Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Tips&tricks: 9 greşeli care blochează spaţiul într-un dormitor mic şi 9 soluţii

1
30 Sep 2020 11:20:01
Autor: Lovedeco.ro

Am făcut o listă cu greşelile pe care trebuie să le eviţi atunci când amenajezi un dormitor mic, iar ca să ne asigurăm că sfaturile sunt într-adevăr utile, am cerut sfatul specialistelor.

O bună parte din blocurile în care trăim au prevăzut un spaţiu mic pentru dormitor. Asta nu trebuie să fie un capăt de ţară, ci doar un punct de pornire pentru un plan de amenajare în care iei în considerare fiecare colţ, spaţiu de depozitare posibil şi atenţie la culori. Dacă şi tu ai un dormitor mic, hai să vorbim despre ce greşeli e posibil să faci şi ce alegeri ar fi mai potrivite.

1. Instalezi un pat king size

Arhitecta Ioana Daniel şi designerul Anca Fetcu Lupu, de la Beelive, te avertizează asupra capcanei de a cumpăra un pat king size sau, în orice caz, mare. Chiar dacă visezi la confortul unui pat unde tu şi partenerul vă puteţi întinde în voie, atunci când spaţiul din lateralul patului este mai mic de 60 centimetri, ai probleme în a circula prin cameră.

Soluţia: „Nu folosi un pat prea mare, ci unul potrivit pentru proporţiile spaţiului. Dacă vrei un pat în care te poţi lăfăi, caută unul care nu are un aspect masiv: un cadru din lemn deschis la culoare cu design minimalist sau unul romatic din fier vopsit în nuanţe de alb, gri sau crem”, recomandă arhitectul de interior Milena Ţăranu şi arhitectul Mariana Bercu, ce compun echipa Interior.

2. Alegi un dulap masiv

Când umpli dormitorul cu un dulap masiv, ajungi să faci slalom printre obiecte şi pierzi libertatea de mişcare şi spaţiu, explică designerul de interior Iulia Stiru.

Soluţia: „Dacă nu ai spaţiu de depozitare, montează o bară şi câteva rafturi pe peretele cel mai lung şi încăpător. Nu trebuie să le ascunzi dacă le ţii în ordine şi sunt şi asortate. Dacă vrei totuşi să nu le vezi, montează o şină pe tavan şi pune o draperie. Vei folosi mai puţin spaţiu, îţi ascunzi hainele şi obţii un design plăcut. Un dulap ocupă mult spaţiu prin adâncimea lui: spate, uşi, balamale şi alte elemente. Montează lângă sau pe dulap o oglindă mare ce măreşte spaţiul şi foloseşte pentru algerea garderobei zilnice”, explică Milena şi Mariana.

3. Te limitezi la mobilierul standard

Cumperi un set de pat, noptiere şi comodă sau dulap pentru că arată bine în showroom şi e rapid. Dar asta e posibil mai mult să te încurce, avertizează designerul de interior Iulia Stiru.

Soluţia: Iulia te încurajează să analizezi spaţiul şi să faci mobilier pe comandă. Lucrul cu un producător de mobilă priceput te ajută în valoare spaţiul, fără să-l aglomerezi, conform nevoilor tale. “ Realizarea pe comandă a unor piese pe măsuri specifice te ajută să beneficiezi de depozitare suficientă, fără să compromiţi utilizarea corectă şi aspectul camerei”, spune ea.

4. Nu te foloseşti de toate spaţiile pentru depozitare

Montezi spaţiul de depozitare din dormitor doar pe verticală, fie că alegi dulap, etajeră, cutii sau dressing la vedere. Dar echipa Beelive menţionează că umplerea pereţilor cu dulapuri aglomerează camera, în special un dormitor mic.

Soluţia: Nu ignora spaţiul de sub pat, fie că montezi o ladă, sertare sau aşezi lucrurile în cutii de carton. Lasă-ţi cărţile pe pervaz. Caută un mod creativ de a introduce un nou spaţiu de depozitare: fie transformi tăblia patului într-o cutie de lemn încăpătoare, fie chiar construind un dulap în jurul patului, precum în exemplul echipei Beelive.

5. Nu optezi pentru obiecte multifuncţionale

măsuţă de cafea Noptierele din lateralul patului pot fi folosite şi în living, pe post de măsuţă de cafea

Dormitor mic, multe piese de mobilier. Uneori nu reuşeşti să pui limită numărului de piese de mobilier pe care le pui în cameră şi aduni până nimic nu se mai pupă cu nimic.

Soluţia: Apelează la piese multifuncţionale şi uşoare, care pot fi plimbate dintr-o cameră într-alta. „Gândeşte-te la nişte noptiere multifuncţionale pe care le poţi muta uşor: mici măsuţe sculpturale care pot fi aduse în living, când ai musafiri”, explică Milena Ţăranu şi Mariana Bercu.

Continuarea articolului, aici

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Ionascu
1.10.2020, 00:19:08

"Continuarea articolului, aici" Alt J E G.

Modifică Setările