Un sondaj realizat în 26 de ţări, printre care şi România, arată că oamenii nu fac diferenţa între ţigări şi produsele fără fum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigari cannabis unsplash

„Cele mai mari riscuri de îmbolnăvire legate de fumat sunt cauzate de arderea tutunului, iar produsele alternative care evită arderea sunt mai puţin periculoase pentru sănătate". Este una dintre concluziile Forumului Global al Tutunului şi Nicotinei, care-a avut loc la Londra, la sfârşitul lunii septembrie. Cea de-a 14-a ediţie anuală a Forumului Global al Tutunului şi Nicotinei (Global Tobacco and Nicotine Forum – GTNF).

Deşi fumătorii conştientizează la ce riscuri se expun atunci când îşi aprind ţigara, cei mai mulţi nu ştiu că există produse alternative, fără fum, fără ardere, mai puţin periculoase. Fumătorii fac o confuzie cu privire la principalele cauze ale bolilor asociate fumatului sau pur şi simplu nu au informaţii despre alternativele care joacă un rol decisiv, mai ales atunci când se hotărăsc să renunţe la ţigări. „Trebuie să creăm un mediu care să sprijine fumătorii să renunţe la fumat sau să treacă la produse alternative” a fost una dintre concluziile dezbaterilor de la Forum.

Produsele cu risc redus pentru sănătate au fost în centrul discuţiilor de la Forumul Global al Tutunului şi Nicotinei. Experţii spun că este nevoie de politici noi în domeniu, bazate pe dovezi ştiinţifice actualizate.

Cele mai mari riscuri ale produselor din tutun provin din ardere. Dovezile arată că toate produsele care evită arderea sunt mult mai puţin dăunătoare decât cele care ard şi avem nevoie de un cadru adecvat. Atunci când interzici ceva, nu mai eşti obligat să protejezi populaţia de riscurile asociate cu ceea ce interzici, însă noi trebuie să reglementăm, iar reglementarea ar trebui să se bazeze pe ştiinţă şi adevăr”, a declarat Kgosi Letlape, fost preşedinte al Consiliului Profesiilor din Sănătate din Africa de Sud.

Deşi riscurile asociate fumatului sunt aproape universal cunoscute, mulţi fumători fie nu ştiu că există alternative la fumat, fie sunt contrariaţi de informaţiile false sau înşelătoare care îi împiedică să facă o alegere informată, relevă un recent sondaj internaţional solicitat de compania Philip Morris International şi realizat de firma de cercetare independentă Povaddo în 26 de ţări, printre care şi România.

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi consideră în mod eronat că produsele fără fum sunt mai mult sau la fel de dăunătoare ca şi ţigările. Doar patru din 10 respondenţi (41%) au identificat corect că nivelul ridicat de substanţe toxice/dăunătoare (19%) sau gudronul (22%) generate odată cu arderea tutunului reprezintă principala cauză a bolilor asociate fumatului. Puţin peste jumătate dintre respondenţi (52%) sunt de acord că nicotina, deşi creează dependenţă şi nu este lipsită de riscuri, nu este principala cauză asociată bolilor legate de fumat.  

România are cel mai mare număr de fumători, raportat la numărul populaţiei, din Europa. 5 milioane fumează. Aproape un sfert dintre ei încearcă să renunţe. Potrivit statisticilor, în lume există peste 1 miliard de fumători, iar 8 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite