Vânătorii de eclipse îşi „ascut” telescoapele: au mai rămas şase zile până la eclipsa totală de Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă în Australia pe 14 noiembrie. Traseul de umbră va începe imediat după răsăritul Soarelui, la Est de Darwin şi va călători prin Cape York, pe o lăţime de 140 de kilometri.

Umbra eclipsei va călători prin Sudul Oceanului Pacific, iar ultima parte de pământ pe care va cădea este în Nordul Noii Zeelande.

Eclipsele totale sunt evenimente astronomice rare. Deşi are loc undeva pe Pământ la fiecare 18 luni, în medie, se estimează că o eclipsă totală se repetă într-un loc la un interval de 360 – 410 ani, în medie.

Eclipsa totală durează maxim câteva minute (în medie, 5), niciodată peste 7 minute şi jumătate, pentru că umbra Lunii se deplasează spre Est cu peste 1.700 kilometri pe oră. La fiecare 1.000 de ani, sunt mai puţin de 10 eclipse a căror fază totală depăşeşte 7 minute. Următoarea va avea loc după sfârşitul vieţii generaţiei noastre, pe 25 iunie, 2150. Niciuna din eclipsele petrecute în secolul XXI nu a depăşit 7 minute.

Eclipsele totale din ultimii 20 de ani s-au putut vedea în:
2010 - Tatakoto Atoll, Polinezia
2009 – Shanghai, China
2008 – Deşertul Gobi, China
2006 – Libia
2002 – Australia centrală
2001 – Zambia
1999 – România
1994 – Bolivia

Soarele poate cauza afecţiuni permanente ale ochiului dacă este privit direct în timpul eclipsei, până la orbire. Radiaţiile intense vizibile şi invizibile emise de Soare pot vătăma ochiul chiar şi într-o fracţiune de secundă. Retina nu este sensibilă la durere şi efectele pot să nu apară timp de câteva ore. Privitul direct la Soare este la fel de periculos în timpul eclipsei ca în restul timpului, spun specialiştii. Singura diferenţă este tentaţia mai mare de a privi, din cauza luminii reduse în intensitate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite