Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

De ce duşul cu apă rece e terapie pentru sănătate: explicaţia unui fost membru al forţelor speciale ale Marinei SUA

1
20 Nov 2017 08:19:50
Autor: Adelina Mărăcine

Fostul ofiţer al trupelor SEAL Clint Emerson, autorul cărţii „100 Deadly Skills: The SEAL Operative's Guide to Eluding Pursuers, Evading Capture, and Surviving Any Dangerous Situation“, explică de ce este sănătos ca atunci când faceţi duş, să folosiţi apă rece la ultima clătire.

„Apa rece vă va trezi fără îndoială şi vă va ţine treaz, dar are chiar mai multe beneficii pentru sănătate decât orice altceva. În cazul unui antrenament în Forţele Navale ale Statelor Unite petreceam mult timp în apă rece şi există, de fapt, o explicaţie ştiinţifică pentru care făceam acest lucru care poate părea nebunesc. Ei bine, unul dintre motivele pentru care sportivii profesionişti fac duş de fiecare dată cu apă rece după un antrenament este acela că recuperarea este mai rapidă. Astfel are loc vasoconstricţia (n.r. micşorare a diametrului vaselor sangvine prin contracţia fibrelor musculare netede din pereţii lor - ceea ce are drept rezultat reducerea afluxului de sânge) întregului corp, stingând tot acel acid lactic, astfel încât să vă simţiţi bine a doua zi şi să fiţi pregătit pentru antrenamentul din ziua următoare“, a declarat fostul ofiţer, potrivit The Independent.

Fostul ofiţer maritim Clint Emerson FOTO 100 Deadly Skills
 
„Apa rece este terapie. Chiar dacă a fost un fel de tortură pentru noi, chiar e o terapie care vă va menţine sănătoşi, vă va menţine articulaţiile sănătoase, previne inflamaţia şi vă permite să vă continuaţi orice antrenament, cu şanse mai mici de rănire“, a concluzionat Clint Emerson. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Traian Matei
20.11.2017, 11:30:48

Acest domn nu a fost niciodata ofiter maritim: expresia din articolul original "Former Navy SEAL Clint Emerson" se poate traduce ca "Fostul membru al trupelor SEAL". Daca nu puteti traduce corect din engleza, este de preferat sa apelati la cineva care poate, d-na Adelina Mărăcine!

Modifică Setările