Tristeţe după ospeţe. Cum ne recăpătăm pofta de viaţă după Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele zile de muncă după vacanţa de Sărbători pot fi un adevărat calvar FOTO Shutterstock
Primele zile de muncă după vacanţa de Sărbători pot fi un adevărat calvar FOTO Shutterstock

După o vacanţă prelungită de mulţi până la sărbătoarea de Sfântul Ion, revenirea la serviciu poate fi deprimantă. Zilele următoare sunt, potrivit specialiştilor, cele mai triste din an.

Petrecerile s-au încheiat, rudele au plecat şi banii s-au terminat. Dacă adăugăm la toate acestea revenirea la serviciu – multe persoane şi-au prelungit vacanţa cu sărbătoarea de Sfântul Ion, aşa încât astăzi este prima zi de lucru pentru ele – avem suficiente justificări pentru dispoziţia proastă din aceste zile.

Reintrarea în ritmul normal de viaţă după concediu presupune un efort de adaptare din partea noastră, iar medicii au găsit chiar o denumire pentru sentimentele neplăcute care îi încearcă pe mulţi în aceste zile: sindrom post-vacanţă. De la distracţiile şi momentele de relaxare de care ne-am bucurat de Sărbători, suntem nevoiţi acum să ne reluăm atribuţiile la serviciu, ba mai mult, să rezolvăm şi treburile lăsate în urmă înainte de Crăciun.

Apoi, de voie, de nevoie, cei mai mulţi dintre noi îşi impun câteva restricţii în această perioadă: mâncat mai puţin, cheltuieli reduse, culcat mai devreme şi ieşit în oraş mai rar. O problemă spinoasă în această perioadă o reprezintă bugetul. Multe persoane constată acum că au făcut cheltuieli mari de Sărbători şi încep să se îngrijoreze că nu vor putea plăti facturile din ianuarie. Pentru femei îndeosebi, un motiv în plus de proastă dispoziţie ar fi încercările de a scăpa de kilogramele în plus acumulate de Sărbători, încercări care eşuează în majoritatea cazurilor. Potrivit unui sondaj, eliminarea kilogramelor în plus este cea mai populară rezoluţie de Revelion. „Şi eu, ca probabil multe alte femei, mi-am propus să ţin o dietă şi să slăbesc trei kilograme luna asta. Doar două zile am reuşit să ţin regimul, iar apoi m-am simţit foarte deprimată că nu sunt în stare“, povesteşte Irina (34 de ani), din Giurgiu.

Cea mai tristă zi din an

Dacă ţinem cont şi de faptul că în această lună se înregistrează cea mai tristă zi a anului, avem toate motivele să spunem despre luna lui Gerar că este cu adevărat deprimantă. Psihologul britanic Cliff Arnall, citat de cotidianul „Huffington Post“, a stabilit că în a treia zi de luni a lui ianuarie, adică pe 21 ianuarie în acest an, avem cea mai proastă stare psihică. Specialistul a ţinut cont de mai multe lucruri: de faptul că luni este, în general, o zi deprimantă, că vremea este foarte urâtă în această zi şi că aceasta este perioada în care oamenii resimt cel mai mult cheltuielile făcute de Sărbători. 

De la nostalgie la depresie

Este firesc să ne simţim lipsiţi de vlagă şi nostalgici după Sărbători, ne spune psihoterapeutul Bogdana Bursuc. „Părerea de rău după concediu şi lipsa de chef odată cu revenirea la serviciu nu ar trebui să ne îngrijioreze. Un semnal de alarmă ar trebui să apară atunci când aceste stări persistă o perioadă mai îndelungată sau când evoluează în simptome depresive, cum ar fi: mă gândesc foarte mult la greşelile făcute în anul anterior, am o perspectivă negativă asupra anului ce urmează, nu am chef să mă văd cu colegii şi prietenii, mă distanţez chiar şi de membrii familiei şi prefer să stau retras, nu mai am răbdare cu cei din jur, sunt adeseori irascibil şi consum adeseori alcool“, explică psihoterapeutul.

Depresia este severă când simţim că nu mai avem nicio motivaţie să ne ridicăm din pat şi dormim o mare parte din zi, consumăm alcool în exces şi/sau avem gânduri de suicid. Persoanele depresive au tendinţa de a-şi oferi diferite justificări pentru stările lor, mai spune specialistul. Mulţi dau vina pe anotimp, convinşi fiind că iarna este normal să fim apatici şi lipsiţi de energie. Însă indiferent de anotimpul în care apare, tristeţea puternică ce durează mai mult de două săptămâni trebuie tratată la psiholog, iar uneori, cu medicamente.  În formele uşoare de depresie, psihoterapia este suficientă pentru a restabili echilibrul emoţional.

Cum putem scăpa de tristeţe după Sărbători:

Apatia pe care mulţi o simt zilele acestea poate fi atenuată prin intermediul câtorva lucruri uşor de pus în practică:

Lumina. Este un lucru dovedit că lumina solară (nu cea artificială) are o influenţă pozitivă asupra stării emoţionale, ceea ce explică dispoziţia mai proastă din lunile de iarnă. Faceţi cât mai des plimbări ziua în această perioadă .

Alimentele antidepresive. Potrivit unei teorii, dezechilibrele florei intestinale pot avea un efect negativ asupra stării noastre de spirit, iar iaurturile probiotice aduc în organism bacterii „bune“. Pe lista alimentelor care oferă bună dispoziţie se află şi ciocolata, nucile, bananele, brânza de vaci şi carnea de curcan. Ele conţin un aminoacid numit triptofan folosit de creier pentru a produce serotonină, numită „hormon al fericirii“.

Mişcarea. Exerciţiile fizice stimulează secreţia de endorfine – neurotransmiţători care ne oferă o stare de bine.

Obiectivele profesionale. Veţi începe anul cu mai mult elan dacă vă propuneţi să aveţi o realizare profesională sau să învăţaţi lucruri noi.  Stabilirea unui obiectiv ne oferă o motivaţie pentru a lupta. 

Odihna. Somnul insuficient stopează secreţia hormonilor care ne menţin tonusul psihic. Insomniile sunt adeseori cauza mai puţin bănuită a depresiilor.

Recompensele. Funcţionează foarte bine şi în cazul adulţilor, nu doar al copiilor. Pentru cei care mai au ceva bani rămaşi de la Sărbători, o recompensă poate fi o ieşire în oraş la câteva zile sau cumpărarea unui obiect. Persoanele care au un buget redus îşi pot propune o activitate plăcută în fiecare seară: o plimbare cu sania, o baie aromată, un film bun etc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite