stare de inconştienţă“ se arată în raportul furnizat participanţilor. În fiecare versiune, însă, victima era diferită: „ un copil de un an, un adult în vârstă de 30 de ani, un căţeluş de câteva luni sau un câine de şase ani“. 
 
Concluziile studiului, publicat pe platforma „Society&Animals“ au fost că participanţii care au citit povestea despre copilul de un an, câinele matur sau căţeluşul de câteva luni au avut un nivel similar de empatie în fiecare caz, dar în ceea ce priveşte povestea în care victima era un adult de 30 de ani, aceştia au înregistrat un nivel mult mai scăzut de compasiune.
 
„Participanţii au fost mai puţin emaptici în privinţa victimei persoanei adulte, decât în celelalte cazuri, când victima era fie un copil, fie un căţel. Se pare că aceştia nu priveau câinii ca fiind nişte animale, ci, mai degrabă îi considerau «copii cu blană sau chiar membri ai familiilor lor, alături de copii“, au declarat cercetătorii studiului. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Utilizator Adevărul
2.11.2017, 21:45:42

Comentariu considerat abuziv.

🖕
2.11.2017, 22:12:46

Ia de-aici, Popăscule: Un hot intra noaptea intr-o casa unde proprietarii erau plecati. Cum tocmai baga banii in sac aude o voce: - Isus te priveste! Se uita el in toate partile si nu vede nimic. Mai incolo baga bijuteriile in sac si iar aude o voce: - Isus te priveste! Se uita hotul si vede un papagal. Papagalul ii zice: - Pe mine ma cheama Moise da sa stii ca Isus te priveste. Hotul rade si intreaba: - Ce tâmpit isi boteaza papagalul Moise? Papagalul: - Acelasi tâmpit care si-a botezat dobermannul Isus.

+7 (7 voturi)
Lolozaur AntiMagraoni
2.11.2017, 23:33:17

Simt mai multa compasiune pentru soareci decat pentru boierii infecti si ticalosi din parlament si senat

+2 (2 voturi)
Strajeru Dan
3.11.2017, 02:47:06

Si mi se pare corect. Si eu simt mai multa compasiune pentru caini decat pentru oameni: - cainii sunt mereu cinstiti si sinceri, pe cand oamenii sint mereu prefacuti si mincinosi; - cainii sunt fideli si iubesc neconditionat, oamenii sunt prin natura lor infideli, tradatori si interesati; - cainii isi dau si vata ca sa-si apere casa si haita (familia), oamenii trebuie platiti si nici atunci nu stii daca nu te inseala; - cainii sunt fundamental buni, daca se inraiesc e din cauza felului in care se poarta oamenii cu ei, in timp ce oamenii se nasc rai si sadici si doar educatia, daca e temeinica si sustinuta, le mai atenueaza trasaturile diabolice; - cainii se infrunta in lupta dreapta pentru a ocupa locurile pe care simt ca le merita in ierarhie, spre binele familiei (haitei) m- pentru ca cel mai puternic,maai curajossi mai inteligent ii ooate asigura supravietuirea, rareori ajungandu-se la moartea celui infrant; oamenii se infrunta folosind mijloace perfide si necinstite,vrand sa parvina, sa se imbogateasca, sa-si insuseasca bunurile celorlalti si pentru asta sunt in stare sa duca razboaie nimicitoare, omorand si zeci de milioane de semeni; - cainii sunt neajutorati, intr-o lune artificiala si ostila, cea cladita de om, in detrimentul celei naturale pentru care au fost croiti, in timp ce omul are mijloacele tehnice de a produce si binele si nenorocirea, e cel care face regulile, se poate plange, poate pretinde, acuza, comanda; - cainele nu se poate plange cand are o durere sau o suferinta; omul, daca da necazul peste el, nu se mai opreste din lamentat si din cerut ajutor; - cainele, cu o vechime a familiei sale (canide) de 25 de milioane de ani, e una dintre cele mai noi specii de pe planeta - in varianta domesticita - 33.000-35.000 de ani, in timp ce omul, ultimul venit dintre primate (vreo 7 milioane de ani si printre ultimii ca specii aparuta, 120.000-150.000 de ani, ar fi si astazi (daca ar fi) prin epoca bronzului - in cel mai bun caz. Alianta cu cainele l-a scos de la mijlocul lantului trofic si l-a urcat in top. - si, la sfarsit, vorba inteleptului: "cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii"...

0 (8 voturi)
Strajeru Dan
3.11.2017, 02:51:30

CORECTURA: "...in timp ce omul, ultimul venit dintre primate (vreo 7 milioane de ani si printre ultimii ca specii de sine statatoare aparute cu doar 120.000-150.000 de ani vechima, FARA AJUTORUL CAINELUI, ar fi si astazi (daca ar MAI fi) prin epoca bronzului - in cel mai bun caz...."

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările