TEST Gândeşti mai mult ca un bărbat sau ca o femeie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii oameni de ştiinţă susţin că femeile pot gândi şi simţi anumite lucruri ca un bărbat, folosindu-şi preponderant emisfera dreaptă a creierului, care corespunde atributelor masculine. În mod similar, există bărbaţi care îşi folosesc mai mult partea stângă a creierului, dominată de atributele feminine.

Desigur, cu toţii avem abilităţi şi interese diferite, dar unele sunt considerate specific bărbăteşti, pe când altele sunt tipic feminine.

Potrivit mitologiei populare, bărbaţii tind să fie atraşi de maşinării şi detalii obscure, stau în baruri, discută despre maşini şi stau ore întregi în faţa televizorului. Femeile, pe de altă parte sunt empatice şi înţeleg mai bine decât bărbaţii nevoile sau sentimentele altei persoane. Într-o criză emoţională, de exemplu, femeile empatizează mult mai bine decât reprezentanţii sexului puternic.

Plecând de la această idee, psihologii contactaţi de bbc.com au elaborat un test cu ajutorul căruia putem descoperi dacă gândim ca o femeie sau ca un bărbat:

image

Totuşi, adevărata întrebare este: aceste tendinţe rezultă natural, genul nostru biologic fiind cel care ne decide interesele şi personalitatea, sau sunt dobândite, societatea şi educaţia având o influenţă majoră în diferitele comportamente ale femeilor şi bărbaţilor?

Studiile profesorului Simon Baron-Cohen, expert în neurologie la Universitatea Cambridge, spun că genurile se află la jumătatea drumului dintre „sistematizatori” şi „empatici”. Sistematizatorii sunt oamenii cărora le face plăcere să dividă şi să analizeze sisteme, fiind persoane practice. Sunt cei cu „creier de bărbat”, aceste calităţi apărând frecvent, dar nu exclusiv, în cazul bărbaţilor. Empaticii, pe de altă parte, sunt cei cu abilităţi de comunicare, cei care înţeleg mai bine emoţiile şi care se pot transpune în locul altei persoane. Aceştia au creier „tipic feminin”, caracteristicile lor fiind întâlnite preponderent printre reprezentantele sexului feminin. Deşi există excepţii, majoritatea bărbaţilor au dovedit, în timpul studiilor, că sunt într-o mai mare măsură sistematizatori decât empatici, pe când femeile sunt în cea mai mare parte empatice.

Potrivit profesorului Baron-Cohen, presiunile sociale sunt importante. Ele ne influenţează alegerile şi comportamentul. Cu toate acestea, expertul afirmă că hormonii la care sunt expuşi bebeluşii în pântec sunt la fel de importanţi în formarea creierului. De exemplu, dacă în timpul sarcinii, bebeluşul este expus la niveluri ridicate de testosteron, emisfera care îi va influenţa comportamentul va fi dreapta, atribuită caracteristicilor masculine. El va fi mai puţin empatic, însă va avea alte abilităţi mentale specific masculine.

O cale indirectă prin care poţi determina dacă ai fost expus la o cantitate mare de testosteron atunci când te aflai în pântec este să-ţi priveşti degetele. Conform studiilor, cu cât degetul inelar este mai mare faţă de degetul arătător, cu atât partea masculină a creierului este mai puternică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite