Trucuri pentru a scăpa de emoţiile vorbitului în public: „Dacă zâmbeşti, corpul va fi păcălit şi va inhiba frica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama în timpul unui discurs
Barack Obama în timpul unui discurs

Emma Bannister, directorul executiv al Studio Presentation, povesteşte cum a reuşit să treacă peste frica de a vorbi în public şi să ajungă să iubească arta conversaţiei pe scenă.

Celebrul Warren Buffett, investitor, om de afaceri şi filantrop american, este de părere că abilitatea de a vorbi în public creşte valoarea unui om cu 50%. Poate vă întrebaţi la ce vă ajută acest lucru şi speraţi că nu veţi fi pus niciodată în situaţia de a vorbi în faţa unui grup de oameni. Dar fie că este vorba de prezentarea unei companii, nunta unui prieten sau un spectacol în care puteţi fi chemat pe scenă, închipuiţi-vă ce veţi face când veţi fi pus în faţa faptului împlinit.

Emma Bannister, directorul executiv al Studio Presentation, povesteşte cum a reuşit să facă trecerea de la tremurul de picioare, mâini umede şi cuvinte uitate, la stăpânirea prin arta de a vorbi în public:

Repetaţi cu voce tare

Cu siguranţă aţi mai auzit acest lucru şi înainte, dar este unul dintre cele mai eficiente sfaturi. Când repetaţi, asiguraţi-vă că vă spuneţi discursul cu voce tare, nu doar în minte, recomandă Bannister. „Dacă lăsaţi totul pentru ultima zi, veţi face greşeli şi vă veţi concentra mai mult pe stăpânirea emoţiilor decât pe ceea ce vreţi să transmiteţi. Repetaţi în cât mai multe medii posibile până când vă simţiţi confortabil cu discursul“.

Nu vă faceţi „curaj“ cu alcool

Dacă aveţi prieteni care vă încurajează să vă „detensionaţi“ cu un pahar de şampanie înainte, nici nu vă gândiţi să cedaţi ispitei. „Veţi simţi relaxare, dar în scurt timp veţi ajunge să regretaţi. Nu doriţi să vă simţiţi ameţit în timpul discursului şi nici să uitaţi ce aveaţi de spus. Făceţi-vă o favoare şi aşteptaţi să sărbătoriţi după ce vă terminaţi treaba“, recomandă Bannister.

Transformaţi teama în entuziasm

De ce ar trebui să vă lăsaţi pradă fricilor şi să pierdeţi bucuria experienţei de a fi pe scenă? Indiferent ce mesaj vreţi să transmiteţi, lăsaţi gândurile cu privire la posibilele critici ale celor din sală şi concentraţi-vă atenţia pe emoţiile pozitive. „Când crezi cu adevărat în ceea ce susţii, atunci este uşor să-i convingi pe ceilalţi să fie de acord cu tine“, este de părere Bannister. Include ceea ce simţi în mesajul tău, indiferent că este emoţie, fericire sau chiar tristeţe. Atunci când pui pasiune în cuvinte, mesajul devine autentic şi ajunge mult mai uşor la cei care îl ascultă.

Respiră, respiră, respiră!

Respiraţia este cea mai importantă regulă atunci când vine vorba de gestionarea emoţiilor. „La prima prezentare, după primele cuvinte, am îngheţat. Emoţiile m-au făcut să uit să respir, iar lipsa oxigenării creierului a dus la uitarea discursului“, a povestit Bannister. Este important să învăţaţi cum să respiraţi când sunteţi sub presiunea stresului, a adăugat ea. Respiraţia trebuie să înceapă din abdomen, nu de la nivelul gâtului. Dacă simţiţi că aveţi nevoie de apă, este de fapt reflexul la senzaţia de „înec“, dat fiind că îi permiteţi fricii să preia controlul, mai explică ea.

Zâmbetul inhibă frica

Dacă zâmbeşti când simţi teamă, corpul tău va fi păcălit şi va inhiba frica. În plus, când zâmbeşti, te relaxezi şi arăţi ca şi cum te-ai bucura de experienţă, ceea ce va avea un impact asupra oamenilor care te ascultă. „Oamenii îţi vor zâmbi ca răspuns la ceea ce transmiţi tu. Nu contează ce dificultăţi tehnice întâmpinaţi sau dacă tocmai v-aţi încurcat, singurul lucru pe care vreţi să şi-l amintească cei care vă urmăresc este reacţia relaxată şi zâmbetul“, spune Bannister.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite