Studiu: stresul afectează atractivitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stresul poate lăsa urme pe chipurile femeilor, fapt care dictează preferinţele bărbaţilor FOTO Shutterstock
Stresul poate lăsa urme pe chipurile femeilor, fapt care dictează preferinţele bărbaţilor FOTO Shutterstock

Stresul îşi lasă amprenta asupra femeilor, potrivit unui nou studiu care arată că bărbaţii tind să catalogheze femeile cu niveluri ridicate ale hormonului de stres ca fiind mai puţin atractive, arată livescience.com.

Descoperirea marchează o schimbare de preferinţe ale genurilor. În cercetările anterioare, femeile erau cele care îşi alegeau partenerii în funcţie de nivelul hormonilor de stres. Mai mult, stresul poate suprima fertilitatea, afirmă cercetătorul Markus Randala, profesor de biologie la Universitatea Turku din Finlanda, care a lucrat la acest studiu.

Pe de altă parte, s-a constatat o diferenţă de gen foarte interesantă. Bărbaţii nu erau atraşi de femeile cu un sistem imunitar mai puternic, o altă cauză care duce la caracteristici faciale specifice. În schimb, cercetări anterioare au demonstrat că femeile preferau bărbaţii cu un sistem imunitar puternic. „Constatarea noastră majoră este un pic dezamăgitoare, pentru că nu am descoperit că imunologia este legată de atractivitatea la femei”, completează Randala.

Aprecierile privind frumuseţea depind atât de cultură, cât şi de indivizi, dar psihologii şi biologii au descoperit că oamenii din întreaga lume tind să fie de acord cu privire la câteva lucruri. De exemplu, bărbaţii preferă femeile mai tinere în detrimentul celor mai în vârstă, dar nici femeile, nici bărbaţii nu preferă persoanele care arată bolnave.

Sănătatea şi fertilitatea, liniile care ghidează unitatea evolutivă de reproducere a omului

Cu toate acestea, studiile privind atractivitatea percepută de femei şi sănătatea lor au fost amestecate. Randala şi colegii săi de studiu le-a cerut unui număr de 52 de femei să-şi fotografieze faţa în timpul perioadelor fertile din ciclul menstrual. De asemenea, femeile au avut parte de vaccinare împotriva hepatitei B. Cu o lună înainte şi după sesiunea foto, cercetătorii au luat probe de sânge pentru a măsura hormonii şi anticorpii femeilor, proteine ale sistemului imunitar care ajută organismul să se apere împotriva invadatorilor străini. Cercetătorii au măsurat şi procentul de grăsime din greutatea corporală a femeilor.

Următoarea etapă a studiului a constat în evaluarea fotografiilor de către 18 bărbaţi. Aceştia trebuiau să evalueze atractivitatea chipurilor fotografiate pe o scară de la 0 la 11. Rezultatele au arătat că cele mai frumoase chipuri nu aparţineau în mod necesar femeilor cu un sistem imunitar puternic, ci celor cu nivelurile cele mai scăzute ale hormonului de stres. Aceastea au fost cele clasificate drept cele mai atrăgătoare.

Grăsimea corporală avea, de asemenea, legătură cu atractivitatea, în aşa măsură încât extremele, cele mai slabe sau cele mai grase femei, erau văzute drept mai puţin atractive. Ca şi în cazul stresului, obezitatea şi greutatea sub limită pot provoca probleme de fertilitate, fapt care ar putea explica constatarea, mai spune Randala.

Bărbaţii nu se pot folosi de puterea sistemului imunitar al femeilor în felul în care femeile beneficiază de puterea sistemului imunitar al bărbaţilor din cauza strategiilor de reproducere diferite în funcţie de sex. Pentru bărbaţi, reproducerea este relativ convenabilă, aşadar scopul, din punct de vedere evoluţionist, ar fi să aibă cât mai mulţi urmaşi cu putinţă. Pentru femei, care trebuie să aibă grijă de copii, oferirea şansei de a supravieţui până la maturitate este mult mai importantă. Diferenţa de sex ar putea explica de ce femeile sunt mult mai atente la semnalele unui sistem imunitar puternic ale unui potenţial partener.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite