Vârstă mijlocie, creier matur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul uman acumulează informaţii până la 40 de ani
Creierul uman acumulează informaţii până la 40 de ani

Majoratul nu este echivalent cu maturizarea. Aşa susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea College din Londra, Marea Britanie. Potrivit lor, creierul oamenilor continuă să se dezvolte până când aceştia ajung la vârsta mijlocie, notează „The Daily Telegraph“.

Concluzia neurobiologilor britanici vine în contextul în care, până acum, cercetătorii considerau că dezvoltarea fizică a creierului se opreşte în copilărie.

Oamenii de ştiinţă britanici au scanat cortexul prefrontal (din zona frunţii) şi au constatat că forma acestuia continuă să se modifice şi la 30 de ani, şi la 40 de ani.

Descoperirea este foarte importantă, spun oamenii de ştiinţă, întrucât cortexul prefrontal este o zonă-cheie a creierului, de care ar depinde capacitatea de a lua decizii, sociabilitatea, dar şi alte trăsături de personalitate.

„Până în urmă cu 10 ani, eram aproape convinşi că dezvoltarea creierului se opreşte în copilărie. Acum, însă, înţelegem că este cum nu se poate mai fals. În majoritatea cazurilor, creierul continuă să se dezvolte timp de câteva decenii", a declarat neurobiologul Saraj-Jayne Blakemore.

Potrivit cercetătorilor, „zona care se extinde este reprezentată de partea dreaptă a cortexului prefrontal". Aşa s-ar explica, spun oamenii de ştiinţă, faptul că pe măsură ce înaintăm în vârstă luăm decizii mai bune, avem mai multă grijă în ceea ce priveşte modul în care relaţionăm cu ceilalţi şi căutăm să înţelegem mai bine gesturile pe care aceştia le fac.
„Vorbim de partea creierului care ne face umani", mai spune neurobiologul Saraj-Jayne Blakemore. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite