Top 9 cele mai periculoase meserii în pandemie: pe ce loc se clasează şoferii de autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Locurile de muncă liniştite, considerate cu risc zero până acum cinci luni, au ajuns să fie incluse într-un top al celor mai periculoase meserii din lume, în contextul pandemiei de coronavirus. Locul militarilor din teatrele de operaţiuni, al alpiniştilor, al scafandrilor a fost luat acum de medici stomatologi, profesori şi coafeze, arată un top realizat de Forumul Economic Mondial.

Iată care sunt cele mai periculoase meserii în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit topului realizat de Forumul Economic Mondial. 

1. Medicii stomatologi - pe primul loc în topul celor mai periculoase meserii în pandemie

Pe primul loc în topul realizat de Forumul Economic Mondial se află dentiştii. Ei au cel mai mare scor de risc în perioada pandemiei deoarece petrec perioade lungi de timp în imediata apropiere a gurii pacienţilor şi efectuează proceduri care produc aerosoli, primii mari purtători ai coronavirusului.

2. Medicii de familie şi generaliştii

Primele persoane la care apelează majoritatea pacienţilor care încep să se simtă rău sunt medicii de familie şi generaliştii. Ei pot intra în contact cu cei suspecţi de coronavirus, care au iniţial doar câteva simptome.

3. Asistentele medicale

Sunt în prima linie în spitalele Covid, ele îngrijesc bolnavii, le pun masca de oxigen, le dau tratamentul. Este suficientă o mică greşeală, o secundă de neatenţie pentru a se infecta şi ele.

4. Însoţitorii de zbor

S-a constatat că ei au cel mai mare risc de contaminare cu Covid-19 dintre toate profesiile aflate în afara sferei medicale. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, meseria lor implicând contactul cu sute de pasageri pe zi, într-un spaţiu închis.

5. Şoferii de autobuz

Potrivit Forumului Economic Mondial, conducerea unui autobuz s-a dovedit a fi o activitate periculoasă în pandemie. Şoferii intră şi ei în contact cu un număr mare de călători pe parcursul zilei, într-un spaţiu închis în care nu toţi respectă obligaţia de a purta mască. Mai vulnerabili sunt cei care nu au cabina izolată de restul pasagerilor.

6. Educatorii şi învăţătorii

Deocamdată primii expuşi sunt cei care lucrează în această perioadă în grădiniţele şi after-school-urile deschise pe perioada verii. Munca lor implică interacţiunea cu copii care sunt prea mici pentru a urma protocoalele de igienă şi de distanţare cunoscute.

7. Pompierii

Unul dintre motivele pentru care meseria lor a fost inclusă în acest top e acela că, în aşteptarea apelurilor de intervenţie, pompierii petrec mult timp împreună în spaţii închise. În SUA, dar şi la noi, mai mulţi pompieri au fost diagnosticaţi cu boala.

8. Angajaţii din restaurante

Munca lor presupune, de asemenea, contactul cu fel de fel de oameni, pun mâna pe bani, pe tacâmuri, farfurii şi pahare folosite de posibili asimptomatici. Dacă nu au o pregătire riguroasă în ceea ce priveşte igiena, dacă nu poartă mască de calitate şi nu o manevrează corect, riscul de infectare e mare.

9. Coafezele, manichiuristele, cosmeticienele

Stau zeci de minute în spaţiu închis, în imediata apropiere a clienţilor, lucrează în zona feţei acestora, unde este cea mai mare concentraţie de aerosoli.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite