Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Vata unirii. Adio diferenţei

27
26 Aug 2015 10:53:01
Péter Demény

Ne certăm aici (majoritatea comentariilor nici nu le mai citesc, atîta sunt de inepte şi de răuvoitoare) despre a cui e Transilvania şi cine a revenit în ea, în timp ce de fapt suntem la fel.

1. Să nu crezi că vata îndesată în ureche are vreo naţionalitate. Aş! Poţi să o vezi şi în ureche de român,  obosită, şi de şofer maghiar ras şi parfumat. Nu se ştie la ce foloseşte, dar curge din capul tuturor naţionalităţilor conlocuitoare.

2. Să nu crezi că maşinile ultimul răcnet din care se aud urlete infernale au naţionalitate. Unul îl ascultă pe Salam, celălalt pe Zámbó Jimmy — asta e singura diferenţă, nu ştiu cît de notabilă.
 
3. Să nu crezi că gunoiul este român sau maghiar. „Oricum nimeni nu îl selectează“, spune Marika şi Ioan. Eventual, prima mai oftează: „În aşa ţară trăim noi!“ Se salvează şi ea cum poate.

4. Să nu crezi că corupţia este maghiară sau română. Cunosc oameni care îl preamăresc pe drujba lui Dumnezeu pentru că, iată, el a ştiut cum să se învîrte. Le-a arătat el! Oamenii ăştia se culcă cu Albert Wass şi se trezesc cu Trianon. 

Nu afirm, vai de mine, că nu există deosebiri. Ele există fără doar şi poate. Dar sunt multe diferenţe pe care le-aş numi făţarnice, diferenţe care există doar pentru că credem în ele. Vata, de exemplu, ne uneşte pe toţi.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Spaima Vitelor
26.08.2015, 11:17:40

Sa nu crezi ca Transilvania e a ungurilor

-4 (10 voturi)
Pintilie Ilie
26.08.2015, 11:21:54

Nu, nu crede când de fapt este al Spaima Vitelor

+1 (7 voturi)
Pintilie Ilie
26.08.2015, 11:22:55

Vata da, dar Vat(r)a nu! Si apoi pe cine mai interesează ( în afara de cei verzi) vatra, din moment ce nici scrum si nici cenușă nu mai este, nici căldură nu mai da! Da, am citit si mai acuma o jumătate de ora articolul Oradean despre Ardeal si am decis sa nu las acolo nici măcar o litera, darmite un cuvânt întreg. E un articol contrafăcut si vorba lui Ceasca 'unilateral' plăzmuit. Vata din urechi? Da vata de zahar, ce are, ca o lingem toți cu drag, exceptând pe cei care au "jebu" gol! Da cui nui place dulce, sa bea o palinca! Sau Horinca? Mai deunăzi ma întreabă una: "Domnu, da de unde a-ți cumpărat Curtosbalaci? :) Multi Balaci (Balázs) o fi in tara asta de pana si desertul cu pricina le-a luat numele :) . Sau o fi venind numele de la Iolanda Balaci? (Balázs Jolán) De, dacă nici desertul mai sus amintit nu va astâmpăra foamea, mâncați picioici prăjiți cu castraveți din borkány sau ardé iute (In Dobrogea le zice ciușcă). Daca va este sete beți un pahar de borviz! No, hai noroc si voie buna. Szervusz la toată lumea.

+3 (7 voturi)
Pintilie Ilie
26.08.2015, 12:16:30

Si acuma serios: După părerea mea cea mai mare problema intre romani și maghiarii din România este faptul ca, exceptând regiunile unde trăiesc laolaltă, nu se cunosc deajuns, ca atare trăiesc cu prejudecăți, cu idei negativiste când de fapt sunt doua nații pline de sensibilitate, în care încă mai dăinuiește sentimentul de "om cu bune intenții" , care te ajuta la greu, i-ti întinde mana la greu, lucru f. valoros si care abia de mai exista in Europa de Vest. Astea sunt acele pârghii care ar trebuii salvate, răspândite și în generațiile viitoare. Omul de omenie este primit bine oriunde iar cel cu prejudecați repede se da de gol si are numai de suferit. Se macină singur si trage după el si pe alții.

+5 (7 voturi)
costea petre
26.08.2015, 14:51:45

Cand aud intrebarea aceasta, a cui este pamantulTransilvanie, ii poftesc pe curiosi sa o adreseze Oficiului Cadastral.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările