Tipul de personalitate ne influenţează starea de sănătate: riscurile la care sunt predispuse persoanele conştiincioase sau extrovertite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felul nostru de a fi poate deveni un factor decisiv pentru o serie întreagă de afecţiuni medicale, după cum a indicat un studiu desfăşurat de Universitatea Nottingham, din Marea Britanie, şi Universitatea California, SUA. FOTO Arhiva
Felul nostru de a fi poate deveni un factor decisiv pentru o serie întreagă de afecţiuni medicale, după cum a indicat un studiu desfăşurat de Universitatea Nottingham, din Marea Britanie, şi Universitatea California, SUA. FOTO Arhiva

Personalitatea ne defineşte ca indivizi, ne influenţează drumul în viaţă, dar şi starea de sănătate. Studii realizate în acest sens au indicat faptul că anumite tipuri de personalitate sunt predispuse la o serie de afecţiuni tocmai din cauza comportamentului şi alegerilor făcute.

Sistemul imunitar este influenţat, printre altele, şi de tipul de personalitate care ne defineşte, după cum s-a descoperit în cadrul unei cercetări desfăşurate de Universitatea Nottingham, din Marea Britanie, şi Universitatea California, SUA. Studiul a arătat că felul nostru de a fi poate deveni un factor decisiv pentru o serie întreagă de afecţiuni medicale. Participanţii la studiu au fost grupaţi în funcţie de tipul de personalitate şi astfel s-a ajuns la concluzia că anumite tipologii sunt mai predispuse la o serie de boli decât altele.

Cercetătorii speră ca rezultatele cercetării să le ofere oamenilor indicii referitoare la schimbările pe care trebuie să le facă în viaţă pentru a preveni dezvoltarea respectivelor probleme de sănătate.

Extrovertiţii

Persoanele extrovertite sunt foarte energice şi se simt bine atunci când sunt înconjurate de oameni, când socializează, sunt pasionale şi dau dovadă de optimism. De altfel, alte studii au relevat că persoanele extrovertite se bucură de un sistem imunitar mai sănătos decât semenii care cu alte trăsături de personalitate, cum sunt introvertiţii, de exemplu. Pe de altă parte, stilul de viaţă caracteristic persoanelor extrovertite, adesea orientat către excese, predispune şi la afecţiuni cardiace sau la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, au precizat autorii studiului. Aceştia recomandă o dietă mai puţin axată pe mâncare de tip junk-food şi reducerea cantităţii de zahăr, alături de respectarea unui program de somn. 

Persoane agreabile, mereu gata să le facă pe plac altora

Studiul a indicat că oamenii care evită mereu situaţiile conflictuale şi preferă să accepte un punct de vedere chiar dacă nu sunt de acord cu el, care sunt uşor de influenţat şi mereu gata să le facă altora pe plac, ar trebui să ţină cont de riscurile la care se supun comportându-se astfel.

Nivelul crescut de stres este principala problemă cu care se confruntă aceste persoane, din cauza faptului că ajung să accepte mereu lucruri pe care nu le doresc în mod real. De aici apar şi probleme de sănătate asociate, cum ar fi predispoziţia la obezitate, din cauza faptului că ajung să-şi găsească consolarea în mâncare, dar şi la diabet. Cercetătorii consideră că în acest caz ar trebui să spunem mai des nu atunci când ceva ne displace şi să acordăm mai multă atenţie propriilor nevoi, nu să-i punem mereu pe alţii pe primul plan.

Persoanele care îşi fac mereu griji

Şi oamenii care se gândesc în permanenţă la problemele cu care se pot confrunta în cele mai diverse situaţii şi încearcă mereu să găsească cele mai bune variante pentru a preîntâmpina orice tip de incident sunt predispuşi anumitor riscuri de sănătate. Oamenii de ştiinţă au indicat posibile probleme de ordin psihologic, inclusiv posibilitatea apariţiei depresiei pe fondul grijilor permanente şi a tensiunii în care trăiesc.

Pe fondul unui astfel de comportament pot să apară probleme ca obezitatea, consumul excesiv de alcool sau deprinderea altor obiceiuri dăunătoare pentru sănătate. De aceea, este recomandată practicarea unei forme de relaxare pentru a ne elibera de gândurile negative şi conştientizarea momentelor în care ajungem să ne concentrăm prea mult pe aspectele negative ale vieţii în detrimentul celor pozitive.

Perfecţioniştii

Persoanele extrem de conştiincioase au tendinţa să-şi neglijeze sănătatea în dorinţa de a se achita mereu cât mai bine de sarcinele încredinţate. Deşi se numără printre angajaţii apreciaţi la locul de muncă, aceştia riscă să dezvolte o mulţime de probleme medicale, avertizează specialiştii. Perfecţioniştii sunt mai predispuşi la boli cronice, în special cele digestive, din cauza stresului permanent pe care îl experimentează şi care îi împiedică să aibă un stil de viaţă sănătos. Recomadat este ca aceste persoane să găsească echilibrul între munca depusă şi grija pentru propria persoană, să facă pauze în timpul programului de lucru şi să respecte un program de mese. 


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite