Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

UE a aprobat consumul de insecte. Larva gândacului ar putea fi consumată ca aditiv pudră

3
13 Jan 2021 18:57:57
Autor: Lizeta Oprea
UE a aprobat consumul de insecte
UE a aprobat consumul de insecte

În contextul în care cercetările estimează că cererea de insecte va creşte de 10 ori până în 2025, UE a aprobat consumul de insecte.

Insectele sunt cu un pas mai aproape de farfuriile europenilor, după ce autoritatea pentru supraveghere a alimentelor din Uniunea Europeană a decis că viermele de făină, larva gândacului cunoscut drept Tenebrio molitor sau mealworm, ar putea fi consumat fără probleme de oameni, atât în formă brută, cât şi sub formă de aditiv pudră, conform Bloomberg.

Opinia emisă de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor reprezintă primul pas în drumul autorităţilor spre a aproba vânzarea de gustări, batoane proteice, fursecuri şi alte preparate care conţin insecte printre ingrediente.

Decizia ar putea aduce un impuls şi pentru piaţa fermelor de insecte, în contextul în care o cercetare a firmei Arcluster estimează că aceasta va creşte de 10 ori până în 2025, când ar putea depăşi 4,1 miliarde de dolari la nivel global, scrie mediafax.ro

 Piaţa a început să atragă finanţări semnificative şi atenţia unor gitnţi precum Nestle şi Cargill. „Practic, ne ajută să creăm o nouă sursă de proteine pentru întreaga lume într-un mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de calitatea nutritivă”, a declarat Helene Ziv, director în divizia de nutriţie din cadrul Cargill.

Aceasta este prima analiză de risc asupra insectelor ca un nou aliment derulată de Autoritatea Europeană, care mai are încă 14 aplicaţii în curs de analiză – de la greieri până la lăcuste.

Aprobarea în curs de aşteptare a viermelui de făină va aduce oportunităţi în piaţă, este de părere Andrea Germini, liderul echipei responsabile pentru noile alimente din cadrul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor.

Autoritatea a mai atras atenţia şi asupra faptului că ar putea exista reacţii alergice la unele persoane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Bula cel mititel
13.01.2021, 21:22:25

Numai cand vezi cum arata larva aia si-ti taie foamea. E bine, se reduce obezitatea in UE.

+2 (2 voturi)
Ion Capsuna
13.01.2021, 22:46:57

Sa- serveasca tocana de larve la restaurantului parlamentarilor de la Bruxelle! yum, yum!

-3 (11 voturi)
lucian Marius
14.01.2021, 14:07:51

Parerea mea e ca mai bine s-ar concentra pe lacuste in cercetari.Va dati seama ca ar fi dublu beneficiu deoarece se stie cat de "cotropitoare" sunt roiurile de lacuste.Daca gastele si ratele le mananca fara probleme eu zic ca s-ar putea face ceva hrana din ele...

Modifică Setările