Teoria unui cercetător de la Oxford: de ce nu e bine ca angajaţii să înceapă munca mai devreme de ora 10.00 şi copiii să meargă la şcoală înainte de 11.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

„Să pui oamenii să înceapă munca înainte de ora 09:00 este o tortură“, susţine un cercetător specializat în neuroştiinţe, profesor în cadrul Universităţii Oxford. Acesta consideră că societatea încurajează un program de lucru care macină în timp sănătatea psihică şi fizică.

Profesorul britanic Paul Kelley, specialist în neuroştiinţe, avansează o teorie conform căreia programul de lucru şi cel existent în învăţământ sunt dăunătoare în timp atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, pentru că nu urmează un ritm biologic firesc. Această forţare a organismului de a funcţiona după un orar impus poate  duce în timp la instalarea oboselii cronice, predispune la consum de alcool, de ţigări şi de substanţe ilegale, accentuează stresul, favorizează episoadele de furie şi de nervozitate, afectează concentrarea şi memoria etc. 

Studiile realizate de Kelly în cadrul Institutului pentru cercetarea somnului şi de neuroştiinţă a ritmului cicardian din cadrul Universităţii Oxford au evidenţiat şi faptul că un orar stabilit în funcţie de nevoile de somn ale organismului, în funcţie de vârstă, va creşte productivitatea, dar mai ales ne va scuti de o mulţime de probleme de sănătate.

Profesorul susţine că inclusiv rezultatele obţinute de elevii de liceu sunt mai bune atunci când învaţă după un program potrivit cu necesităţile vârstei. Mai exact, studiile au indicat în cazul copiilor care au împlinit zece ani că ar trebui să înceapă programul după ora 8:30, pentru că în ritmul cicardian le permite să se trezească mai devreme în mod natural. De la 16 ani, elevii ar trebui să aibă program de la 10:00 dimineaţa, pentru ca cei cu vârsta de peste 18 ani să înceapă studiul de la ora 11:00. Nu în ultimul rând, adulţii ar trebui să nu înceapă munca mai devreme de ora 9:00, ci mai degrabă la ora 10:00, cel puţin până la împlinirea vârstei de 55 de ani, când necesarul de somn al organismului este mai scăzut.

„Nu putem schimba ritmul cicardian de 24 de ore. Nu ne putem adapta să ne trezim la o anumită oră, deşi avem această impresie, pentru că organismul este dependent de lumina naturală a soarelui. Nu suntem conştienţi de acest lucru pentru că informaţiile sunt transmise direct către hipotalamus, nu implică văzul. Deprivarea de somn este o tortură“, a explicat omul de ştiinţă. Acesta a mai precizat că firmele care îşi obligă angajaţii să lucreze la primele ore ale dimineţii nu fac decât să afecteze productivitatea şi să-şi îmbolnăvească angajaţii. Lucru valabil şi în cazul companiilor în care se munceşte şi după lăsarea serii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite