Tot ce trebuie să ştii despre ce face un designer de interior, cum te ajută şi cât costă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
designer

În ultimii ani, tot mai multe persoane apelează la profesionişti pentru a-şi amenaja locuinţele. Dar, cum meseria de designer de interior e una relativ nouă în România, nu e foarte clar cu ce se ocupă exact un designer de interior, cum se lucrează cu el şi, mai ales, cât costă aceste servicii. Aşa că am discutat cu designeri şi arhitecţi din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi pentru a clarifica toate aceste lucruri.

Profesia de „designer de interior” este una tânără, în continuă evoluţie. După cum arată arhitectul Marius Marcu-Lapadat în volumul „Introducere în arhitectura de interior” (Editura Simetria, 2013), termenul de „interior design” a început să fie folosit frecvent după al Doilea Război Mondial, înainte fiind cunoscut ca „decoraţie de interior”, sarcină care aparţinea arhitecţilor sau artizanilor. Profesia, în felul în care este înţeleasă astăzi, a apărut ca o consecinţă a faptului că problemele legate de amenajarea unui interior au devenit tot mai complexe şi au trebuit gestionate de o persoană specializată. Astăzi, francezii preferă termenul de „arhitectură de interior”, iar vorbitorii de engleză se referă mai degrabă la „design interior”.

 Renovată între 1904-1906 de Antoni Gaudí, celebra Casa Batlló din Barcelona este un exemplu de proiect complet, în care arhitectul s-a implicat 100% atât în construcţia exterioară (faţade, acoperiş etc.), cât şi la interior: de la compartimentare până la designul scărilor, uşilor, ferestrelor, scaunelor, vitraliilor, şemineului.

Casa Batlló Gaudi
Casa Batlló Gaudi

În România, domeniul nu este încă foarte bine reglementat, şi are o istorie şi mai recentă. Facultatea de Arhitectură de Interior din Bucureşti, de exemplu, a fost înfiinţată în cadrul Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu” în 2001. Spre comparaţie, americanii înfiinţau în 1931 „American Institute of Interior Decorators”, iar englezii fondau în 1965 „British Institute of Interior Design” - instituţii profesionale dedicate designerilor de interior.

În Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), nu regăsim deocamdată ocupaţia „designer de interior” sau „arhitect de interior”, deşi se fac demersuri în acest sens. Există doar meseria „decorator interioare”, introdusă în 1995 şi translatată în 2011 în cadrul grupei de bază „3432- Designeri de interior şi decoratori”.

1. Decorator, designer de interior sau arhitect – care e diferenţa?

Există mai mulţi termeni care desemnează profesionistul care se ocupă de amenajările de interior, ceea ce creează confuzie. Îi explicăm mai jos:

Decoratorul se ocupă de aspectele de suprafaţă ale amenajărilor interioare şi se implică la finalul lucrării, deoarece nu are competenţe tehnice. El nu intervine în structura spaţiului, nu asistă pe şantier şi nu poate coordona o echipă de muncitori.

 Dacă nu ai nevoie de modificări de structură sau compartimentare şi vrei doar o consiliere pentru paleta cromatică şi texturi, poţi apela la un decorator de interior.

Paletă cromatică decor interior
Paletă cromatică decor interior

Designerul de Interior poate fi absolvent al unei facultăţi de profil sau al unui curs complementar. Silvia Ionescu, lector la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti, precizează că „designerul de interior are competenţe dincolo de latura estetică. Acesta poate efectua lucrări de proiectare şi de renovare a interioarelor.”

Arhitectul de interior este absolvent al unei facultăţi de cinci ani, cu specializarea „arhitectură de interior”. El poate întocmi proiecte complexe de arhitectură de interior de la A la Z: concept, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentaţie tehnică pentru autorizarea construcţiei şi pentru obţinerea avizelor, supervizarea lucrărilor.

Denumirea specializării diferă în funcţie de instituţie: în Bucureşti, poţi studia Arhitectură de Interior în cadrul Universităţii de Arhitectură, şi Design Interior în cadrul Universităţii Naţionale de Arte. La Cluj, Universitatea de Artă şi Design are secţie de Design, înfiinţată în anii ‘70.

Arhitectul este absolventul unei facultăţi de arhitectură, specializare care în România durează şase ani, şi are competenţe de arhitectură generală (proiectarea şi construirea clădirilor), plus drept de semnătură. Deocamdată, în România arhitectul de interior nu are drept de semnătură.

„Arhitectul are o viziune la scară mult mai mare asupra viitorului proiect, în comparaţie cu designerul care creează proiectul într-un mod mai personal. Spre deosebire de arhitect, designerul/ arhitectul de interior nu se ocupă de proiectarea clădirilor. El lucrează cu spaţiul existent şi caută soluţii pentru a organiza cât mai calitativ şi confortabil interiorul. Dar un designer de interior trebuie să aibă şi cunoştinţe tehnice (este şi motivul pentru care mulţi arhitecţi - cum este şi cazul meu - activează în acest domeniu în România), să poată să realizeze schiţe electrice/ instalaţii/ stereotomii şi să realizeze planuri funcţionale”, explică arhitecta Luisa Drăjan de la studioul clujean Lăuntric.

2. Cum te ajută un designer/ arhitect de interior

Am stabilit aşadar care sunt specialiştii implicaţi în domeniu şi de ce există diferite denumiri pentru aceştia. E clar în acest moment că, dacă vrei pe cineva care să gestioneze cap-coadă proiectul tău de amenajare, apelezi la un designer sau arhitect de interior. Cum te ajută el?

Arhitectul/Designerul de interior te ajută să ai un concept unitar

De multe ori, nu putem spune neapărat de ce anume ne place o casă. În majoritatea proiectelor reuşite, unul dintre motive e „armonia” sau „coerenţa”. E cam ca muzica sau mâncarea bună la nunţi: nu le observi atunci când există, dar nu le ierţi dacă lipsesc. Un concept unitar înseamnă că spaţiul e gândit în ansamblu, şi apoi în detaliu. Că încăperile, deşi separate, se simt ca parte a aceluiaşi întreg. Că o nuanţă de verde-olive, de exemplu, se reia în amenajare, în moduri neaşteptate: pe un perete din hol, într-un tablou din dormitor, în draperia din living.

„Designerul este, pentru o amenajare de interior, locomotiva care tractează vagoanele. Fiecare vagon este o cameră, şi în fiecare cameră coexistă în armonie finisaje, mobilier, corpuri de iluminat, decoraţiuni. Esenţial este ca designerul să nu se abată de la şina pe care a plecat, iar beneficiarul - să nu coboare la prima”, spune designerul de interior Silvia Pintilie de la Inland Deco, Iaşi.

Arhitectul/Designerul de interior se ocupă de amenajare „la cheie”

Viziunea de ansamblu e extrem de necesară şi pe durata procesului de amenajare. Cei care îşi amenajează singuri se simt de multe ori depăşiţi de cantitatea de decizii pe care trebuie să o ia şi, pentru că nu cunosc etapele şi lucrările necesare, pierd din vedere multe aspecte şi risipesc timp, energie şi bani.

Atunci când lucrezi cu un designer de interior, el poate să se ocupe de toate lucrările necesare: de la conceperea planşelor de ambient (moodboard-uri), la planuri 2D, realizarea în 3D a spaţiului, finalizarea randărilor (simulări 3D digitale) şi a tuturor planşelor tehnice a proiectului (inclusiv schiţe pentru echipele de execuţie: iluminat/ electrice/ stereotomii gresie şi faianţă/ mobilier etc), întocmirea listelor de buget şi realizarea comenzilor, plus coordonarea echipelor de finisaje interioare şi mobilier.

Arhitectul/Designerul de interior îţi salvează bani şi timp

Un specialist te poate face să salvezi buget, din mai multe motive: ştie exact cantităţile şi materialele necesare, cunoaşte bine locurile de unde să cumperi produsele la preţuri bune, realizează o etapizare a lucrărilor pentru că ştie în ce ordine trebuie să se desfăşoare acestea (dacă tu chemi muncitorii când şapa nu e încă uscată sau parchetul încă nu a venit, îi plăteşti degeaba pentru ziua respectivă). Nu mai vorbim de cazurile în care lucrările din şantier, nesupravegheate de un specialist, sunt executate prost şi trebuie să repari cu altă echipă, plătind din nou produsele şi manopera. Din păcate, se întâmplă destul de frecvent.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite