Supereroii, modele greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personajele cu puteri supranaturale din blockbusterele hollywoodiene sunt modele nepotrivite pentru tineri pentru că promovează violenţa şi răzbunarea ca mod de viaţă, consideră psihologii americani.

Dacă, pe vremuri, eroii din benzile desenate aveau slujbe obişnuite şi credeau în dreptate socială, noua „specie" de la Hollywood este agresivă, sarcastică şi rareori aduce în discuţie binele umanităţii, scrie „The Daily Telegraph".

Şi eroii din trecut le veneau de hac criminalilor, „dar băieţii îi puteau lua ca modele şi aveau ce învăţa de la ei pentru că, atunci când nu apăreau costumaţi, erau oameni normali cu probleme şi vulnerabilităţi", a explicat cercetătorul Sharon Lamb de la Universitatea din Massachusetts (SUA).

De exemplu, personaje ca „Superman" au fost inventate pentru a lupta pentru dreptate socială şi au apărut ca o reacţie la fascism. În varianta modernă, supereroi ca „Iron Man" sunt deseori playboy milionari cu scopuri egoiste, potrivit cercetătorului.

Lamb a ţinut sub observaţie 674 de băieţi cu vârste între 4 şi 18 ani şi a ajuns la concluzia că producătorii unor asemenea filme profită de „nevoia băieţilor de a-şi defini identitatea în adolescenţă" şi le vând versiuni trunchiate de masculinitate. Astfel, media de azi le oferă băieţilor doar două opţiuni: să fie supereroi sau pierde-vară. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite