Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Trei paşi pentru rezolvarea conflictului interior, recomandaţi de psihologul Maria Cojocaru

1
9 Sep 2019 15:33:36
Autor: Lizeta Oprea
Trei paşi pentru rezolvarea conflictului interior
Trei paşi pentru rezolvarea conflictului interior

Fiinţa umană are potenţialul de a construi un foarte bun echilibru al vieţii, deoarece suntem nativ înzestraţi cu resurse, abilităţi şi forţă interioară. În plan concret însă, potenţialul este una, ce alegem să facem cu el este altceva. Ceea ce face această diferenţiere este cumulul de factori mentali, emoţionali, atitudinali, de model de viaţă, experienţe trăite etc.

În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, unul dintre aceşti factori, mai des „vehiculat" în interiorul fiinţei noastre, este conflictul de valori. Acesta constituie o adevărată provocare pentru menţinerea stării de bine şi mai ales a respectului de şine. 

„Să luăm spre exemplu valorile: corectitudinea, iubirea şi abilitatea de atingere a obiectivelor. Teoretic, corectitudinea nu ar avea nevoie de grade de comparaţie, dar practic sunt contexte în care omul este provocat să fie „mai corect" cu cineva decât cu altcineva sau „mai corect" într-un context decât în altul. Acest „grad de comparaţie" apare în 2 situaţii: când emoţionalul devine prioritar şi când interesul (atingerea obiectivului) este pus înaintea corectitudinii. De exemplu: „aş vrea să fiu corect cu X şi Y, dar îi acord circumstanţe atenuante lui X pt că e „al meu". Aici apare conflictul de valori corectitudine-iubire. Sau: „aş vrea să fiu corect şi să aplic aceeaşi atitudine şi lui X şi lui Y, dar de la X am ceva de obţinut acum, deci fac rabat de la propria decizie privind corectitudinea". Acesta este un exemplu de conflict de valori corectitudine-atingere obiectiv/interes”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

 Totodată, specialistul afirmă că, cu cât suntem mai dispuşi să ne încălcam o valoare în favoarea alteia şi nu rezolvăm acest conflict interior, cu atât respectul de sine scade, apoi scade încrederea, apoi scad energia şi motivaţia.

 3 paşi pentru rezolvarea conflictului interior 

 Observăm intenţia pozitivă a fiecărei  valori

“Din ce motiv este important pentru mine să-i "favorizez" pe cei pe care-i iubesc? De obicei sunt motivaţii ca: să nu mă simt vinovat mai târziu, să nu le pierd iubirea, să-i văd fericiţi, să mă simţ util pentru ei, sunt dator/responsabil pentru fericirea sau bunăstarea lor etc. Din ce motiv este important pentru mine să fiu corect? De cele mai multe ori, răspunsul este: pentru că şi eu îmi doresc să fiu tratat corect”, explică psihologul.  

Cum pot gândi diferit pentru ca ambele beneficii ce decurg din cele 2 valori să fie prezente în viaţă mea?  

“Fericirea celor dragi mie este bine să includă şi o concepţie sănătoasă şi echilibrată despre viaţă, lucru ce include şi aspecte ce ţin de aplicarea corectitudinii”, spune specialistul. 

Ce pot face diferit pentru că ambele beneficii ce decurg din cele 2 valori să fie prezente în viaţă mea

„Pot să contribui în continuare la fericirea celor dragi, explicându-le în prealabil, în momente de linişte şi bună comunicare, cât de importantă este pentru mine păstrarea corectitudinii şi cum înţeleg eu aplicarea ei, chiar dacă este vorba despre ei. Mai mult, exersarea corectitudinii chiar şi pe ei, îi va putea antrena pentru viaţă în a fi corecţi şi în a-şi cere la rândul lor dreptul la corectitudine”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Carmen Florea
11.09.2019, 15:28:40

Sanatatea este in capul fiecaruia nu la farmacie imbogatind niste corporatii satanice