Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Un cuplu din Olanda s-a mutat în locuinţa viitorului: prima casă din Europa construită în întregime cu o imprimantă 3D FOTO VIDEO

10
1 May 2021 04:46:44
Autor: Emanuel Neuman
Prima casă din Europa construită cu o imprimantă 3D / FOTO Project Milestone
Prima casă din Europa construită cu o imprimantă 3D / FOTO Project Milestone

Un cuplu de olandezi s-au mutat în prima casă din Europa construită în întregime de o imprimantă 3D, o premieră despre care companiile din industria emergentă a construcţiilor care utilizează imprimante de ultimă generaţie spun că este un prim pas către viitorul locuirii.

Elize Lutz şi Harrie Dekkers, ambii pensionari, şi-au primit joi cheia digitală, în fapt, o aplicaţie care le deschide uşa cu o apăsare pe buton.
 
„Este frumos. Îţi dă senzaţia unui buncăr - o senzaţie de siguranţă”, spun cei doi, citaţi de The Guardian.
 
Inspirată de forma unei stânci, casa este prima din cele cinci planificate pentru construcţie de firma Saint-Gobain Weber Beamix, parte a Project Milestone. Toate cele cinci case vor fi aşezate pe malul canalului Beatrix, din Bosrijk, o suburbie a oraşului Eindhoven
 
În ultimii doi ani, mai multe proprietăţi au fost parţial construite cu ajutorul imprimantelor 3D, în Franţa sau SUA. Numeroase alte proiecte au început să apară în întreaga lume. Cei care au construit, însă, casa de 94 de metri pătraţi din Olanda spun că este prima locuinţă ce poate fi închiriată în mod legal, respectând toate normele de siguranţă, cu pereţi de rezidenţă fabricaţi de imprimante 3D.
 
 Dar cei care au proiectat şi construit casa din Olanda, care are o suprafaţă de 94 de metri pătraţi, spun că este vorba despre prima locuinţă legală şi închiriată, care are pereţii de rezistenţă fabricaţi cu ajutorul unei imprimante 3D.
 
„Este de asemenea prima casă aprobată 100% de autorităţile locale şi care este locuită de oameni care plătesc chirie”, a explicat Bas Huysmans, director executiv al Weber Benelux, o filială a companiei Saint-Gobain. 
 
Metoda construirii cu ajutorul imprimantei 3D presupune un uriaş braţ robotic, cu o duză care elimină un ciment special de textura frişcăi. Cimentul este imprimat pe baza unui proiect creat de un arhitect, strat după strat, pentru crearea unui perete suficient de gros.
 
Casa este construită din 24 de elemente de ciment, tipărite strat cu strat la o fabrică din Eindhoven, înainte de a fi transportate la locul de amplasare şi montate pe o fundaţie. Construcţia a primit apoi şi un acoperiş şi cadre pentru geamuri.
 
În vreme ce se află abia la început, construirea caselor cu ajutorul imprimantelor 3D este văzută drept o soluţie care reduce atât costurile, cât şi impactul asupra mediului, prin reducerea cantităţii de ciment utilizate. În Olanda, unde există o penurie de zidari calificaţi, varianta este dezirabilă deoarece este o alternativă la metodele tradiţionale de construcţie. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Henri Charrière
1.05.2021, 09:42:56

Fals. Nu e casa viitorului, ci a trecutului daca are forma de pestera. Poate e doar construita intr-o tehnologie noua, dar asta nu o face a viitorului. Casa viitorului este un concept modular pasiv. Ea presupune ca oriunde pe planeta sa poti amplasa cu impact minim asupra mediului un habitat complet autonom. Practic si pe Marte daca te duci principiul e acelasi. Asta consta in a genera un spatiu antropic independent, in care peretii, casa efectiva sa fie doar o parte. In fapt habitatul trebuie sa extraga resurse si neutralizeze noxe. Mai pe romaneste si pamantean vorbind, dupa ce faci o casa, aia trebuie sa aiba acces la sursa de apa, pe care ideal ar fi sa o recicleze ca pe statia spatiala. Sa isi produca energie si sa nu genereze poluare, avand propriul sistem de epurare. Omul trebuie sa traiasca pe Pamant ca in cosmos, sau spatiu, de aici si notiunile : cosmonaut la rusi si astronaut la americani, pentru ca am vazut cretini, ce nu fac diferenta. Cand vom avea case neutre cu mediu, cand vom desfasura activitati inchise complet in bucle de reciclare, cand vom respecta copacul, pantera, atunci vom fi la locul nostru. Fara poluare, fara zoo, fara sa intervenim in mediu atat de salbatic ca si acum. Numai prin retragerea omului in celule de viata pasiva cu mediu vom salva planeta si pe noi. Marte e fum. Ocupati-va de Pamant! Ne vedem in viitor! Vorba lui Dem in Milogu S.A.: care ne-om mai vedea...

-5 (21 voturi)
Ce ar spune Isus
1.05.2021, 10:06:35

+1, Miclovane. Sunt surprins.

+5 (11 voturi)
gyll
1.05.2021, 10:50:50

Așa este, dar deocamdată atât se poate. Mai trebuie un aspect lămurit: -Vrea omenirea, nu umanitatea, să salveze această planetă sau nu? După cum se comportă, nu.

+5 (7 voturi)
Henri Charrière
1.05.2021, 11:47:26

Cand voi avea nevoie de confirmarea ta, mai gilette, te sun eu. Tot telefonul ala il ai, da? Deocamdata interventia ta a fost clasificata ca sfidare. La urmatoarea zbori in padocul cu cretini de serviciu si dracu' te mai baga in seama. Ai picat rau, nu sunt in toane bune. Daca raspunzi la asta esti mancat. Sezi!

-6 (8 voturi)
Jed Einstein
1.05.2021, 13:27:20

arata ca un cavou

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările